自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

認同要學識放手,最重要同佢地溝通,唔好乜都以父母角度諗

水晶宮

fivebeanrice 發表於 24-1-20 11:57
咁你同事有無拍拖呀?

有呀,好多年了,但唔知係咪同一個女仔!
如果我識嗰個女仔,我會叫佢飛左我同事!

水晶宮

華妹妹 發表於 24-1-20 13:00
男人咁樣,我覺得…..好廢….
佢媽其實都唔正常。
我係唔會有機會比阿媽做到咁,做晒d家務先出門?全份人 ...

我諗我連鬧佢嘅機會都無,以後唔見面算了!

水晶宮

Astra00 發表於 24-1-20 14:57
以前我初出嚟,我阿媽都有呢啲想法,成日叫我單身唔好結婚啦,目的就想我成份糧攞晒嚟養屋企,然後幫埋亞 ...

正常父母都想仔女結婚,希望日後有個依靠!

大宅

LoveYinYin1215 發表於 24-1-20 12:46
我老公都係咁話
我地陪唔到小朋友下半生
安排得太好

我都覺得係

伯爵府

cyyiu 發表於 24-1-20 15:47
有呀,好多年了,但唔知係咪同一個女仔!
如果我識嗰個女仔,我會叫佢飛左我同事!
...

咁都有女仔,無天理

伯爵府

天貓 發表於 24-1-20 10:20
其實係架,所以係一邊監察,一邊放手,就唔係話夠幾多歲就即刻放晒手,大人要訓練細路由細到大俾佢在安全 ...

監察?而家啲細路好誇張, 小學都已經識同父母講, 話唔好控制我!
其實仔女又好, 老公又好, 都要遇著對嘅人才可跟正常理論而行, 不要一部通書睇到老! 佢唔配合你, 你又唔忍心, 幾多理論都冇用!
我見過好多唔同嘅小朋友有啲好細, 小學就已經好懂事好識諗, 你唔好以為因為佢家庭教育教得好, 阿媽係唔識字, 日日去打麻雀, 家庭環境亦唔好, 主要係個細路自己本身好生性! 佢咁生性, 你就當然可以好早已經放手!

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-20 15:49
正常父母都想仔女結婚,希望日後有個依靠!

係㗎,不過我阿媽應該係自己婚姻唔快樂,本身亦都唔想有咁多個仔女,佢覺得自己中咗伏,所以覺得我地做女的單身最好啦。仔結婚緊要啲,傳宗接代,佢叫做完成咗責任。可惜事與願違,我細佬到而家都係單身。

琥珀宮

zitamamama 發表於 24-1-20 09:08
個個家長唔同做法,我唔認同18歲就咩都唔理,我覺得起碼準備到大學,大學期間我會照比零用學費,大學後如接 ...

學費我一定比,碩士可能資助下佢
首期就未必有能力,最多比晒金器佢啦

琥珀宮

Astra00 發表於 24-1-20 15:54
係㗎,不過我阿媽應該係自己婚姻唔快樂,本身亦都唔想有咁多個仔女,佢覺得自己中咗伏,所以覺得我地做女 ...

我99又係咁,佢同62感情唔好,佢唔想個女嫁,更加唔想個仔娶老婆,當初又叫我唔好生仔,睇野都幾負面,當然我冇理佢

水晶宮

mandy952 發表於 24-1-20 16:03
我99又係咁,佢同62感情唔好,佢唔想個女嫁,更加唔想個仔娶老婆,當初又叫我唔好生仔,睇野都幾負面,當 ...

自己為自己決定而負責,不用聽咁多。上一輩很流行咁樣相睇而閃婚,多數咁就一世。尤其互怨的多,最離奇又可以接受到同對方繁殖。

侯爵府

goodsnooky 發表於 24-1-20 09:03
我不同意,因為佢哋喺孩童時代已經為佢哋準備了一筆錢,等佢哋將來可以讀大學或創業,所以到咗而家我唔需要 ...

我也不同意。不同意父母要為下一代創業作資金準備。
我同我女講,她有心讀,考到大學,大學學費我會支持。如果考唔到,就出去工作。
同埋,她完成DSE,係大學生/工作的成年人,我就唔會再「管」她,會給意見,但不會管她。
依家我Year 1,我俾學費,每月給足夠基本洗費她。旅行、奢侈品呢D就她自己想辦法了。
大學畢業後就要自給自足,如果到時住屋企,都要俾家用及對父母有所照應,不是替我地養。

象牙宮

noodle_noodle 發表於 24-1-20 14:17
錯喇,有床位咁好,我已經同左大仔講d仔18歲之後,如果無工作同俾家用,屋企連床位都唔會再提供,請另覓瓦 ...

咁又殘忍左d 我一向講明讀完書就要返全職,床位免費,要食要冷氣就要分擔開支,我唔會要求幾多錢家用,報實數既!aa制公平,佢又可以儲到錢,無咁大負擔!我個20歲仔了,而家仲係半工讀,近年唔使再比零用錢車錢,晚餐同日常開支暫時仲免費提供,讀完書返全職先比錢我啦!

琥珀宮

Astra00 發表於 24-1-20 16:11
自己為自己決定而負責,不用聽咁多。上一輩很流行咁樣相睇而閃婚,多數咁就一世。尤其互怨的多,最離奇又 ...

我當然唔會聽佢講,但佢個女就慘d避唔到

侯爵府

fivebeanrice 發表於 24-1-20 08:52
佢由細到大都洗腦,好難反抗,除非有人改變到佢

睇性格, 我都識一個控制慾超強的阿媽, 咩都要管, 個仔大咗工作都要理, 仲要成日去阿仔公司附近搵仔食飯, 個仔又習慣晒, 好彩佢個仔都識講一套做一套, 孝順得嚟會瞞住阿媽好多事, 前幾年自己申請relocate返大陸, 有得獨立開心到震呢個阿媽仲有個女, 個女老早同阿媽對抗, 會考完已經去咗外國讀書, 之後落地生根冇返嚟

珍珠宮

歌莉亞 發表於 24-1-20 15:54
監察?而家啲細路好誇張, 小學都已經識同父母講, 話唔好控制我!
其實仔女又好, 老公又好, 都要遇著對嘅人 ...

咁我都明,一個小朋友嘅本質好緊要,有啲真係本身性格馴良啲,有啲就算父母日日都去打麻雀啲仔女都好生性我亦見過,有啲係好難教,但有時都關父母事,壓迫得太緊要,或者鬧得太緊要,特別佢細時父母講啲好難聽嘅說話鬧佢,到佢大左咪鬧返轉頭,或者出手添,又或者本身群埋嗰班朋友都有好大影響,真係好難講…..

珍珠宮

我哋供完呀仔讀大學就功成身退,我哋要有自己嘅退休生活,呀仔亦要有佢想過嘅人生。我6299好恐怖,62要後生咩都聽佢講,99就要同仔女分身家,所以我哋買車人工唔會同99講,因為佢一定會覺得我哋要張娛樂享受嘅錢俾埋佢,由佢嚟再分配俾4兄弟姊妹,我哋嘅生活模式要跟佢一樣

珍珠宮

男人都非常理智,覺得夠鐘就可以扔出去,自己會撞板撞返啱。
媽咪就點都係心太軟,真係點都唔放心,擔心將來係咪可以活得快樂、健康、有選擇。
點都係自己仔女,冇辦法做到袖手旁觀,只希望場外打氣,家永遠都在。自己都在學習中,互勉!

男爵府

為自己打算即係為仔女打算,父母顧得掂自己,仔女已少了一大重擔。

子爵府

攞個平衡

我老公忙,仔女大學前我都會關顧。佢哋青春期當然反叛,但重大事項如選大學、拍拖都會同我傾。佢哋人生經驗未夠,有啲事理需要長輩指導,我能參與算幸運,代表信任我。而我自己盡量平衡生活,去旅行、學習等不停增值,大家各自有空間最好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊