自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

陣荗波無腦之極。香港能成為國際金融中心其中原因就是税率底,資金自己進出和沒有資產增值稅。如果想增加收入只需降低賣地底線便可。樓價跌地價跌沒問題的。

珍珠宮

回覆樓主:

如果真行資產增值稅,好大機會會抄大陸呢套,賣時先扣稅然後才可以完成個成交轉名。
想推冧個市嘅目標非常明確,真係痴呆盹傻圍埋一台。成功逼走外資公司,現在連北水都想斷埋。一直都勸大陸朋友可以多考慮香港投資,比玩A股安全回報率高,但如果真係走資產增值… 錯誤嘅時候做錯誤嘅嘢真係

珍珠宮

HL7646 發表於 24-1-11 09:20
如果自住換樓的,個人反對收資產增值稅。不過政府可能規定買家要係賣樓後一定時限(例如180日或270日內買 ...

相信唔會提供任何時間差嘅灰色地帶,中國人呢方面好聰明。

珍珠宮

Dreamingday 發表於 24-1-11 08:08
佢推得個樓市一定會再跌好多,之前好平買落樓嘅人一定放, 仲有外資, 樓市已經咁多不確定性, 仲要搞咁多 ...

其實應該減少起公屋,收舊公屋再租出去,都無私樓稅收點有錢去起公屋,重要住滿7年先可申請,踢走一班圖福利既人(南亞,大陸,甚至鬼佬)

侯爵府

mizuho 發表於 24-1-11 09:26
如果真行資產增值稅,好大機會會抄大陸呢套,賣時先扣稅然後才可以完成個成交轉名。
想推冧個市嘅目標非常 ...
好似有能力嘅國內同胞, 近年亦減少移民香港。
移民新加坡多年嘅親戚及舊朋友, 提到好多大陸人移左去新加坡, 有部份賺錢能力相當強嘅公司, 其實係大陸龍頭企業嘅分支, 不過分支係唔同名, 亦用其他人做公司老闆。

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-1-11 09:52
好似有能力嘅國內同胞, 近年亦減少移民香港。
移民新加坡多年嘅親戚及舊朋友, 提到好多大陸人移左去新加坡, ...

另外, 用MM2H移居到大馬住嘅朋友, 剛剛話我知, 2021-2023年間, 有6百萬大陸人亦用MM2H移居大馬, 佢哋首先仔女入讀大馬國際學校, 等到其他西方國家取得移民簽證後, 再舉家去西方落腳。

即係要過度移民, 亦都唔需要嚟香港

侯爵府

當然, 更有能力一群嘅大陸同胞, 用其他方法直接潤去西方。

子爵府

如果想攪死香港佢就推啦

琥珀宮

MMVV 發表於 24-1-11 09:21
陣荗波無腦之極。香港能成為國際金融中心其中原因就是税率底,資金自己進出和沒有資產增值稅。如果想增加收 ...

未就係,地冇人買係因為貴因為樓價跌左,地價跌樓價就跟住跌
其實政府膠官係未腦裝住好多草
只要減地價就有人買地啦
只係簡單嘅供求問題

琥珀宮

豬仔嘜 發表於 24-1-11 08:29
呢班所謂嘅官,真係令人拍案叫絕
都好嘅,直接推冧樓市,等想買樓嘅人有機會買
香港以低稅率嚟吸 ...

幾時炒左姓陳嗰條友,真係完全亂黎
香港係靠地產及金融
金融就話受外圍加息影響,地產其實減價賣地庫房就有錢收,再加比團體活化工廈,收購重建,而家樓價跌最好就係收舊樓重建,起碼市建局有議價力

珍珠宮

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 24-1-11 09:42
其實應該減少起公屋,收舊公屋再租出去,都無私樓稅收點有錢去起公屋,重要住滿7年先可申請,踢走一班圖福 ...

減少起公屋一定無可能,現在的政府愈來愈向“左”走,劫富濟貧就有。。。前幾日看新聞,元朗流浮山逾1200伙的過渡性房屋,幾乎戶戶都有露台,好服務到不得了! 我都想講一句:“阿爺,我不想努力了!”

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 24-1-11 10:48
減少起公屋一定無可能,現在的政府愈來愈向“左”走,劫富濟貧就有。。。前幾日看新聞,元朗流浮山逾1200 ...

所以香港有怨氣有時難免,之前有d人潑下火,即刻燒起

琥珀宮

angiehouse 發表於 24-1-11 10:50
所以香港有怨氣有時難免,之前有d人潑下火,即刻燒起

如果炒左條友換返個正常嘅,怨氣應該少d嘅

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-1-11 09:56
另外, 用MM2H移居到大馬住嘅朋友, 剛剛話我知, 2021-2023年間, 有6百萬大陸人亦用MM2H移居大馬, 佢哋首先 ...

內地人一睇就知咩事,仲點會過嚟香港!
而家連我呢啲政治小白都知咩事!睇吓幾時的起心肝咋!

子爵府

angiehouse 發表於 24-1-10 17:08
有錢既人都吾會留系香港,香港只剩下基層,香港重點有人投資,賺又死蝕又要自己頂,有幾多就用幾多個個躺 ...

咁又真係奇怪,唔知你嘅有錢人定義係點樣,淨係講我親戚,同兄弟姊妹資產,雖然唔算多,好似我家姐只係大約十億資產,但係佢都留喺香港,另外有個親戚,個家族淨係手持嘅物業,資產都接近20億,但嗰班人全部都冇選擇移民,留喺香港

反而搵萬幾兩萬蚊收入嗰班真正窮親戚,呢幾年全部去曬英國,同埋台灣

淨係睇下香港有幾多靚車就知啲人幾有錢

侯爵府

環保接龍勳章

無可能啦.. 資產增值稅.
波叔可能想轉移視線咋.

其實買賣物業時,
稅局都有機會懷疑你係炒賣用途而追利得稅.

珍珠宮

baby668 發表於 24-1-11 11:58
咁又真係奇怪,唔知你嘅有錢人定義係點樣,淨係講我親戚,同兄弟姊妹資產,雖然唔算多,好似我家姐只係大約十億 ...

未就系話而家梗系留系香港啦,香港稅制低麻,當有20億既話,除非吾買賣增值,10%都無左2000萬啦,當稅制高中間個浸比人開刀又無福利,甘我有錢都會考慮其他國家資產

男爵府

baby668 發表於 24-1-11 11:58
咁又真係奇怪,唔知你嘅有錢人定義係點樣,淨係講我親戚,同兄弟姊妹資產,雖然唔算多,好似我家姐只係大約十億 ...

嘩嘩嘩,吹水吹到差啲噴飯。

子爵府

angiehouse 發表於 24-1-11 12:17
未就系話而家梗系留系香港啦,香港稅制低麻,當有20億既話,除非吾買賣增值,10%都無左2000萬啦,當稅制 ...

佢哋絕對唔會考慮加拿大英國全球稅收嘅國家同賊冇分別

所以只有真正窮人,先至會去加拿大同英國,因為反正都唔會交稅

子爵府

sogreen 發表於 24-1-11 12:46
嘩嘩嘩,吹水吹到差啲噴飯。

你可以選擇唔信,反正唔需要你信

井底之蛙的世界,只會相信井底入面的事情

階層唔同,思維自然不同

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊