自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

別墅

原帖由 beibie 於 09-5-26 09:01 發表

我只係唔明同唔識JE. 其實我成日話如果, 係因為我們手上的全都是二手資料, 好似之前有人咁講, 就算在電視睇晒成個過程, 都未必知道整個事實真相. 就算睇埋天安門母親同埋趙紫揚回憶 ...

Wa, 你起12樓話過你都係對住電視機流淚架喎,咁都唔算第一手資料呀?
怕者呢度都無人可以同你傾喇, 因為我諗呢度大部份當時對住電視機嘅人都會覺係記者們冒生命危險得到嘅珍貴片段係1st hand架.

不過話時話,你當時幾歲?

伯爵府

好媽媽勳章

唔通對住個電視流淚係...bb果時?(忍唔住搞個爛GAG)

大宅

BK Milk勳章

本話題原本的標題是:
如果六四學生自治聯成功了, 中國現在會是什麼樣子?

開完之後, 好多人罵我不了解. 多謝大家提供了許多論點幫助我了解清楚件事. 為了解了解多D, 我買左隻美國2005年出的碟Tiananmen Square來睇.

隻碟一開始就話, 在1989年, 是全世界共產政府倒下的年份, 除了在中國. 全世界都眼看這個有5000年專制管治的國家會變天了. 但最後不然.

在2/3段片時, 亦引述說, 大約在5月尾, 學生運動已經被激進份子控制, 學生對廣場上的人已失去控制的能力. 之後, 學生領袖亦說, 在6月3日黃昏, 他們收到消息, 軍隊會開進來, 給予他們幾個小時可以徹走. 所以, 大部份領袖都在那時徹走了. 只有其他勸不走的, 賴在廣場上.

這些資料, 正好解答了我一直的疑問:
1. 中共為什麼要用這麼大的暴力去處理這件事? 他們是怎樣判斷這件事的?
2. 為什麼中共決定要用暴力時, 竟放走學生領袖們

然而, 我一開始的命題真的是錯了, 如高治聯成功, 的而且確是不會由學生領袖領導中國的. 因為如當時的政府倒台了, 不會是高治聯的功勞, 而是激進份子的功勞. 那麼, 現時中國應該由民主政府帶領吧....

現在我的問題是, 如由89年開始, 中國不在現時的政府手上, 由民主政府領導, 我們今天的中國, 又會怎麼個樣子呢?
各級貪腐, 社會, 民生, 農民問題, 污染問題, 外交問題, 香港管治問題, 台灣問題; 也許在民主政府下, 都可以得到更好的改善吧! 還是....會怎樣呢?

也許, 看到這裡, 又有人要罵我那麼多如果了吧! 哈哈!

大宅

BK Milk勳章

我所說的二手資料, 意思是我們現時對這件事的判斷, 都是聽回來的, 是從傳媒PO天蓋地的分析中認識的. 我覺得, 要了解這件事, 應該自己分析, 而不是聽別人的分析. 別人的分析可以參考. 但是不要人云亦云. 人地話好慘你就話好慘. 我個人認為, 殺人一定不對, 正如打仔是犯法一樣. 但是, 我們仍會因各種原因打仔. 美國亦派軍隊去殺別國的人. 我好想了解清楚成件事, 而不是一味的說殺了好多學生和平民, 不純粹從情感出法而已.

原帖由 heifamily 於 09-5-27 01:15 發表

Wa, 你起12樓話過你都係對住電視機流淚架喎,咁都唔算第一手資料呀?
怕者呢度都無人可以同你傾喇, 因為我諗呢度大部份當時對住電視機嘅人都會覺係記者們冒生命危險得到嘅珍貴片段係1st hand架.

不過話時話, ...

子爵府

畀面勳章

請教一下
應該點教?

原帖由 colinkan 於 09-5-26 23:59 發表

現在有好多人, 都想淡化六四, 想偷換概念, 大家不用大在意, 重要是自己的立場, 我們點様教下一代認識這一段歷史

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

但最後學生都變成了別國手中的工具

政治從來都係肮脏的, 記住

原帖由 mrsright 於 09-5-24 20:19 發表
樓主.

真係唔想出聲.

但係忍唔住. 不忍心現在這麼多人被洗腦.

發問前, 先去看看有關資料

當時學生不是要推翻政府, 自己做皇帝.

佢地係要求對話, 要求反貪. 係和平既

唔識唔緊要, 但係唔好被誤導, 被洗腦. ...

大宅

BK Milk勳章

誰是打手? 你還是我?

我已好多天沒有回應, 因為覺得自己真的不了解.
所以在看資料.
今天忽然發現27號都仲有回應,
所以, 才再把這幾天的想法寫出來.

你成日話人洗腦, 但又沒有其他觀點拿出來討論.
我都不知是我比你洗腦, 還是你比我洗腦.
不如你都去睇下資料, 一齊討論下啦!
不要常常只顧著說別人洗腦,
有腦的人不是那麼容易被洗的....

我重覆一次我的立場:
我覺得, 要了解這件事, 應該自己分析, 而不是聽別人的分析. 別人的分析可以參考. 但是不要人云亦云. 人地話好慘你就話好慘. 我個人認為, 殺人一定不對, 正如打仔是犯法一樣. 但是, 我們仍會因各種原因打仔. 美國亦派軍隊去殺別國的人. 我好想了解清楚成件事, 而不是一味的說殺了好多學生和平民, 不純粹從情感出法而已.

如果咁都係洗腦, 你同你所反對的人都差不多 -> 唔准人地講野

同你分享多一段, 是在隻DVD的盒背(隻DVD不是從慘不慘, 而是從政治角度去分析六四的)上寫的:
While the infamous 1989 demonstrations in Beijing's Tiananmen Square started out as peaceful protests against the suppression by the CHines Communist Party, thye ultimately ended in tragedy with the loss of hundreds of lives. Featuring never-before-seen footage and confidential interviews with Chinese officials, uncovers the long-shrouded story of the young Chinese students and labor activists who stood up in defiance(反抗) of the Communist regime and bravely demonstrated their willingness to pay the ultimate price for the right to democracy.

你常說學生不是想做皇帝, 但是, 他們最後是為誰作嫁衣裳呢?

原帖由 mrsright 於 09-5-30 11:38 發表
本來已經沉在底既POST

又被樓主推番出來

大家要小心, 越近六四, 越有好多所謂 "客觀 " 既分析. 在各大小FORUM和電視出現

咁樣再過多十年, 六四就係一場國家愛學生既偉大任務. 屠城 ? NEVER

如果喜歡被洗腦, 被 ...

大宅

但最部官方開了記者會說明四川地震lum了的學校不是豆腐渣工程wor!
官方答案wor,請問你覺得係唔係真呢?
唔係隔左好耐姐, 我記我去年有好多香港的建築師/工程師去, 睇完d lum左的碎'片'結構, 都說係偷工減料架wor!
政府即然說不是豆腐渣工程, 何來嚴打呀靚女

原帖由 beibie 於 09-5-24 21:02 發表
五一二之後, 政府不是在嚴打豆腐渣工程嗎? 有好些人已因此判刑了. 在新聞上謝絕訪問的, 我見都是校方負責人, 而不是政府人員..

政府對那些有懷疑建造工程的人, 是怎樣對待, 我又真的不知道.

...

大宅

你去you tube睇 '六四是什麼一回事' 同當年袁志偉/陳慧兒的新聞報導先啦不如
原帖由 beibie 於 09-5-30 11:46 發表
誰是打手? 你還是我?

所以在看資料.

我都不知是我比 ...

大宅

Defiance一字源自 Defy, 以下為 Cambridge advanced learner's dictionary的解釋 :
1 to refuse to obey, or to act or be against, a person, decision, law, situation, etc
children openly defying their teachers
A few workers have defied the majority decision and gone into work despite the strike.
The fact that aircraft don't fall out of the sky always seems to me to defy (= act against) the law of gravity.
A forest fire raging in the south of France is defying (= is not changed by) all attempts to control it.

原來你指 DVD cover的defiance of communist regime =學生想做皇帝, i got it!

原帖由 beibie 於 09-5-30 11:46 發表
誰是打手? 你還是我?

所以在看資料.

我都不知是我比 ...

大宅

BK Milk勳章

呢樣之前已經講左, 係我記錯.

原帖由 swkmc 於 09-5-30 12:16 發表
但最部官方開了記者會說明四川地震lum了的學校不是豆腐渣工程wor!
官方答案wor,請問你覺得係唔係真呢?
唔係隔左好耐姐, 我記我去年有好多香港的建築師/工程師去, 睇完d lum左的碎'片'結構, 都說係偷工減料架wor!
政 ...

大宅

BK Milk勳章

defiance, 根據雅虎字典, 解作:
n.[U]
1. 反抗;蔑視,藐視
His defiance of the law cost him dearly.
蔑視法律使他付出沈重的代價。
2. 挑戰
They declared open defiance to the government.
他們公然向政府挑戰。

這可能是我的表達有問題,
我是說, 學生的確沒有意思想做皇帝, 但卻為他人作了嫁衣.

原帖由 swkmc 於 09-5-30 12:27 發表
Defiance一字源自 Defy, 以下為 Cambridge advanced learner's dictionary的解釋 :
1 to refuse to obey, or to act or be against, a person, decision, law, situation, etc
children openly defying their teache ...

大宅

BK Milk勳章

謝謝介紹, 我會去看的.
但希望大家也多看不同的材料, 這樣的討論才有意思.

原帖由 swkmc 於 09-5-30 12:18 發表
你去you tube睇 '六四是什麼一回事' 同當年袁志偉/陳慧兒的新聞報導先啦不如

禁止訪問

禁止訪問

別墅

其實成日講嘅[他人嫁衣]係咩野?可唔可以講白d??

禁止訪問

別墅

我同呀女講64,呀女問我係咪內戰,佢話出軍隊一係就打仗,一係內戰(我都覺得啱喎!),咁算唔算內戰呢....但學生市民用咩尼打....鎗 vs 棍(如有)??

如硬要問點解big6出幾廿萬軍人為咩, 四個字- 野蠻無理!

別墅

去youtube睇返ATV(5月2X號)有段新聞片段,記者話市民發現有裝滿刀槍及棍嘅軍車擺起路中又無軍人在旁, D市民當時已經知道係架禍,並呼籲有攞嘅市民要交出以免中計.

20年後嘅今日,尼D架禍仲係未停

首頁
34567...19

尾頁

跳至