自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lambaby2011 發表於 19-9-26 23:25
其實我唔知係因為我太努力去幫助個小朋友,催谷佢先有好成績定點,但一直咁落去,我同個小朋友都會頂唔順… ...

我女小三時,已經放手了,包括考試。已經中三,so far 當年靠自己入左band2A 中學。
但你小朋友case 好難比較

大宅

回覆 CathyChan1126 的帖子

對·我見有D新來的老師會(喝)佢哋的、佢哋永遠坐最前位置、老師無時無刻監督的、好多時都提住佢、對A仔來講覺得老師好長氣·老師提佢地.永遠都答係知道、點解要咁樣?我咁樣唔得咩?佢哋唔識睇人眉頭眼額㗎、好多野直腸直肚、我見到佢哋咁樣同老師講嘢我替佢地驚、另外A仔響學校上緊堂都會瞓覺㗎(不代表每個A仔!帶定頭盔先)、其實我覺得瞌眼瞓係正常架、咁細個人仔咁早起身又咁夜先瞓!其實學校可以考慮食咗中午飯比D學生瞓九個字左右你話幾好呢!直落大人都頂唔順啦、其實讀得主流學校又入到精英班我覺得已經太超班了.我之前去特殊學校果度D小朋友仲難⋯⋯⋯⋯(來自於星星的小孩)、每一個小朋友都係天水使、大家共勉之!

男爵府

唔入精英班係無問題架,出年同學校講啦,少啲功課多啲時間比佢休息同放空,成績會仲好,加油

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hoining 發表於 19-9-29 00:57

我細仔都係ADHD+ASD,今年小六我特登同學校申請由精英班調 ...

原來小三同小四都已經可以係兩個咁唔同世界,我仲未想像倒 不過我個小朋友中晒你講嘅最大問題"諗野唔識轉彎",完全無flexibility 佢目前黎講反而係數學最惡劣,因為數學最著重理解同轉數,佢完全缺乏。如果有啲數叫佢計,有提供空格叫佢列直式佢先識用直式計條數,無寫明用直式計佢就唔識用,又唔識係啲空白位/另外攞張紙黎列直式計數(講緊係4組千位數嘅加減),用心算計,最後嘅答案當然係錯晒……完全唔識轉彎

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hoining 發表於 19-9-29 00:57

我細仔都係ADHD+ASD,今年小六我特登同學校申請由精英班調 ...

完全認同不用小朋友為自己做面子工程,對於SEN小朋友的媽媽黎講,只要小朋友穩定地成長已心滿意足了。不過我有一個極大矛盾位,就係小朋友嘅情況係比較適合精英班嘅讀書氣氛,因為精英班相對比較少搗蛋嘅同學,小朋友亦話好開心唔駛同以前欺凌佢嘅同學同班。 小朋友除咗有專注力問題外,亦都有社交障礙, 所以佢以前經常同啲搗蛋嘅同學嗌交,起衝突,我都好頭痛。 讀咩班都有利有弊,而小朋友嘅障礙又比較多, 我真係唔知應該點為佢揀係叫做對佢比較好。
另外,請教你有無請補習老師去幫你個仔補習?

大宅

Hoining 發表於 19-10-21 23:32
ASD真係睇一啲啲小朋友,我大仔係ADHD+亞氏,數學同語文都唔差,係社交唔掂。二仔係ADHD語文同數學都好好 ...

原來你有3個小朋友,媽媽真係好叻,辛苦了

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hoining 發表於 19-10-21 23:42
三個仔喺小學階段都係我自己教,因為我學咗好多教SEN嘅技巧,出面嘅補習老師根本唔識教佢哋。
細仔反而覺 ...

每個小朋友嘅情況真係唔同,我個小朋友讀左精英班後真係無乜同同學鬧交, 以前小朋友返學真係同同學鬧交多過聽書
我都覺得只有我識教自己個小朋友, 亦只有我先有耐性教自己嗰小朋友, 可惜我要返工無時間自己一個跟晒小朋友啲學業。 所以我打算請補習老師幫我手跟小朋友嘅學業, 不過我好苦惱, 因為連我自己都未諗得通究竟想個補習老師喺邊方面教導我個小朋友

大宅

Hoining 發表於 19-10-21 23:49
真係好攰...我呢兩年已放手,所以細仔成績狂跌,我覺得係對佢唔住嘅,因為我可以幫到兩個哥哥考入最好嘅中 ...

媽媽已經好叻,教到兩個哥哥都考倒好中學, 請問兩位哥哥係咪已經可以自理唔使媽媽再操心學業?

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

男爵府

What is 精英班?What is not 精英班?

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至