自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

mother904 發表於 19-1-9 09:51
想政府包底養老,首先自問是否願意交40%以上稅。

同意,香港交稅都唔係多,俾多少少牙痛咁聲,但又怨政府乜都冇,自問自己交幾錢稅呢

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-9 10:39
呢個只係你睇法,我哋父母都係咁教我哋,但我哋無人認為咁樣係「當仔女係工具」,今日個個都好盡心照顧父 ...

講得好好!

子爵府

theclacheng 發表於 19-1-9 11:33
大家照顧的重點好似都係落左係錢方面,但其實我覺得就算我儲夠足夠錢,我都希望仔女照顧我,扶下我去廁所,拍下 ...

其實呢你可能唔係太明照顧重病病人有幾辛苦
我有個女親戚,患了末期癌,個女二十幾歲,好俾心機去照顧媽媽
但當中的辛苦,未試過的人唔會知。扶去廁所唔係講咁容易,來回廁所和床都要半個鐘。其實照顧呢啲重病病人,係要專業醫護人員做,有時要專業儀器,一般人係係咁易幫下架咋,真係日日夜夜咁做,仲要自己返工,無人頂得順,亦超出一般人能力范圍以外。
最後個女都係無奈要送媽媽入療養院。
以上講的全部要錢!錢係用作照顧重病患者、臨終病人係好有用,可以俾病人尊嚴,同幫家屬重擔。家屬就可以有多啲閒情陪病人行花園、傾計,過最後的時光!

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-1-9 09:55
MPF積穀防饑又唔鐘意(利申我唔鐘意)
一講醫保又起晒鋼

講得啱

珍珠宮

畀面勳章

-Johnnywalker- 發表於 19-1-9 09:58
由60 提高到65 比想繼續工作的人可返工,
我覺得係好事.
你有本事30退休亦可.

yes,其实而家60歲仍有好多人唔想退休

珍珠宮

馬爾太 發表於 19-1-9 11:40
伯伯呢個case唔係有冇錢嘅問題,係有冇能力嘅問題。有心無力呀。

依家香港嘅社會安全網已經變咗蝗族提款機 ...

醫療教育全無支援?咁12年免費教育/大學生學費支助/低息貸款,醫療$100/日, 有d好多什至免費, 呢d唔算福利?仲有平日行嘅馬路天橋邊個比錢起?交稅係公民責任,唔係消費,只係睇自己懂唔懂得感恩啫!

cissie    發表於 19-1-9 21:09

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好老實講,對比起對新移民基層嘅支援(唔係應該到安全網就可以嗎?而家哩啲受助者郁下就出嚟要求社會要比有質素嘅福利佢哋

我覺得香港政府喺老人院舍同幼兒托管等嘅支援係唔足夠,香港絕大部份中產家庭都係靠自己去解決問題,解決問題方法就係請外傭,結果外傭求過於供,做成今日外傭質素每況愈下,幾差都繼續有人請,結果做成時有發生的虐老虐兒事件。

政府應該對中產多啲擔當,由其是明知香港人口越趨老化,對老人院舍需求越趨殷切,政策唔可以一面倒偏向基層新移民。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jeanne1120 發表於 19-1-9 11:55
其實呢你可能唔係太明照顧重病病人有幾辛苦
我有個女親戚,患了末期癌,個女二十幾歲,好俾心機去照顧媽媽 ...

完全理解,唸返都一殻眼淚
唔係唔想靠自己。我朋友做nurse,佢同我講,就算你肯請陪人,你屋企有無設備先?人地肯接你job你都要配合,有無便椅?有無輪椅?便椅入唔入到沖涼房?有無扶抱帶?有無呢樣?有無果樣?

正常香港屋企豆潤咁細,點攪呀!唔通在家人病危九千樣野煩時,先攪換樓?

唔去療養院仲可以點

你親戚女女加油啊!

珍珠宮

jeanne1120 發表於 19-1-9 11:44
照顧父母當然都係子女的責任
但在香港地,個個年輕人的負擔咁重,淨係供樓都已經要了佢地一大截收入
好多唔 ...

其實而家老人問題並非食住行,香港窮到無飯開嘅人唔多, 老人一般係醫療及照護問題,呢樣就係好龐大嘅開支。

我都贊成政府積極發展安老事業,事實人口老年化,有錢希望享受有質數嘅老年生活的人都有好多, 能從呢d經濟活動賺到嘅錢去支援無能力自理又無錢嘅老人,都係一件好事。

水晶宮

jacobkit 發表於 19-1-9 09:37
睇完殺妻再自首果單嘢,個伯伯一來控訴政府,二來也覺得有仔女share 照顧會好d
但其實一般香港市民,都有自 ...

咁想政府養,好似外咁收多啲稅,最少30%, 香港就好多福利

大宅

回覆樓主:

生存生活幾時都要靠自己架啦,乜年代都係架

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

馬爾太 發表於 19-1-9 11:40
伯伯呢個case唔係有冇錢嘅問題,係有冇能力嘅問題。有心無力呀。

依家香港嘅社會安全網已經變咗蝗族提款機 ...

其實你有冇實質數據/証據支持你講呢D嘢, 你話"全無"支援即係而家政府醫院/學校/津貼學校全部係一個空瞉?其實係無一個香港人用緊??

點解每逢有呢D議題都唔可以理性討論, 一定要誇大其詞去妖魔化政府/官員? 我唔覺香港係悲情城市, 你咁既心態俾個烏托邦你你都會話係地獄

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

DoReMi媽媽 發表於 19-1-9 12:01
好老實講,對比起對新移民基層嘅支援(唔係應該到安全網就可以嗎?而家哩啲受助者郁下就出嚟要求社會要比有 ...

就算政府肯起到週街安老院都冇用啦,無人肯入行做D厭惡性,又辛苦的行業,又要受專業訓練,有硬件冇人手配合,起多多都冇用

侯爵府

2018復活節勳章

stkyo 發表於 19-1-9 09:44
香港稅率唔高,無咁好福利照顧咁多老人家,所以後生時就要好好計劃自己退休生活
...

你都講得啱。我哋一味睇到人地照顧老弱褔利多又周全,都冇諗下我哋稅率低呢個問題。

大宅

回覆 -Johnnywalker- 的帖子

不是 工作問題. 是津貼或支助問題可能大部份年記越大的人.
工作的 賺錢能力 下降

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 19-1-9 12:01
好老實講,對比起對新移民基層嘅支援(唔係應該到安全網就可以嗎?而家哩啲受助者郁下就出嚟要求社會要比有 ...

是的,在香港,一向中產支援最少

伯爵府

-Johnnywalker- 發表於 19-1-9 09:53
照顧父母是政府責任?

同問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

theclacheng 發表於 19-1-9 12:22
就算政府肯起到週街安老院都冇用啦,無人肯入行做D厭惡性,又辛苦的行業,又要受專業訓練,有硬件冇人手配合, ...

唔好話政府會起到周街安老院,起多幾間都已經幫到好多家庭,試問而家想排政府安老院要幾長時間? 再講,如果連政府都解決唔到人手問題,咁私營嘅係咪更難?所以香港人就要忍受不達標嘅私營安老院?要達標就要付出高昂費用,哩個付出唔係一般家庭能夠負擔到。

政府有難題就唔去諗辦法面對,解決?

象牙宮

薯圈 發表於 19-1-9 12:39
是的,在香港,一向中產支援最少

造成今日倚賴外傭嘅局面,政府係有責任,安老同托兒,都一樣係社會問題,政府有責任去承擔部份資源,唔係話子女冇責任,但可唔可以將社會資源平均分配呢? 當有基層攞福利時仲要要求質素,可唔可以將提升質素嘅資源放返俾安老同托兒? 從來福利支援基層只應達到安全網,想提升質素就要靠自己付出和努力,否則如何鼓勵上進?

子爵府

薯圈 發表於 19-1-9 12:00
醫療教育全無支援?咁12年免費教育/大學生學費支助/低息貸款,醫療$100/日, 有d好多什至免費, 呢d唔算福 ...

教育方面
請去虐兒網睇睇

醫療方面,請去求其一間政府醫院睇吓,專科門診新症輪候時間。

首頁
34567...11

尾頁

跳至