自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

miumiu0101 發表於 22-9-5 17:57
我次次都有打電話問有無野要買, 次次都話無
試過斬料上去, 結果我原封不動原包拎返屋企
買野飲上去, 除左 ...

佢地唔使又唔同講法,起碼你有做過喎

侯爵府

alicemic 發表於 22-9-5 17:55
你都係過時過節, 我係個個星期上去買餸煮飯加洗碗, 就算老公有比錢都極度唔開心,好彩人少如果人多我一 ...

以前每星期,跟住隔星期,依家一個月一次,打算遲d 3個月2次。d物價愈來愈貴,冇咁多錢貼,唯有上少d減低我銀包壓力。

公爵府

好媽媽勳章

男家做節唔到,學我件半百單身姑奶話齋邊個話做節一定要到呢句真係終身受用,女家做節兩個女夾錢攪掂,我媽洗切煮無交嗌

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

moon_o_o 發表於 22-9-5 17:39
會㗎

幫下手唔好老奉啦

我係人大嫂,C6家人上黎食飯當自己客咁,凳都唔幫手攞,我有姐姐都有妹仔feel! 叫佢哋斬料又話唔洗夠食! 只可以講日久見人心! 因為某次上黎做節有個人遲到,上到黎又話唔食飯!超無禮貌比人話左兩句發脾氣話要走,好囉!以後成班唔上黎食飯,開心哂!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

老公出錢出力

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Myluckybaby 發表於 22-9-5 18:01
以前每星期,跟住隔星期,依家一個月一次,打算遲d 3個月2次。d物價愈來愈貴,冇咁多錢貼,唯有上少d減低 ...

如果一個月一次我都ok, 問題我係個個禮拜都要返去煮, 買餸錢我又冇計較自己要貼出嚟, 最慘係食完仲要洗碗, 如果唔係老人家行動不便我真係唔會返去煮, 煮多幾次就變成老奉而家已經係奉旨, 果餐煮得唔好食奶奶仲會黑面㗎

侯爵府

Astra00 發表於 22-9-5 17:58
我最討厭那些話有大食大的人士。

同埋為何會比佢哋知你環境好架?

得我住私樓,有工人。而且我倆公婆任職大公司,除左政府工那些,有時新聞係會講我地公司加幾多%人工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

docomo 發表於 22-9-5 17:57
自己應該識做,無謂要人背後怨你

你覺得我仲可以點樣識做?
照買野上去跟住攞返走?

侯爵府

alicemic 發表於 22-9-5 18:06
如果一個月一次我都ok, 問題我係個個禮拜都要返去煮, 買餸錢我又冇計較自己要貼出嚟, 最慘係食完仲要洗 ...

一模一樣。年三十買定d雞初一煮,都够膽死同我講街市初一有開,4點起身去買。我心諗有幾無耻先開到囗,叫我4點起身去買餸你自己就攤屍。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 Myluckybaby 的帖子

如果你覺得想俾返錢,兩公婆無所謂邊個俾,佢地夾錢果時,你一齊夾囉!如覺得無需俾就唔洗理,最重要兩公婆好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

Myluckybaby 發表於 22-9-5 18:01
以前每星期,跟住隔星期,依家一個月一次,打算遲d 3個月2次。d物價愈來愈貴,冇咁多錢貼,唯有上少d減低 ...

係,以前個個星期上黎,一圍自己煮有海鮮又鵝二千走唔甩! 叫上黎嗰D人斬料永遠話夠食!則則膊兩手fing fing, 食完拍下羅友走! 仲免費! 得C6同我張羅餐飯! 我C6好錫屋企人!好彩宜家唔洗招呼佢哋

侯爵府

Gorgor0612 發表於 22-9-5 18:11
係,以前個個星期上黎,一圍自己煮有海鮮又鵝二千走唔甩! 叫上黎嗰D人斬料永遠話夠! 得我C6同我張羅餐飯 ...

恭喜你!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

canies 發表於 22-9-5 17:54
正, 外賣搞掂得曬。 如果你自己煮嘅到時開個post分享下。

我唔會買外賣咁冇誠意 !
好呀!影埋99整果D先得。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

miumiu0101 發表於 22-9-5 18:08
你覺得我仲可以點樣識做?
照買野上去跟住攞返走?

sorry,啱啱覆完先至見到你解釋嗰個post, 學樓上話齋 , 你有做過本份, 而主人家 又受落, 咁就另作別論。

侯爵府

cindy123 發表於 22-9-5 18:11
回覆 Myluckybaby 的帖子

如果你覺得想俾返錢,兩公婆無所謂邊個俾,佢地夾錢果時,你一齊夾囉!如覺得無 ...

係冇人會夾架。出去飲茶吃飯走下一個走下一個,剩返我倆公婆同奶奶坐響度,我仔細個曾經問過點解伯伯姑丈佢地次次都話走先返去瞓覺,即時全場dead air。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

Astra00 發表於 22-9-5 18:00
你做左你本分就可以。

你望我上面那件毒姑老馮做法就明點解。

你講果件又真係極品
開到口都唔做

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Myluckybaby 發表於 22-9-5 18:06
得我住私樓,有工人。而且我倆公婆任職大公司,除左政府工那些,有時新聞係會講我地公司加幾多%人工。
...

知你哋職位?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Myluckybaby 發表於 22-9-5 18:10
一模一樣。年三十買定d雞初一煮,都够膽死同我講街市初一有開,4點起身去買。我心諗有幾無耻先開到囗,叫 ...

我奶奶未致於咁離譜,但係食材差啲都話唔靚要點點點,成日扮嘢話自己回塘唔識煮,我都企得硬,淨係煮兩老同埋同佢哋住果家人,另一家想嚟我唔出聲奶奶都唔敢叫,但我已經覺得自己好慘,如果叫埋佢哋我會直接拒絕, 一齊食外賣好過!

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-9-5 18:17
知你哋職位?

知未升前職位。

珍珠宮

docomo 發表於 22-9-5 18:16
sorry,啱啱覆完先至見到你解釋嗰個post, 學樓上話齋 , 你有做過本份, 而主人家 又受落, 咁就另作別論 ...

其實我意思係
會唔會係樓主老公都好似我哥咁
覺得自己家庭比其他人好少少
就唔計較呢d細數
同埋男人好多時都唔會理呢d"婆乸"數
難得一家人可以一齊食飯
唔使咁計較

首頁
34567...17

尾頁

跳至