自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

豬BBBB 發表於 23-7-6 20:43
呢樣都有啲擔心,因為去到第二度,有咩事叫天不應叫地不聞。如係香港就出庭作證無問題,唔收錢幫都無問題 ...

如果對家搵黑幫搞你點算?你老闆都好似唔係好敢過去喎

子爵府

whyyou 發表於 23-7-6 21:25
如果對家搵黑幫搞你點算?你老闆都好似唔係好敢過去喎

香港老闆只係法官唔會要佢做證人,唔係唔敢過去。

水晶宮

有錢過手, 小心被對家告返轉頭有利益衝突比假口供喎

子爵府

waterlilymonet 發表於 23-7-6 20:58
同感…. 竟然仲有JM 會為左順道旅遊會就咁答應….. 我以為係我太老了

台灣都幾多黑幫

大宅

豬BBBB 發表於 23-7-6 18:58
香港公司5月已經執咗,但台灣公司今日通知我因為佢哋啲貨有問題,告緊供應商,台灣法庭話要員工去作供,證 ...

幫都係睇錢份上

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

感覺台灣法律好粗疏。
自身安全最重要

水晶宮

豬BBBB 發表於 23-7-6 19:35
咁我都幾肯定,因為大概最少8年前倉哥哥唔做,已經無請人,變相我同另一個同事頂上,唔使執貨,如出貨只需 ...

會幫

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

豬BBBB 發表於 23-7-6 20:43
呢樣都有啲擔心,因為去到第二度,有咩事叫天不應叫地不聞。如係香港就出庭作證無問題,唔收錢幫都無問題 ...
我覺得去到咩叫天不應叫地不聞既可能性就少D既, 話曬你去既係台灣, 唔係東南亞, 只不過最驚就係到時你錢又收左, 但其實要去作證唔止一次, 咁其實條數頂盡cover 到你2-3次 (15k 港幣), 再之後去你就幾乎要自己貼番錢同時間(除非佢每次出庭都比15k), 最怕到時去左第一次, 唔知可唔可以第二次唔去 始終你又唔熟人地D法律... 拿萬一, 我話萬一咋, 其實台灣有法例係你出左一次庭就要包到尾, 唔係就會出通緝令通緝你咁, 咁咪仲大件事... 所以我覺得, 你一係問下肯作證但用video / 線上直播形式, 人唔到得唔得, 咁就好D (if 你真係好想幫)

翡翠宮

回覆樓主:

幫到就幫

公爵府

點幫法先,係識得個老板叫你去,還是總公司三唔識七,求其叫你過去証明先。。再講,台灣我覺得唔係幾講法律,如果對方有實力,話你做假証都仲得,到時你點走?

男爵府

Vengerov 發表於 23-7-6 21:35
台灣都幾多黑幫

黑幫?唔明!

唔知台灣法律係點啦,香港打追數民事官司,只會係原告或被告call 証人,而法庭係唔會call 嘅

我覺得成年人做乜野都要顧累後果,要諗定worst case 係點對自己有冇任何不利之處。若果不考慮過曬所有野,就所謂「唔好諗得咁複雜」去做,實屬不智

比著我係果位JM 而譬如我又真係好想幫前僱主,咁我會找個香港律師由佢去instruct 個台灣律師去比個獨立法律意見自己,解釋一下究竟做證人在台灣會有什麼potential 法律責任(當然律師費用由前僱主負責),考慮過後,再要求白紙黑紙要前僱主guarantee 自己可能因做証人而承擔的法律責任,萬事俱備,之後我至會考慮出庭唔出庭,my two cents

珍珠宮

回覆樓主:

比我會唔夠膽去,事發到現在有一段時間,貨中間有乜插曲都唔知,文件出入又係你簽你管,仲要收錢過去會唔會被質疑收受利益。 如果前公司好人,我會免費視像作證。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

其實可唔可以視像作供

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幫啦!其實你有咩顧慮呢?

你請假的話,打算點樣同新工果邊講呢?

BTW,其實臺灣是否可以接受用視像參與審訊呢?

珍珠宮

睛靈勳章

cbeyond 發表於 23-7-6 20:15
我就唔會去
若果要證明, 可以係香港搵律師見證下寫份供詞, 當然係台灣公司俾錢啦
...

x2, 人生交叉點, 搵個熟悉台灣法律既人問下, 點解唔可以文件再宣誓作證

子爵府

回覆樓主:

講事實之嘛
唔係任期內發生嘅講唔到
任期內亦唔會100%作結論
只會講經自己手嘅有定無

公爵府

回覆樓主:

其實係有顧慮同不安,始終要係外地作供又唔熟佢地法律制度,而且收萬五蚊都可能會話你收錢作供!

男爵府

回覆 豬BBBB 的帖子

無知一問 , 公司出貨有紀錄 , 無出過盤倉對應數量唔係已經是証據嗎 ?

我唔會幫 … 1 來公司內部財政在職也未必清楚 , 2 來台灣法規再熟也有法律罅 … 講白 D , 覺得係騙局

男爵府

豬BBBB 發表於 23-7-6 19:48
香港老闆同台灣老闆係二兄弟,我有問過台灣可否叫香港老闆過去,但佢話法官想揾員工,因佢哋有關係怕比人 ...
或者我多事咗 , 聽你語氣好想幫 。但係份工做咗幾耐都係公僕性質 , 同埋老闆係兩兄弟更有可能擺你上神枱 。既然已離職就無謂揦屎上身 , 惹埋一身蟻 ( 忠言勿怪 )

子爵府

豬BBBB 發表於 23-7-6 20:24
其實內心都想幫,有諗過如果第時自己有乜事都想有好心人幫忙…所以上嚟問問但怕有啲咩諗唔到嘅麻煩嘢,所以 ...

如果你心想幫就做吧,都只係做証人,講事實。

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊