自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

其實三個都講得好啱,我都好支持佢嘅論點, 我都唔係除便咁去捐錢, 東方同蘋果咁大間機構登出黎嘅事件, 相信佢哋都有查核同證實咗先登出黎會有一定保障! 同時又好佩服"三個"嘅理智同勇氣, 心口掛住個"勇"字咁企出黎提醒大家要小心, 後果真係.... 不過點都好大家都係以"慈悲心"為出發點, 唔好將件事擺係心度, 以和為貴

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-4 09:17 發表

做善事係要親力親為,而唔係唔理好醜,攞錢出來捐咗就算,講一聲有捐錯無放過,其實係自欺欺人,只會助長捉心理既人繼續去圖利。廣告都有教:你亞仔有急病入咗醫院,甘係咪大家又用呢種思維去攞錢出來呢??

特別係呢度個版主,對唔同 ...

我完全認同亞三講既野
事關, 之前生果報又係有一段新聞, 叫人救救小女孩, 要七十萬, 係血cancer! 上哂報話有個牧師開哂facebook group叫人捐錢, 原來牧師開左個慈善團體, 每一個月都有幾次做義賣呀, 賣旗呀等等!

但後尾係高登比人起哂抵, 發現左, 佢地呢個團體既財政報告, 假設每次收到善款$10000, 扣除行政費, 實際捐款可能只得$5000!!! 有時仲要係負數~

有興趣既, 可以睇下呢條link啦, 籌$2000, 點知義工車錢要$2000, 最尾條數仲要比佢計到變左負數~http://www.heavenlyfood.org/pspc360-2009-3.JPG

所以捐錢真係小心d, 唔好比人利用你既好心, 變為佢地既賺錢工具!
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

王國長老

王國長老

謝謝各位的回應, 我和召藥師商議過, 既然大家對此類捐款的可信性抱有懷疑, 版主會尊重各位意思, 今後不再為此類話題作出高亮.

如果各位有任何意見, 歡迎和版主取得聯繫.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

不是講募捐

小昕昕媽媽, 有野講

http://www.facebook.com/?ref=log ... 6857503&theater

大個仔是"華"

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁

尾頁

跳至