自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chita 發表於 24-1-13 20:02
又係一d比子女牽着鼻子走嘅父母

直頭係啦,係咪應該教下小朋友學下寬恕胸大啲好讓佢將來出社會遇到挫折都能冇咁易同人爭計較呢,佢要老師同佢道歉 其實大家同學仔鬥氣真係好小事囉

公爵府

回覆樓主:

睇果時都覺得呢家人奇奇怪怪...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

conniecheung 發表於 24-1-13 20:02
我有冇聽錯,風紀掉佢個乒乓波就搞到咁大件事
追究到教育局,話老師講過唔算數?
...

個細路要老師同佢道歉

侯爵府

angiehouse 發表於 24-1-13 20:06
其實我覺得個家庭問題多d, 點會忍受到個仔一年無反學,教個仔甘堅持要老師講對吾住(其實系未要個同學仔講 ...

第日出去打工咪下下要上司同佢道歉囉 否則就罷工,睇下佢點在社會生存

侯爵府

angiehouse 發表於 24-1-13 20:39
未同之前着血衣系學校門口個男家長一樣,一件事要追殺到對方永不超生

呢啲家長會害死自己子女,芝麻綠豆事都太執著

侯爵府

loveclementine 發表於 24-1-13 21:27
事發22年五年級,可能22/23五年級,今年23/24六年級,如果再返學應該要重讀五年班,今個年度已過一半,咁 ...

五年和六年班還要預備升中計評分,累死自己

民房

我仔都係舊年葛小畢業生,這六年來,學校和同學相處十分融洽!他過左個開心無憂無慮嘅六年小學童年,這是的的確確係事實!

子爵府

pekkle_n_friend 發表於 24-1-13 23:17
我仔喺果度讀,頭先節目出咗街,學校已經即時出通告同家長講番件事。其實,呢位學生家長由小一入讀開始已經 ...

我覺得個風紀已承認錯誤兼也懲罰了,老師見風紀知錯有悔意,之後時間見風紀改正,就比風紀復職,這是正常鼓勵方法,唔通做錯少少嘢就永世無得番身咩!並且個風紀成績好,這教法是正面,可教導同學仔呢啲叫知錯能改。細路好鍾意個班主任老師就覺得老師偏心風紀,要置人於死地,但老師當然不會這樣做啦,就唔再鍾意嗰個老師,用唔返學來威脅學校對付老師,就咁睇個細路本身就被家長由細到大寵壞,一有不滿就投訴,覺得投訴就一定要贏。你唔順從他就用盡方法

男爵府

opclk99 發表於 24-1-13 20:25
依家個社会甚至BK好多依類怪人,
一事不顺一言不合就跳晒製,
一定追擊追殺追究對家,

而家好多人,唔識寫算數呢兩個字,以前投訴人地,可能人地say個sorry就接受,而家要置人於死地,要人地無左份工先收貨

opclk99    發表於 24-1-14 02:12

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

pekkle_n_friend 發表於 24-1-13 23:17
呢位學生家長由小一入讀開始已經先後投訴6位老師,1位TA, 曾投訴至教育人員專業操守議會,經了解後,有關投訴不成立,議會最後沒有立案跟進。...

男爵府

加菲貓3 發表於 24-1-13 21:38
如果咁都算欺凌,咁我估係學校裡面,起碼有七成人被欺凌過。。邊個小朋友唔搞下人?我問我讀小學既仔,如果 ...

試過行過公園,見到有幾個細路好似有爭執(冇人喊冇人流血),但就有個貌似家長嘅人撲出嚟去主持「公道」,真係搖頭歎息架(我話我)

而家啲直升機家長似乎唔會了解,小朋友自己自然地學下處理人際關係乃成長的一部份的道理架喇

加菲貓3    發表於 24-1-14 07:59

珍珠宮

我仔喺果度讀,頭先節目出咗街,學校已經即時出通告同家長講番件事。其實,呢位學生家長由小一入讀開始已經 ...

尼家人轉校把啦(或者移民),影響晒全校人,以為報東張市民會企系佢地一邊, 觀眾吾系弱智,一睇就知邊個問題

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

怪獸家長又一例証。

男爵府

waterlilymonet 發表於 24-1-14 02:19
試過行過公園,見到有幾個細路好似有爭執(冇人喊冇人流血),但就有個貌似家長嘅人撲出嚟去主持「公道」 ...
有d家長係好怕自己果個比人串到
同學之間傾下計都緊張到要加把口 同自己小朋友合力話返人 總之個世界要圍住佢地來讚 唔話得

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

投訴王!
下一間收佢嘅學校慘啦!

子爵府

回覆樓主:

家長保護仔女係應該,但過份左就唔好,搞到個細路過份執著自己眼中的公義,受不了少少委屈,唔識忍讓。

子爵府

loveclementine 發表於 24-1-13 21:27
事發22年五年級,可能22/23五年級,今年23/24六年級,如果再返學應該要重讀五年班,今個年度已過一半,咁 ...

所以根本係父母問題,及早轉校重新生活,再一邊投訴囉!

不過講真,如果個小朋友有情緒問題而轉校,又有咁麻煩的父母,除非間學校好等人用,否則都唔會收~

子爵府

Anpanmama 發表於 24-1-13 21:33
我記得早10零年,黃埔有間學校專收SEN小朋友湊夠人數開班,避免殺校,係唔係呢一間?
小朋友同家長都咁執着 ...

家長同個細路都似係有特殊需要,所以先會咁堅持,唔會理其他人

侯爵府

2024年龍年勳章

覺得呢家人奇奇怪怪

大宅

豬仔mami 發表於 24-1-14 00:07
五年和六年班還要預備升中計評分,累死自己

佢小朋友肯返學嘅話,應該都係要重讀五年級。

咁樣就冇咗一年嘅時間其實係好無謂,如果要來學習,嗰一年可以要來將來大學做exchange,又甚至乎留返初中或者其他時候留給。咁樣無無謂謂要重讀一次五年級,實在匪夷所思。嗰個風紀應該過埋今個暑假就升咗中。

有時間,應該就擺返喺讀書身上,學一啲課外活動或者一啲興趣。其實成單嘢,依一種執着,係自己同自己過唔去。東張西望報出嚟嘅嘢,唔係單單都會受到其他人支持或同情。東將咁都俾咗7分鐘佢,都算係咁。

父母咁樣唔俾小朋友返學,係咪冇刑事責任?小朋友咁樣唔返學,有冇睇過精神科醫生?有冇專業評估?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊