自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

象牙宮

msanubis 發表於 19-2-28 16:34
因為你老公努力工作努力搵錢, 而家你屋企先至可以唔等錢使

難道想轉畫風, 咁大年紀先黎玩貧賤夫妻成日嘈咩 ...

傻啦,我自己由半職轉埋做全職,生活先過得輕鬆d咋! 佢後黎轉工就變成而家咁,入息唔係比以前好好多,以前多勞多得都仲叫好聽d丫!

伯爵府

回覆 無話可說 的帖子

我都有此情況。唯有令自己俾他更忙。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

傾下囉同老公
佢唔為意姐

又唔洗下下要嘈

講下搵錢為頭家係好、都希望取個平行

人最怕就係一樣野,錢在銀行,人在天堂

呢個世界錢搵唔完,但生命有一日會完,呢一日唔知幾時,可以係10年後,可以係20年,亦都可以係聽日

感化下你c6吧

大宅

回覆樓主

我明⋯我男朋友仲要隨時on call 每日OT 放假話陪我又返工⋯⋯

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

無話可說 發表於 19-2-28 16:43
傻啦,我自己由半職轉埋做全職,生活先過得輕鬆d咋! 佢後黎轉工就變成而家咁,入息唔係比以前好好多,以前 ...
咁即係你地收入根本只係啱啱夠用, 而唔係唔等錢洗。
後生有能力搵得到當然要努力, 搵錢都有黃金時期, 年紀越大搵錢能力越低。
趁後生早點打算有咩問題?
人無遠慮, 必有近憂。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

畀面勳章

無問題,學習安排自己既生活
在意自己多D,體諒另一半多D
有佢陪當然好,無佢陪咪自己去學下野

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 19-2-28 16:55
咁即係你地收入根本只係啱啱夠用, 而唔係唔等錢洗。
後生有能力搵得到當然要努力, 搵錢都有黃金時期, 年紀 ...
AGREE!

子爵府

轉工,我C6之前份工又係有返工冇放工咁,連搬搬下屋都打電話來話公司有緊要野要佢即刻返公司又試過去旅行臨上機都打電話問佢野,最慘仲要人工唔高最後佢自己都頂唔順搵工轉,一轉咗我簡直有返個老公咁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 19-2-28 16:38
再係咁落去,可能同屋主關係分房訓,甚至考慮和平分開囉!2個人一齊,但唔重視對方,點捱呢?
...

咁你覺得同屋主關係或分手會比而家好?你真心定打算靠嚇?有些話講咗出口就冇得猛

大宅

無話可說 發表於 19-2-28 14:34
咁我自己都會,覆三兩個message好正常,但唔會機不離手,係咁聽住個電話篤住部電話囉!明白係公司唔係打機 ...

好明白你
工作家庭唔平衡
甚至影響埋婚姻
根本唔值得
但男人唔識呢個道理

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

明白你講咩。
瞭解下係咩原因咁投入工作?以為賺錢就係全部定想逃避一d野(屋企責任)?
長遠唔健康。

珍珠宮

回覆樓主:

有時究竟係掛住工作而忽略家庭,定係因感情有問題而選擇寄情工作呢?

珍珠宮

無話可說 發表於 19-2-28 16:38
再係咁落去,可能同屋主關係分房訓,甚至考慮和平分開囉!2個人一齊,但唔重視對方,點捱呢?
...

佢工作好過打機

仔大左, 你亦可以安排自己生活. 如同朋友去下行山. 自己睇下書.

一家人去下旅行

你亦要同C6說出你感受

男爵府

回覆樓主:

樓主成日強調唔等錢洗。甘如果你老公比公司抄,你地家庭係可以頂幾耐? 你老公做個行係咪好易搵工?而樓主老公又係咩年紀?每人都有每人原因和想法。你不如探討下你老公為咩甘博啦。

大宅

對於我自己
男人有上進心係好事
夜歸開工唔見人無問題

只係唔可以將工作情緒帶入家庭
即係
放假係咁講電話又唔行開傾
絕對影響身邊嘅人放鬆心情
又或者
成日好易暴躁講兩句就鬧交咁款
覺得屋企人唔體諒佢工作忙
埋怨屋企活動唔預佢份唔知會佢

男人工作辛苦回家想有個溫暖嘅安樂窩
係人之常情
我唔會埋怨時間分配上我喺比較後嘅位置

但如果佢返屋企反而令我家無寧日的話
咁寧願佢唔返屋企唔好見我
我樂得自在

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 19-2-28 16:28
我而家都仍然有工返,我有時都係要接電話同跟進order!我明白有d野唔係完全可以自己話事,所以到而家我仍然 ...

咁你都好好,冇話佢收心底。
男人和女人係唔同,有唔同家庭綱位有唔同責任及期望,男人始終有養家責任,佢想搵多d可以理解,佢壓力亦比你大好多。
換轉,由你擔起養家責任,你壓力都會好大。你試下叫佢湊仔,你去搵錢養佢,你都可能會咁忙同想搵多d.
你試下代入佢角色,細心唸下,就會明。

不過我唔否定你既感覺,可能你真係好唔開心。如果真係頂唔順,就唯有分開下,要佢變係冇可能,佢遷就你亦好唔合理。你要好好調適自己感覺,否則夫妻關係好難維繫。

侯爵府

首先,要求對方考慮轉工,衡量過之後轉唔到工,就唔會生細路,因為付出唔到時間俾小朋友,接受唔到偽單親。

然後將生活重心轉移,唔好放係老公度,自己多同朋友出去,發掘多點自己的興趣。

一個月夾到兩日時間,可以一齊晚飯,就係咁上下。
8-)

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我情願c6揾多d錢,因為佢一放假就洗好多,我冇仔囡,得4隻狗,又晤怕悶,所以冇所謂

男爵府

綑綁式婚姻,要人在心在,100% devotion!! 周末不可有任何公事,一定Family day, 唔好約朋友。生活夠用就好。不需要用好D,食好D,旅行去遠D。

如果你老公可以,恭喜你。

不過人會變,想變好D,職位高D,人工高D,地位高D,細路有機會向上流。在你眼中可能容不下。你寧願綁住大家一齊夠食就算,過個得過且過嘅人生。

你老公轉左工可能諗法唔同咗,你係咪應該尊重下?又唔係做咩壞事

子爵府

無話可說 發表於 19-2-28 13:43
因為工作,掛住搵錢,但屋企又唔係等錢使! 覺得唔再受重視,話放假但電話響唔停,個心已經唔係屋企!點樣大 ...

可能其他jm話有事業心好 但係我明白你感受,我以前都係過啲咁嘅日子,有老公等於冇老公 ,每晚只見到佢一、兩個鐘 ,就係同枱食飯嘅時候完全係零交流 ,食完飯後佢就入房打機、睇戲唔理我,我就自己一個人做家務然後上床瞓覺 ,好耐都冇去拍拖同傾下計, 係嗰晚想行埋就又好口有殷勤, 心都淡埋 ,趁而家唔係好嚴重就快啲搞番好段感情,多啲出街拍拖,$冇咗可以再搵,一個月返少一日都唔會影響好大啫

首頁
34567...16

尾頁

跳至