自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Ann18 於 10-2-24 14:13 發表
女廁有獨立格,小男孩偷看到的機會很細.都不知點解咁多人介意.

同意. 我都覺得帶男孩入女廁是ok的.
相反, 如果小女孩要跟爸爸入男廁就真係唔ok囉.

我仔5歲, 如果得我同佢出街, 我都會帶埋佢入女廁.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Leanna 於 10-2-24 23:53 發表
sorry 各位, 我未聽過ikea... jumpn gym... or 荃灣...嘅故事, 我只係知道個jusco姨姨係出自關心地話我知呢件事, 而我亦出自關心地通知bk 嘅媽咪, 我唔知有咁多陰謀論...如果唔信可以當無睇過, 無須指罵吧, 好hard feeling.

樓主,
我support你. 明白你都是一片好心, 可是卻給被當成幫手造謠者.

我信你的內容.
我都覺得荃灣廣場的洗手間位置好僻靜.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

謝謝樓主的提醒

侯爵府

好媽媽勳章

幾時都係個句, 睇緊d 自己細老la
原帖由 Leanna 於 10-2-24 14:02 發表
事件由吉x島個姨姨講述:

事發地點: 荃灣廣場

事發經過:
八歲男仔自己入男廁, 媽咪把守住男廁門口, 但見囝囝遲遲未出, 期間見有個男人抱住個熟睡小朋友出嚟, 個小朋友套衫已被人換左, 好彩個媽咪機警即刻大喝個男 ...

水晶宮

原帖由 luilui007 於 10-2-25 00:15 發表
[quote]原帖由 Leanna 於 10-2-24 23:53 發表
sorry 各位, 我未聽過ikea... jumpn gym... or 荃灣...嘅故事, 我只係知道個jusco姨姨係出自關心地話我知呢件事 ...

同意.我覺得樓主出於好意想提醒各位媽媽提高警覺啫,並無不妥,雖則都明白BK既難處(會員出POST卻BK收律師信,好無辜),但或者可唔可以叫出類似既POST既會員,講完都加番句野黎保障番BK或自己?等相關公司唔會怪責BK同出POST既會員?講真比着我聽到有人咁講都會擔心都會驚囉...even証實唔到消息既真假,但都會擔心我地D小朋友會出意外嘛.始終呢個社會好複雜,我地覺得香港無可能會發生既事,但事實有好多都已經發生...我覺得樓主擔心係唔出奇囉.人之常情黎.

同埋講真依家都有D八九歲小朋友好細粒好輕架咋!好似我仔有個同學咁,好唔鐘意食野,細細粒,又輕又勁瘦,佢八九歲人仔,我都竟能單手抱起佢,,,所以如果真係有人有意去拐走一個八歲男孩,我覺得抱得走人地個八歲仔真係唔出奇,仲要已經俾佢整暈埋,抱走個細路簡直係輕而易舉既事.所以不論件事係真定假都好,終歸一句,都係提高警覺加倍小心睇實自己仔女好.

伯爵府

點解佢唔即時報警, 起碼讓警方留意, 而且, 又無傳媒報導。
Anyway, 自己一定要拖實小朋友, 所以, 我明白有些媽咪帶囝囝入女廁都要, 因為呢個世界實在太危險。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

謝謝提醒

小心D總是沒錯的

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝樓主提醒,我成日帶bb行荃灣廣x,我一定會小心

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我成日帶阿女行呢個商場,唔知件事係咪真,不過呢個世界乜人都有,都係小心d好

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kc_01k 於 10-2-24 14:18 發表
我唔信囉, 成日都有呢D嘢POST出黎, 講真, 香港D媽咪, 唔嘢小, 有呢D事, 點會唔報警.

除非係親身經歷嗰個出黎講, 否則請D人唔好再亂傳, 對香港形象都唔好啦! 大6就多呢D Case. ...

我都係咁諗 搞到香港形象唔好
我自已就已經唔敢帶個囝去大6 la
我都唔希望外國人 又係聽埋呢種消息
又唔敢呢香港旅行呀

如果係真的話都可以講得通
但係 成日出埋哂d 流言
唔形象差 都比佢驚親
成日搞到疑心心暗鬼 精神錯亂
帶個囝出街都唔敢比佢落地行

男爵府

我反應大? 真係唔覺lor, 我明白樓主是出於好心, 提醒我地小心看管小朋友, 但經常看到及收到這些消息, 而報紙, 新聞郤又從冇報導, 你諗吓, 拐帶喎, 點解咁大件事會冇人報警同新聞冇講? 而且唔只一單, 係好多單喎, 我只是理性分析啫. 仲有一點, 點解傳左咁多單, 都冇一個人企出黎話係發生係自己身上? 係親身經歷?

我話叫個staff出黎講, 如果是真, 咁佢怕乜講呢?

原帖由 zoebaby 於 10-2-25 00:56 發表

好似反應大左d喎~~人地都係諗住出個post提下人小心d ja,唔信咪當吹水post睇下咪算囉.

珍珠宮

寧可信其有不可信其無, 各位媽咪時刻警惕.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至