自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

BK2002 發表於 20-5-20 10:26
我估係俾公司財務係處理賬目上嘅指引~
即係全數津貼要紀入收款項目(政府津貼), 而支出要記入(員工工資)
最 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 20-5-22 12:37
所以咪講左5月7號cut off一切changes囉!

5月7號。。。已好足夠時間了。。。所以做到已做左。。。未搞的無辦法。。只怪平時就不做強積金。。現在來埋怨。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cankk 發表於 20-5-22 12:44
咁我想問:如果同事3月中入職, 咁我4月中才幫佢開MPF A/C, 咁佢唔符合31/3/20前開A/C呢個條款,
咁佢呢個人 ...

開ac係講公司ac, 唔係member! 5月7前member join到, 供款埋就計架喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

seaheart88 發表於 20-5-22 12:57
5月7號。。。已好足夠時間了。。。所以做到已做左。。。未搞的無辦法。。只怪平時就不做強積金。。現在來 ...

有d僱主用盡60日先加新同事就趕唔切喇

放下自在

瑪瑙宮

大廚勳章

cattz288 發表於 20-5-22 13:01
有d僱主用盡60日先加新同事就趕唔切喇

我有個行家就係咁而家呻到樹葉都落。。。明明自己唔想做強積金當年就唔開始做而家就話冇得着。。。。

咁我一直供嘅時候你又覺得我傻仔姐。。因為好多人覺得供強積金係蝕錢好傻。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

seaheart88 發表於 20-5-22 13:15
我有個行家就係咁而家呻到樹葉都落。。。明明自己唔想做強積金當年就唔開始做而家就話冇得着。。。。

咁 ...

呢d數精計到盡, 真係抵死
放下自在

公爵府

大妹妹 發表於 20-5-22 09:48
其實我覺得尼個保就業計劃真係有漏泂,不用實名核對又不用証明每月員工實質收取的薪金,假若員工月薪只得$100 ...

會唔會唔得?會計條數點入wo, 我未睇,仲諗緊好唔好幫老闆申請,俾我條數會開個新account CR. 佢,個個月出糧多條transaction Dr. 番佢,唔係點對得到條數,如果政府話抽樣查,成個account d數對得曬用黎出糧,但就每年auditor對多個account 辛苦佢地

大宅

我公司用HSBC MPF, 請問在那申請?
現在還未知嗎? 好似25/5開始申請對嗎?
有Hotline可以打去問嗎? thanks

伯爵府

cattz288 發表於 20-5-22 13:00

開ac係講公司ac, 唔係member! 5月7前member join到, 供款 ...

我一直以為指新僱員個A/C, 我見D人猛話幫親人開番MPF A/C

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

第一步係補貼僱主出糧,第二步間接保障左打工仔有人工出,唔會減薪

侯爵府

jojo1234 發表於 20-5-20 10:07
甘如果公司申請左,但公司無減人工亦無打算減,甘呢筆錢留係公司定比員工?
...

唔裁員,即有員工,咁咪要出薪囉。筆錢咪出糧俾員工囉

侯爵府

Nymph_ 發表於 20-5-20 11:40
教練係入左游泳會,甘係泳會定個人申請?

的士係自僱,甘係未自己申請?

教練係泳會的employee的話,咁泳會作為employer申請

侯爵府

紫翹 發表於 20-5-22 09:06
應該唔得, 如果你知, 你可以投訴佢

如果屋企人有簽employment contract, 有報稅,會供MPF, 是可以的

侯爵府

大妹妹 發表於 20-5-22 09:48
其實我覺得尼個保就業計劃真係有漏泂,不用實名核對又不用証明每月員工實質收取的薪金,假若員工月薪只得$100 ...

這是是欺詐,監都有得坐。

侯爵府

cattz288 發表於 20-5-22 13:00

開ac係講公司ac, 唔係member! 5月7前member join到, 供款 ...

政府網頁是講僱主及僱員強積金戶口的

侯爵府

Cankk 發表於 20-5-22 12:44
咁我想問:如果同事3月中入職, 咁我4月中才幫佢開MPF A/C, 咁佢唔符合31/3/20前開A/C呢個條款,
咁佢呢個人 ...

我公司就有這情況,員工三月中入職,登記MPF 4月1日完成(Cert issue date係1/4/2020)。昨天入MPF 系統,print翻3月員工清單,有他名,而供款欄就顯示$0(正常),因為第一期供款是5月發薪時處理。

象牙宮

sunshine0613 發表於 20-5-22 15:02
政府網頁是講僱主及僱員強積金戶口的

僱主戶口setup係3月31前
新僱員set up及供款係5月7
因為政府係4月幾公佈抗疫資助, 所以好多新公司mpf ac set up係4月但dateback返3月, 要exclude返呢類ac
放下自在

珍珠宮

sunshine0613 發表於 20-5-22 14:54
如果屋企人有簽employment contract, 有報稅,會供MPF, 是可以的
如果當佢係replacement 係得

子爵府

seaheart88 發表於 20-5-22 10:21
樣樣都有漏洞。。。其實無百分百。。。盡量。。。要加好多規限。。行政費肯定大增又增長實行時間。。又會 ...

除非D 罰則係重到去刑事罪的水平, 否則應該有唔少老細會挺而走險....

子爵府

POTATOYUNG 發表於 20-5-22 12:20
那有点亂派錢了,
卻帮不到已被裁的那些人

最理想的做法, 其實係所有在2-4月份失業的人, 就可以囉到佢之前的月薪的一半水平 (上限9000蚊) , 由政府直接過數俾失業人士, 咁樣就比較好。

首頁

尾頁

跳至