自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:仲有,我家姐姐話雖然同我去食飯比起同朋友

原帖由 cksy_bb 於 13-04-29 發表
仲有,我家姐姐話雖然同我去食飯比起同朋友係拘謹些(我已直接問佢),但佢話好過要佢煮同洗。

...
但依家佢搞串哂個party,以後都唔洗旨意再出街食啦! 或者等佢改變左佢對待食物嘅態度先囉,要學識珍惜食物,唔好諗住唔洗比錢就可以隨便唔食。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

木土土 發表於 13-4-29 10:08
其實我反而唔明點解出外食飯要帶工人,唔帶咪唔洗煩law,大家都唔enjoy!
...

係, 我都唔明, 一對父母真係自己照顧小朋友1-2個鐘都唔得?
除非真係同一時間有幾個小朋友 or 小朋友勁頑皮
有時最唔鐘意就係d人去飲帶埋工人姐姐...
咁人地主人家都唔知點預你位好, 唔預位叫姐姐走埋一邊坐又好似唔知點
我去飲見過同一檯有3個工人姐姐...
可能主人家唔知有工人會來, 最後 15 個人逼一張檯 mouth:

水晶宮

kuromi_kuromi 發表於 13-4-29 09:02
有粗口,抽一分先
Where?
Bye

水晶宮

我地都有帶工人既習慣, 只不過係, 我地食乜佢食乜, 出街食咪帶埋去囉
我地無小朋友要照顧...佢負責照顧家居的。 佢聽聽話話, 咪大家食得開心囉...

大宅

睛靈勳章

我以前個印印咩都食喔, 猪肉都照食, 總好識食添.

珍珠宮

引用:我無次次問有無豬肉即係唔尊重?定係我明知

我無次次問有無豬肉即係唔尊重?定係我明知有豬肉都叫佢食先係唔尊重呢?尊重既程度係咪咩都要全收呢?你憑 ...
明知人地唔食豬仲叫人食果碟炒飯咁都叫尊重?!我唔知你有冇野係唔食既,如果有人知道你叫錯野又叫你食,唔食就黑面,你會覺得人地尊重你?!成日話佢浪費,未食過你咪拎走返去食囉!

瑪瑙宮

畀面勳章

引用:Quote:kuromi_kuromi+發表於+13-4-29+09:02

原帖由 meow~meow 於 13-04-29 發表
Where?
尾二

大宅

回覆:wing514 的帖子

禁如果兩公婆我就無帶,多數只係我一個同個仔就同埋姐姐,個日禁岩去睇醫生,有時姐姐接左放學join我又一齊食囉,去朋友宴會就一定叫姐姐去,因為成班小朋友爆炸力好勁。不過你講第一句話父母湊一兩個鐘,我又反思下,我都有懶惰。其實主要姐姐出去都係係食食下飯時,小朋友要去洗手間,都唔駛即時埋單。可能我比較緊張想多個人陪伴我仔啦,因為我仔有「自閉症」

大宅

回覆:PinPin 的帖子

我認為唔係放埋一齊煮,分開煮,只係上碟放係側邊,碟飯係可以食,我唔知你對尊重有無細分事情來去。定係只睇表面就去下定論

珍珠宮

引用:我認為唔係放埋一齊煮,分開煮,只係上碟放

我認為唔係放埋一齊煮,分開煮,只係上碟放係側邊,碟飯係可以食,我唔知你對尊重有無細分事情來去。定係只 ...
同埋你冇尊重人地有信仰,你睇你打果篇野,連人地虔誠宗教都要比你話,咁個教係唔食豬架嘛!我唔食牛,如果碟飯黎到有d牛肉放係隔離我一定唔會食,最多包起返屋企比其他人食!

大宅

引用:我認為唔係放埋一齊煮,分開煮,只係上碟放

我認為唔係放埋一齊煮,分開煮,只係上碟放係側邊,碟飯係可以食,我唔知你對尊重有無細分事情來去。定係只 ...
呀Pin pin, 咪問左waiter 唔係用腸同海鮮一齊粉囉,係分開煮放碟邊呀,一齊炒梗係唔會叫人食啦。即係飯內無腸呀,明嗎?而家係大家唔同習慣,都互相張就下呀?梗係take away la! 係咪做慣姿勢就岩呀,駛唔駛以後出去預定有野食攞返屋企呀?你睇清楚嗎?係又閙唔係又閙?

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

樓主,

唔好激氣, 好明白你的感受, 對工人唔孤寒, 但見佢咁浪費, 又好激心.
我用了11年的印印姐姐, 也同樣不吃豬肉.最初小朋友細時, 我也要帶埋她一起出去吃飯, 尤其是得你和bb 時, 有佢幫手睇bb 才是最大用處. 但我個工人又係有小小豬肉在食物內, 都唔會食, 食了幾次, 又係見佢食小小或者冇食, 才知道她從不享受和我們一起出外吃飯.

但我們出外吃飯時, 還是要求她一起, 因為作用是她可以照顧bb食飯, 讓我和老公舒服點. 後來我會給她選擇出外前或出外後, 她自己先食. 去到餐廳幫她叫一杯飲品.這樣大家都開心呢…

其實, 我們請工人目的, 是照顧bb和家庭, 所以見她做得好的話, 就不要理會這些細節了. 找一個大家都好的方法, 大家都開心呢…

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-29+發表我

呀Pin pin, 咪問左waiter 唔係用腸同海鮮一齊粉囉,係分開煮放碟邊呀,一齊炒梗係唔會叫人食啦。即係飯內 ...
你係咪冇野唔食架?!咁佢感覺係一齊炒嘛,咁係咪要佢食左,之後感覺唔舒服,嘔返出黎就冇問題就唔係浪費?!你冇宗教信仰戒食係唔會明白人地既感受!下次請賓賓,冇咁多回教徒,冇呢d食野問題!

大宅

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-29+發表我

原帖由 PinPin 於 13-04-29 發表
同埋你冇尊重人地有信仰,你睇你打果篇野,連人地虔誠宗教都要比你話,咁個教係唔食豬架嘛!我唔食牛,如果 ...
我有朋友信觀音,去飲時有拼盤,其中一樣係牛,佢無食牛,但食左隔離既野食,禁即係話你守既信仰觀念同其他人有別,我地無既就下下話唔尊重,點解你唔尊重下無信仰既人無計較禁多細節呀!唔係互相尊重咩?你對我打篇野敏感姐!

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我件印印話有宗教信仰都勁喜歡食豬肉, 反而我同佢講煮晒牛肉唔洗整豬肉都得, 不過佢無理囉.. 扎肉呀, 豬肉條呀, 豬肉腸, 豬肉丸呀.根本就係自己喜歡食. 我心稔佢都唔知要唸經幾多次先清到佢 d 罪孽呀.

水晶宮

有d人慣性激動 及埋 講野入肉..
少有認人行為

禁止訪問

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

差不多有類似經驗, 而家都好少帶佢出去食飯, 因小朋友已經可以自己食飯, 就算係都是比$$佢去m記食佢仲開心, (其實出面好多地方都係用豬油架啦..佢地邊避得咁多)

珍珠宮

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

咦,肥婆搵位對號入座先,我比較好d唔會將d屎尿同食物比既!原來冇仔女既,唔怪之得拎人奶同屎尿一齊講啦!

首頁
34567...8

尾頁

跳至