自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

象牙宮

小ice 發表於 23-4-11 12:30
建議你無乜必要唔好上大陸,以免無左隻腳

咁緊係有需要先上啦,你估車費平呀!我唔會無聊北上行街,通常都係人地搵我食飯!同埋而家會盡量點對點打車,唔會周圍行囉!等監管下d電車唔好係行人路行走先算

珍珠宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-4-11 11:31
令你有唔開心真係唔好意思,其實我意思係唔覺得去得攪呢類證件嘅人真係會咩都唔做就咁上去,如果再講落去 ...

你應該很少去外國,唔知外國你所謂嘅軟件一樣落後?唔好要全世界都圍住自己轉先得㗎 你對大陸那麼不滿,為何你又要成日返上大陸玩樂?自作孽?

珍珠宮

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-4-11 12:39
咁緊係有需要先上啦,你估車費平呀!我唔會無聊北上行街,通常都係人地搵我食飯!同埋而家會盡量點對點打 ...

即系又要去又要怨,想去大把藉口啦 拜山就話要返下去,普通食飯香港都有得食啦,內地人落嚟香港又得,你無乜必要都係少上大陸好d,好危險㗎,不過睇你唔制,上面咁多好嘢食,睇你都是繼續上去玩又繼續怨大陸

alau2021    發表於 23-4-11 12:44

象牙宮

小ice 發表於 23-4-11 12:43
即系又要去又要怨,想去大把藉口啦 拜山就話要返下去,普通食飯香港都有得食啦,內地人落嚟香港又 ...

我識既人係定居深圳,返工就大多數大陸,有時香港,咪有時香港食,有時深圳見囉!上面係多選擇,但我無怨食物喎…食物好重味精就真,耐唔耐一次接受,最鍾意係唔限時!係覺得電動車咁樣係行人路左穿右插好危險啫,真係好易整傷人架嘛,咁都有錯呀 唔好剩係得讚美說話啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主你咁樣寫: 疫情之下車管所班人嘆慣咗.. 係咪有問題??

侯爵府

mandy952 發表於 23-4-11 10:36
呢度唔可以講大陸差大陸唔好,會比人圍插架
有人話你點解唔自己揾定資料先
...

爬文,看攻略,是一個正常人應該有的常識。像樓主沒有事先找定資料,因此處處碰釘,除了怪佢本人,可以怪誰?

子爵府

平平常常 發表於 23-4-11 11:42
佢的確係咁樣吖。

所以早前見到Google極速封殺佢用開的拼多多apps,激到佢氣急敗壞,狂閙Google。外國軟 ...

上一次內地政府cut英文班,佢咪又係鬼殺咁嘈,又話內地無言論自由、無民主、一言堂咁上下,原來佢買咗套票,內地政府一話cut就cut,攪到佢無咗幾堂 ,佢咪又係自身利益大於國家政策,強港人本色!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 23-4-11 10:34
對打尖已經冇感覺
記得去到新加坡環球影城,打尖嘅都係中國後生仔女,真係好樣衰
...

香港人原來排隊係唔會打尖??

伯爵府

回覆樓主:

乜要去醫院驗身嘅咩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

agnesbee 發表於 23-4-11 13:09
乜要去醫院驗身嘅咩

要,內地呢方面都嚴謹
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

moto1357 發表於 23-4-11 13:04
上一次內地政府cut英文班,佢咪又係鬼殺咁嘈,又話內地無言論自由、無民主、一言堂咁上下,原來佢買咗套票 ...

原來如此

水晶宮

2024勳章

cattz288 發表於 23-4-11 13:13
要,內地呢方面都嚴謹

唔使去醫院,車管所有得做,係一間間小格仔,跟住指示做各種動作就得,自助式

子爵府

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 23-4-11 11:59
中國是一個發展中國家,有十四億人口,還有很多地方需要持續完善,這就是一路走過來的過程延續,才會變得 ...

好認同
歐美係比中國早發展, 有比較完善系统
但有樣野冇得救
佢地生活文化就係"慢活"
你急佢唔急
慢慢等啦
你去一趟銀行就知味道

禁止訪問

公爵府

czl115 發表於 23-4-11 13:16
唔使去醫院,車管所有得做,係一間間小格仔,跟住指示做各種動作就得,自助式
...

成個過程好簡單好方便

公爵府

cattz288 發表於 23-4-11 13:13
要,內地呢方面都嚴謹

車管所有得做,唔使去醫院

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 23-4-11 10:47
係喎都唔知咁急做咩,都未到佢
如果講人民嘅紀律,日本真係第一名
排出核子污水都係第一.反轉如果大陸排出你估會點?

水晶宮

mandy952 發表於 23-4-11 10:36
呢度唔可以講大陸差大陸唔好,會比人圍插架
有人話你點解唔自己揾定資料先
...

大陸咁差你做咩成日返上去吃喝玩樂?生活圈都圍著大陸,差在未搬上去長住,你喜歡自虐? 你要大陸所有嘢要達到你所有完美要求方案?你真係典型嘅港女,難服侍又奄尖,一邊享用大陸資源一邊不停投訴,真心建議你唔好返大陸好了

還有,外國一樣滿足唔到你口中嘅“軟件”,外國軟件比大陸更差,人哋外國生活係慢活,你急人哋唔急

外國某d地鐵站成陣尿壓味,又多小偷爬手,揸車泊低都會被人打爛偷嘢....太多講唔晒!你又點睇呢d軟件?

alau2021    發表於 23-4-11 13:38

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

要接受Covid19就係大時代轉變嘅轉捩點,好多嘢都改得面目全非,其實係方便左,作為新時代嘅人,一定要調節自己個思想、行為,去配合返呢個咁大嘅轉變:好多嘢都電子化、網上搞定,我自己唔係咁跟得上,所以周圍去搜集資料和請教其他有經驗嘅人幫忙

alau2021    發表於 23-4-11 13:36

大宅

baby668 發表於 23-4-11 08:29
深圳政府最鍾意化簡為繁,以往換領大陸駕駛執照,直接去車管所填表,然後去影證件相攞回執,跟住去埋醫院驗身, ...

你可以係微信Search 深圳本地寶,好多辦證流程都有講,自己清楚左先去就唔會比人點來點去。因為大陸果d人自己唔識係好中意扮識點你,你講返個流程問返佢先知死去問其他職員架。

首頁
34567...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊