自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

未食過螺頭有幾咁出奇?一般煲完湯個螺頭都唔食,又硬又難消化,唔建議比小朋友食,未食過豬扒,雞翼就話偏心唔比個大女吃,麥記都食開,係無益d者,應該都錫既

侯爵府

athruzala 發表於 19-9-23 19:52
話說昨天我個囡講起,佢個同學仔返屋企無飯食,甘我就講,如果無飯食就來我哋度食飯啦,加多雙筷啫!
甘今 ...

會唔會你諗多咗咋?一家唔知一家事!
我自己都有兩個類似故事,但絕對唔覺父母偏心得過份

子爵府

話說昨天我個囡講起,佢個同學仔返屋企無飯食,甘我就講,如果無飯食就來我哋度食飯啦,加多雙筷啫!
甘今 ...

感恩,她遇到妳女,妳和老公愛錫她,支持妳,比多D温暖小朋友,守護她成長!

公爵府

回覆樓主:

我家姐係朋友面前說她好可憐,
朋友會叫佢去屋企食飯,
送舊衫俾佢。

事實上佢衫、衭、鞋、襪,全部家人買,

有時同佢行街叫佢買衫,
佢話我廹佢

同佢食飯就會話計住話:幾時幾時之前佢俾過錢!

事實上佢揾成3一4皮1个月單身,

而我倆夫婦入息不及她,一家三口洗!

只有我請佢,永冇掉番轉!!

有次佢朋友同我地家人食飯,

佢朋友呆左,

静静地話我知,她平日对外说自己有幾惨!

事實上……港女一名,不做家務,懶到出汁,吾用惱,乜都依賴人的中女

子爵府

甘今 ...

如果我係樓主,我會表達關心,同時留意個同學仔既言行舉動,上學用品是否足夠,有冇零用錢等,呢啲都可以反映屋企對細路既關心程度,唔會咁快下判斷。始終家家有本難唸的經。

大宅

回覆樓主:

有無睇錯呀?中四定小四呀?呀媽唔煮就無飯食???自己煮都識喇,洗幾粒米撳個掣咋啵?!無得食同懶得煮好似兩樣嘢嚟啵~

侯爵府

katherine.k 發表於 19-9-23 22:02
有時候亦唔好太信, 話說我朋友個仔, 住樓上有個同學仔, 成日逢星期六都落去我朋友屋企食飯, 佢同我朋友 ...

認同,識人係寄養家庭,嗰男仔17歲開始成日唔返屋企食飯,由細凑到大,當仔咁,凑話係同學屋企食飯兼過夜,但寄養姨姨每日菜單不錯,好壞疑佢呃飯食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

始終都係一面之詞,有時又唔可以信哂一方面既,畢竟你又唔識佢父母,冇見證到係咪有偏心的存在,唔可以因為覺得個女仔幾乖所以講嘢就唔會有誇張成分,我唔會盡信囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你好好人! 囡囡多個伴一齊做功課都好呀!
其實我覺得可能啱啱新學期父母就唔到時間先叫佢自己搞掂... 係無住家飯食囉!

伯爵府

回覆樓主:

其實...個果係咪後母黎架?
不過都無謂問
幸好樓主心善

男爵府

睇唔到個中四女仔有咩慘, 不過,如果樓主甘諗會感覺良好, 都唔係咩壞事⋯⋯

伯爵府

其實已中4,唔係4年班,睇唔到有幾慘。而且父母有比錢佢食飯,成日食m記係佢自己選。

珍珠宮

fitfit貓 發表於 19-9-23 22:11
有無睇錯呀?中四定小四呀?呀媽唔煮就無飯食???自己煮都識喇,洗幾粒米撳個掣咋啵?!無得食同懶得煮好 ...

中四就成日要自己煮畀自己食,咪冇時間溫書?

大宅

回覆樓主:

其實若果個好乖嘅女仔負責帶佢細妹去學野,留返個呀媽係屋企煮飯,噤個畫面會唔會好D呢?

大宅

關心同愛唔係用錢衡量,樓主咁做有人會覺得係多事,但其實招呼自己仔女既同學朋友又有咩問題?愛屋及烏,阿女肯帶朋友返屋企,比著我絕對歡迎,只要上黎之前通知聲咪得;小小一餐飯、一個關心冇需怕人家立心不良,但求無愧

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

athruzala 發表於 19-9-23 21:20
我只係講我自己人感受,我幾時無限放大?你可以唔使表達!

樓主好好人
希望你可以帶多啲溫暖俾個細路女

珍珠宮

athruzala 發表於 19-9-23 20:09
聽佢講,一個星期有3-4晚無飯食,要自己解決!個小朋友多數買M記!我個女問,點解會無飯食?佢講佢阿媽唔 ...

其實個女都中四,自己識落街食。就咁呢件單一事,未至於刻薄佢喎

伯爵府

女皇陛下 發表於 19-9-23 21:54
樓主系好心,但我理解到系個女仔想儲起食飯錢買野,先講到自己冇飯食,其實對方家長有俾低佢自己解決晚餐啦 ...

我都有咁諗。留同學食飯冇問題,但我會叫同學通知返聲家長先會好 d,始終係女仔。我阿女話去同學屋企玩,我都要知係邊個同學,住邊度,最好係我識嘅家長,知道係咩人先放心。

珍珠宮

athruzala 發表於 19-9-23 20:05
螺頭,我係一開二,個小朋友問我係咩?我講係響攞頭,跟著我問,你無食過吖?佢講無?跟著再問,你屋企唔 ...

係阿爸阿媽阿妹食,佢無食過!

無食過都有見過屋企人食卦,見過又點會問係咩黎?

珍珠宮

athruzala 發表於 19-9-23 19:57
讀中四

咁都唔細啦!有自己的思考能力。
佢父母又真係⋯⋯

首頁
34567...9

尾頁

跳至