自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我讀得太多書,太多歷史書,知道每一種主義原意都是好的,但推行的"人"心會變壞,最後終歸會變質.一個穏定的社會對我來說重於一切,我現在擁有的,包括適當自由和保護,我已極度感恩,"人心不足蛇吞象",戰爭/紛爭皆由人心不足引起,記著這個世界沒有絕對平等/黑白/是非.廿年前,我為著六四流淚,中共政付罪狀是不能否定的,但今日我亦會反思,點解當日果D學生領袖唔當機立斷,收到風時即刻叫D市民和學生走呢?點解還利用班年輕學生去支持他們抗衡政付到底?當時我唔細,唔係聽後人講,係從當日報導去見証事件,就好似今日泰國紅衫軍事件,可以走時唔叫佢地走,到唔可以走時就犧性左D支持者,又話政付點衰,係!政付係無人性,但係D發起運動的亦唔覺好好.歷史比我太多啟示!

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

班所謂80後, 在你們赤腳行立會的同時, 有無想過你們父母在屋企擔心你們. 有無讀過"修身,齊家,治國,平天下"? 身不修, 家不齊, 你們有資格去治國,平天下嗎? 動徹出口傷人, 連最基本的人格都無, 好一個"無家教".

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-6-23 16:33 發表
我讀得太多書,太多歷史書,知道每一種主義原意都是好的,但推行的"人"心會變壞,最後終歸會變質.一個穏定的社會對我來說重於一切,我現在擁有的,包括適當自由和保護,我已極度感恩,"人心不足蛇吞象",戰爭/紛爭皆由人心不 ...

最憎d人煽動民心, 第一日為左抗爭認為掟蕉講粗口話人係"公公"無問題, 底線就越set越低, 可悲既係支持者仍大不乏人, 尤其年輕一輩, 好似崇拜偶像, 熱捧毛澤東! 不問原因, 只為反反反, 目標只有一個, 2012雙普選, 絕不接受妥協, 當日變相公投係起義, 今日又事先張揚有激烈行動! 個個團體都希望大家和平抗爭, 偏偏係佢地帶頭搞事!! 極討厭!!!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

子爵府

原帖由 Bman 於 10-6-23 16:53 發表

最憎d人煽動民心, 第一日為左抗爭認為掟蕉講粗口話人係"公公"無問題, 底線就越set越低, 可悲既係支持者仍大不乏人, 尤其年輕一輩, 好似崇拜偶像, 熱捧毛澤東! 不問原因, 只為反反反, 目標只有一個, 201 ...

仲有d人話, 寧願佢地搞事, 好過俾中央管喎

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-6-23 16:59 發表

你同我既想法幾乎一樣,遠至六四當年我有參與集會,近到03年既七一我都有去。但係,近年我覺得所謂既民主派已經變質,越黎越唔對路!我寧願維持同珍惜我現在擁有既,唔去奢求,因為,人心確實係不足,為咗追求無窮無盡既所謂理想,而搞 ...

今日施永青寫的專欄幾有啟發性,有時間不妨一看:
C觀點- 施永青
政制發展沒有終極
http://www.am730.com.hk/col_cview.asp

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 mat媽 於 10-6-23 16:57 發表

仲有d人話, 寧願佢地搞事, 好過俾中央管喎
一句到尾, 佢地點惡, 亦惡唔過極權!

如長毛真有對華叔不敬, 我一定幫手鬧爆佢, 5毛抽水免問。

(中環家下好嘈, 希望後生仔唔好出事 )

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

毫無悔改之心!

梁國雄未收回指華叔癌上腦
(明報)2010年6月23日 星期三 17:05

議員梁國雄
就日前指民主黨
元老司徒華
癌症上腦一事稱,如果司徒華的腦筋可以如常運作,他不會這樣說華叔。
梁在立法會
上就何秀蘭
議員提出中止政改辯論議案發言時表示,當時指摘司徒華之時是群情洶湧,但如果司徒華的腦是可以如常function(運作)的話,他是不會這樣說華叔。
(即時新聞)

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

原帖由 whoareyou 於 10-6-23 17:11 發表

C觀點- 施永青
政制發展沒有終極
http://www.am730.com.hk/col_cview.asp

子爵府

原帖由 mcdullyiu 於 10-6-23 17:18 發表
毫無悔改之心!

議員梁國雄
就日前指民主黨
元老司徒華
癌症上腦一事稱,如 ...

賤人, 係佢令到泛民分裂架.... 唔好話係俾人分化啦....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

講還講
唔好攞人地個病黎講

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 mcdullyiu 於 10-6-23 17:18 發表
毫無悔改之心!

議員梁國雄
就日前指民主黨
元老司徒華
一副做得出唔怕認嘅爛命咀臉, 長毛, 對你太失望

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

大宅

佢自己個腦就唔可以正常function!!!

毫無悔改之心!

議員梁國雄
就日前指民主黨
元老司徒華
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

男爵府

環保接龍勳章

我都好贊同佢講既野.
原帖由 whoareyou 於 10-6-23 17:11 發表

C觀點- 施永青
政制發展沒有終極

子爵府

原帖由 Bman 於 10-6-23 17:25 發表
佢自己個腦就唔可以正常function!!!

果日聽收音機, 位女士聲淚俱下, 話成晚訓唔著!!!! 長毛呢句話真係好過分

禁止訪問

男爵府

華叔, 你保重身體, 不要為左呢D垃圾勞氣!

子爵府

原帖由 我想生三個 於 10-6-23 17:29 發表

佢地好明顯無賴過你講既所謂“極權”,亞“極權”有無做過d甘影響社會安寧既野呢??無,除非係你想像出黎既。

你醒下啦,唔好再活在自己幻想既世界入面,過住“被迫害妄想症”既生活!! ...

我是土生土長的香港人, 未試過什麼"極權", 但我估計大陸人真係好唔 like 中央.

不過我相信 香港唔會好似大陸咁, 開放左, 係番唔到轉頭的, 除非香港人迫中央埋wall角就另計啦....

首頁
34567...11

尾頁

跳至