跳至

首頁

尾頁

男爵府

已停人奶一星期,阿b自己唔食,但係個胸經縮,好驚哎

大宅

回覆 simplelife 的帖子

昨天再試俾奶樽/學習杯/吸管食奶(全部用齊)...亞囡好似飲苦茶咁...失敗左...都吾知點同佢介埋身食奶>.<

ALK  我仔都一樣,除了埋身,所有方法都唔得。驚僅第時點戒....  發表於 11-8-23 23:18

侯爵府

畀面勳章

回覆 杯杯碗碗 的帖子

我個仔食多左粥仔重快左, 而家有18磅了, 不過仲係細細粒,你都比多d固體佢食啦!

大宅

環保接龍勳章

我仲餵緊, 早排少咗奶, 泵2面加埋得2安, 以為要收工, 不過keep 住泵同埋身, 2星期左右又多返. bb8個幾月喇,5個幾月開始食飯仔, 食得好乖. 不過都唔係肥b, 而家仲用緊細碼p片呀.

大宅

kkjim2009 發表於 11-5-15 12:08
回覆 simplelife 的帖子

昨天再試俾奶樽/學習杯/吸管食奶(全部用齊)...亞囡好似飲苦茶咁...失敗左...都吾 ...
點解要介埋身食奶呀?

我個囝食緊兩餐粥, 晚上睡前果餐有時怕佢唔飽, 補少少人奶用奶樽餵, 佢好醒咁用手推, 就算半訓著都係咁, 搞到放工前的奶奶都唔咁 Pump 咁多, 要留番比囝囝食, 反而佢想埋身, 我重開心喎!!

大宅

ethanDad 發表於 11-5-31 09:09
點解要介埋身食奶呀?

我個囝食緊兩餐粥, 晚上睡前果餐有時怕佢唔飽, 補少少人奶用奶樽餵, 佢好醒咁用手推, ...

BB一入夜就找亞媽,明明食飽亞媽係身邊就要食奶,出街就好吾方便..如果肯食泵出黎或奶粉會方便好多..仲有我地覺得BB埋身食係心癮!

ALK  絕對有同感!!!  發表於 11-8-23 23:20

複式洋房

我都仲餵緊人奶, 但bb 好衰, 開始唔飲泵出來個d奶, 固體又唔係食得好, 雖然埋身食得ok, 但體重不斷下跌...都唔知可以點...

複式洋房

MavisNg 發表於 11-5-12 13:16
回覆 屹耳 的帖子

嘗試比d蕃薯/ 冬瓜等甜甜地嘅粥佢試先, 可以就再加牛肉/ 雞肉等, 有時我都煲三文魚比佢, ...

多謝你的提議, 等我試下先, 而家妹豬開始連泵GE 奶都唔食, 要食埋身, 希望佢快D 可以食到一餐粥仔, 唔駛咁煩...

男爵府

比佢嘗試少食多餐, 我哋係一早起身煲粥, 一路插住電飯煲仔, 比佢食幾次架, 等佢習慣吓, 就唔會抗拒

大宅

引佢笑,同佢玩心情靚D會食多幾啖,佢肯食粥一日三餐,但一眼瞓就想吮
我都唔知點戒埋身餵......

男爵府

我都係返工, 半埋身, 一早起身泵完返工(有4-5OZ。。。留係雪櫃等佢晏晝食), 食LUNCH後係公司泵(大約7OZ。。。倒咗唔要架), 至放工返嚟就沖涼果時泵一轉(大約8-9OZ。。。放雪櫃), 佢一日食2包奶+2餐粥同水果, 所以KEEP得剛好, 其他係屋企嘅時間就埋身食(包括臨瞓同半夜果D時間)

大宅

MavisNg 發表於 11-6-4 17:28
我都係返工, 半埋身, 一早起身泵完返工(有4-5OZ。。。留係雪櫃等佢晏晝食), 食LUNCH後係 ...

好勤力呀!!我只係早上埋身餵完.,放工先再餵,係公司無泵好耐下啦!今早亞囡吾係食左好耐,我試下再開奶俾佢,又係奶樽/鴨咀杯試曬都吾肯飲,改用飲筒就飲下又吐下飲得2安咋(飲水又吾會咁),仲要成身都係奶要換過d衫!!我準備買 abc粉俾佢試下,如果可以改2餐粥+1餐粉,等佢食多d野,吾係由s碼b變左xs碼就慘啦 !

男爵府

回覆 kkjim2009 的帖子

唔好食ABC粉住, 反而可以試吓桂花粉, 好易食到, 你比佢試試, 唔洗出水, 就咁煮就得, 我女有時食粥之外, 都會比佢試吓架

大宅

MavisNg 發表於 11-6-10 09:31
回覆 kkjim2009 的帖子

唔好食ABC粉住, 反而可以試吓桂花粉, 好易食到, 你比佢試試, 唔洗出水, 就咁煮就得 ...

桂花粉<--係邊到買架 ?

男爵府

同ABC粉一樣, 係麵鋪就有, 一包嘅

大宅

MavisNg 發表於 11-6-10 20:35
同ABC粉一樣, 係麵鋪就有, 一包嘅
thx mavisng !!
昨天去坑口附近街市無得買,原來個街市無特別一間賣粉麵,仲係得1間有熟食搭單賣未煮的上海麵,河粉,油麵,真係吾係要賣都知添...今天去d舊區搵下先 !

男爵府

如果你去一D麵鋪, 佢有ABC粉嘅, 都會有包裝嘅桂花粉, 我就係買有機桂花粉比亞女, 所以比較貴, 不過唔知係咪特別好, 只係貪佢有送貨, 連埋粥仔有機米一齊買囉

大宅

MavisNg 發表於 11-6-11 17:05
如果你去一D麵鋪, 佢有ABC粉嘅, 都會有包裝嘅桂花粉, 我就係買有機桂花粉比亞女, 所以比較貴, 不過唔知係咪 ...

昨天放工買左普通桂花粉啦 ! 但可吾可以pm我有機桂花粉邊到有得賣 ?
妳係咪將d粉一次過出多d水,未食果d放雪櫃,煮時再加料再煲 ?通常會用什麼料煲粉 ?

男爵府

d桂花粉唔洗出水, 要食果時, 連埋d料一齊煮就得啦
而有機果間鋪頭已經pm咗你

複式洋房

回覆:有冇人仲餵緊母乳~入黎傾下

我依家仲有埋身餵阿B,不過奶量已經唔多,感覺都好似佢喺度過口癮咁!特別夜晚,啜住先肯瞓,半夜醒咗又係要啜!唔比佢佢就係咁喊,點噯都唔受氹!阿B七個月時返健康院磅,有16.8磅。20號就十個月,出街啲人問佢有冇一歲~

ALK  我個仔都係半夜醒要啜,否則又回復以前咁,唔可以一覺訓到大天光....  發表於 11-8-23 23:26

首頁

尾頁

跳至