自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

waic 發表於 22-6-26 08:05
唔係,佢又不至於咁出名。係法國者

係咪姓陳架?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 22-6-25 20:24
我覺得係,私家只係想睇雙非 生bb 果d

我去做檢查 hea 到爆仲有d 黑面,生b 一個case 由產檢到生 廿幾萬 ...

你個醫生啫!

伯爵府

waic 發表於 22-6-26 08:04
係呀,個女名醫一聽到我話冇買保險,即係冇晒興趣咁叫我排政府,但我話照做私家佢先有番啲表情
...

可唔可以講下貴姓?

珍珠宮

十一哥 發表於 22-6-26 08:06
係咪姓陳架?

no, 姓蕭

象牙宮

amy730 發表於 22-6-25 19:58
事主都幾無辜,俾政府醫生做可能無事

10萬抽組織驗乳癌 點知瞓醒發現被開刀割走整個乳房
公立醫院檢查,懷疑患上乳癌,其後因為她不想一直做組織抽取化驗,所以就轉往向一名乳腺專科醫生求診。

醫生就替其進行手術拿組織化驗
當時睇醫生時,醫生並沒有清楚解釋手術帶來的問題,以及沒有告之會割掉這麼大面積的乳房。
當時開刀切除組織,其後證實組織是惡性腫瘤,不過只屬一級

佢想 claim 保險, 去私家做微創。惡性腫瘤。並非一定變成乳癌。
如可以, 選保守醫療好D。
不明白, 為何不想一直做組織抽取化驗, 一路 monitor 是好事。

公開個醫生名同医院
沒有醫德, 不能全信醫生。。。。。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]
乳癌治療點樣揀 - 5個醫生不會告訴你的乳癌秘密
https://www.breasthk.com/breast-cancer/?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我今早上 you tube 想搵返條片, 但搵唔到. 有冇人可以分享返條link, 我想睇返

男爵府

waic 發表於 22-6-26 08:56
no, 姓蕭

咁最後照出來是子宮冇嘢?乜都唔洗做?我都有相同情況

子爵府

333s 發表於 22-6-26 09:03
10萬抽組織驗乳癌 點知瞓醒發現被開刀割走整個乳房
公立醫院檢查,懷疑患上乳癌,其後因為她不想一直做 ...

惡性腫瘤唔係癌係乜?一級惡都係癌!
西醫對癌又係手術 化療呢啲手段,保守醫癌係指中醫?
其實佢應該多謝個醫生,自己懵懵下乜都唔識,拖落去分分鐘擴散都唔知。

公爵府

虎到金來勳章

Jameskey 發表於 22-6-26 10:34
惡性腫瘤唔係癌係乜?一級惡都係癌!
西醫對癌又係手術 化療呢啲手段,保守醫癌係指中醫?
其實佢應該多謝 ...

咪就係,仲有個D成日問點解手術前話唔係癌,但手術後又確診係癌,其實要知良性定惡性,要切出黎去化驗才是99%準確架!所以如果係良性而醫生又提議你開刀,我覺得值得做,避免本來係良之後病變到惡,咁就後悔莫及!

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 01:01
又咁講,佢又預知唔到入去既病人問咩,講幾奈,試唸下,如果個病人係咁問嘢,而個醫生因為怕傾左好奈而閘 ...

嗰陣係我做婦科醫生摸到叫我再睇乳腺外科既,我睇左一個,話唔使做手術,再睇馬醫生,佢建議要,嗰時見佢評價咁好就信佢做左手術。我個婦科醫生幫我個女接生,真係有醫德,佢叫我睇完乳腺科有冇問題都話佢知,佢都有叫姑娘打比我關心我,我同佢講做左手術,比左我啲資料佢,佢覺得有啲奇怪點解我個case要做手術。咁馬醫生有冇斷錯証,我唔評價啦。

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 10:47
嗰陣係我做婦科醫生摸到叫我再睇乳腺外科既,我睇左一個,話唔使做手術,再睇馬醫生,佢建議要,嗰時見佢 ...

我估當時馬醫生只係建議,唔會一定要你做,除非你去到非常嚴重地步!不過你最好都冇做而又健健康康,咁都好好丫,祝健康平安!

大宅

pauline_c 發表於 22-6-26 03:15
兒科都係等咁耐,多病人嘅醫生係要等,揀得受歡迎醫生,呢 d 時間成本要預。
...

邊個兒科要等3個鐘以上咁誇張?我自己接受唔到等3個鐘以上,咁實有善信當神咁拜願意等。張淑儀醫生係乳腺科名醫,都唔會要等咁耐。

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 10:50
我估當時馬醫生只係建議,唔會一定要你做,除非你去到非常嚴重地步!不過你最好都冇做而又健健康康,咁都 ...

我聽佢講搵佢做左啦,只係佢唔志在我呢啲健康人只做follow up consultation 既生意,咁我咪轉第二個醫生囉。

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 11:00
我聽佢講搵佢做左啦,只係佢唔志在我呢啲健康人只做follow up consultation 既生意,咁我咪轉第二個醫生囉 ...

岩丫,消費者緊係搵返自己滿意嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 22-6-26 08:16
你個醫生啫!

梗係我個醫生啦!唔通你個醫生咩!

大宅

Panda-Z 發表於 22-6-26 07:26

其實你自己放棄左個booking,姑娘要再攝期俾你都好難,D bo ...

我book左,佢要我由天光等到天黑等起碼3個鐘,我同佢講醫生咁日咁忙我改第二日,呢啲叫被放棄booking, 姑娘當日都無打過比我話嗰日人多可以晏啲去。改邊日係姑娘話事,唔係我指定要邊日,佢唔得咪幫我約半年後囉,ok嫁。都係嗰句,作為消費者/病人,絕對有權揀醫生,馬醫生要揸手術刀做手術,收過多病人,無時間休息,對病人嚟講絕對唔係好事。我只係將我既經歷分享,等其他JM知道,方便佢哋揀醫生姐。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 10:56
邊個兒科要等3個鐘以上咁誇張?我自己接受唔到等3個鐘以上,咁實有善信當神咁拜願意等。張淑儀醫生係乳腺 ...

邊個就唔開名,都係好細心答得好詳盡嘅醫生,我覺得 BB 等咁耐唔好,轉咗醫生。睇嚟你都搵到啱自己嘅醫生。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 22-6-26 11:13

梗係我個醫生啦!唔通你個醫生咩!

但係你講到好似所有私家醫生都係咁樣.

公爵府

惡人bb 發表於 22-6-26 11:00
我聽佢講搵佢做左啦,只係佢唔志在我呢啲健康人只做follow up consultation 既生意,咁我咪轉第二個醫生囉 ...

是馬醫生唔志在你做follow up嗎?
我都好驚book咗私家醫生,仲要等三個鐘!
其實病人嘅時間,都係時間

你又講得啱,醫生要做手術,其實好需要精神,收過多病人其實難免有出錯

侯爵府

睛靈勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 11:18
我book左,佢要我由天光等到天黑等起碼3個鐘,我同佢講醫生咁日咁忙我改第二日,呢啲叫被放棄booking, 姑 ...

我都明等三個鐘嗰種心情, 好多專科醫生都係咁
怪就怪啲姑娘約booking太密

首頁
34567...9

尾頁

跳至