自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

侯爵府

回覆:轉貼 - 逼自己有錢的方法

我都要學下

大宅

環保接龍勳章

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得有d都幾正確,+先存後花係有用的.+我

原帖由 於 13-02-25 發表
我覺得有d都幾正確, 先存後花係有用的. 我以前(好多年之前)好低人工, 7k都冇, 仲自己一個住, 好多支出, 都 ...

simple is the best~

大宅

我都係時候迫下自己儲下錢

男爵府

回覆:null

大宅

呵呵呵

子爵府

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

草 發表於 13-2-25 18:25
我扣晒儲蓄, 一日平均25蚊左右洗, 一日三餐連車錢, 當年真係ok, 為左慳$2.5會行十幾分鐘. 買每樣野之前都會三思, 用一次性物品之前都係, 例如one day con圍起要10蚊一幅, 我會諗清楚當日係咪值得帶; 開大唔會係屋企, 用少d厠紙; 放假會去商場嘆冷氣; 買衫之前我會諗自己會唔會成日着, 我好少買冬天衫, 買幾件打低衫出面再着夏天衫會抵d, 每件衫着的次數越多就會越抵.

男爵府

我覺得儲錢呢個習慣一定要有, 多定少都要儲.
不過儲錢既過程中, 又唔需要太過刻薄自己, 咩都唔俾自己去買/去玩.
咁長期壓抑下, 對自身既心理影響都幾大, 你會問自己: 我到底辛苦工作為左咩呢?
有時d野, 取個平衡啦~
mommy loves U  

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都啱~

最好仲有, CUT 晒D 信用卡~

不過呢個年代, 存錢真係零頭利息都無. 哀~~~mouth:

男爵府

即刻轉寄比老公,佢係我儲錢的絆腳石

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

但你有D方法我不贊同

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 PCMW 的帖子

例如去商場開大同嘆冷氣?

首頁
34567...8

尾頁