論盡家傭

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

Re: 【最新消息】31/5正式與勞工處處長進行諮詢會議,希望大家繼續提供資料,謝謝!!

littlepig ,
thank you~~你趕得切的話,可以去記者會架...contact fa啦..
littlepig 寫道:
開門見山,FA,Winnie.....,

加油!!!!!

禁止訪問

Re: 【最新消息】31/5正式與勞工處處長進行諮詢會議,希望大家繼續提供資料,謝謝!!

大宅

mamami ,
頭先我聯絡咗幫緊我地既人,佢話如果外傭僱主想出席記者會聲援係絕對冇問題...等一陣我會叫fa會公開個地址同詳呈比大家知...有心既都可以出席...多謝大家....[quote]
mamami 寫道:
請問係唔係需要多d人出席記者會去聲援, 我今日可以參加, 詳情可以點做.

子爵府

醒目開學勳章

mamami,

因為呢次係非公開形式會面,所以記者來唔係因為外傭僱主,而係因為幫我地o既搞手實在太有新聞價值,所以我地無叫大家出席聲援 :mrgreen:

呢次主辨單位好有牙力,所以我地可以直到總部見處長及助理處長,咁難得機會,我相信今晚or明天會有報導。(因我地未得佢地同意公開身份,反正新聞會報導)

至於有需要大家出來時我一定唔客氣,因為係大家o既事,我地只係頂唔順個制度,有咩機會都盡力嘗試罷了!

大宅

佢就係因為實在太有新聞價值,如大家希望見到佢都歡迎大家到臨架 :mrgreen: ..順便叫佢影返幅相先啦 :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地今日會係同署長見面後有個記者會,如各位僱主可以到場支持,我地當然開心到極啦. [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_069.gif[/img]

如可到來支持既僱主,可於以下地點集合:

香港中環統一碼頭道38號 海港政府大樓16樓

我地既會議大約會在6:00左右結束,請到場支持既僱主在大約時間在16樓集合,等等我地,然後一齊落樓會見記者. :mrgreen:

今次我地主要係會要求取消"再培訓徵款" 每個月$400,仲要最少半年比一次,又無得REFUND,對我地真係好唔公平.
依家呢筆徵款己有成29.8億港元,而每年用係再培訓既支出只約3.98億. 咁仲要繼續收我地外傭僱主既徵款,真係好唔合理.
所以我地要提出取消有關徵款,唔好再加重我地負擔.

另亦希望各政府部門,在有關於外傭上既決策時,唔好只係同外傭既有關團體傾計,而完全漠視我地一班真正出錢請佢地既外傭僱主心聲.

希望到時大家冷靜,等人地知道我地係一班合理同理性既僱主. :mrgreen:

別墅

Although I can't join you guys tonight but I give my support to you whole heartly.

GA Yau !!!

男爵府

開門 - 對唔住, 公司有事行唔開, 你updated番我哋status呀

大宅

好多謝大家先..至於幫我地既高人相信天日大家都會知係邊個,我地喺呢度首先真係好多謝佢 ...佢同d垃圾議員真係冇得比...佢同佢既group好落力幫大家...好快咁開會..安排d細節...安排d會...為被外傭虐待既小朋友奔波聯絡...令我地好感動...真係好多謝呢位高人...我地幾個暫時代表bk既mom.....暫時代表外傭僱主....多謝呢位高人....多謝

大宅

mavis,
唔緊要...工作要緊...心知喇 :lol:
MavisNg 寫道:
開門 - 對唔住, 公司有事行唔開, 你updated番我哋status呀

子爵府

醒目開學勳章

MavisNg 寫道:

梗會啦!你知嘛!你個case俾到我地信心打殘下一個會,因為目標係入境處同審裁處,我地講出你遇到法官要求驗字跡,個個嘩嘩聲話離譜,有機會需要你幫手時唔知道你會否詳細D講細節過我地知,因為同D高官開會,要有檔案No

多謝你支持!

民房

你好。我是很支持你們的行動,只是那個時間有點不方便。
我有個個案就是:我第一次請工人的時候來了三個月就不幹了。她有思鄉病,一放星期六。晚上回來就不斷地哭。放星期天就沒事。下一個工人等了兩個月才收到通知說不來了。再下一個外庸就要等上半年,應為她的文件在入境処被遺忘了,可笑吧?!其中有10個月是空檔期。我很記得當時我剛好知道懷孕的事實。就要請外庸。等到我的兒子滿三個月才見到。
現在應為滿約印庸要回去結婚,又請了個本地外庸。應為怕等得太久的緣故。誰知道再請人的時間竟然發現那些工人在香港太久了了解香港的勞工法,老是鑽空子。一個是雇主不用上班的不來??第二個是要放24小時的假。就是從星期六的10點鐘到星期天的晚上10點才見人。想說不行又不能,應為香港勞工法規定有24小時幾假。那段時間是她的自由時間雇主不能干泄,人家也有自由的。(香港法律)
剛來的時候就想炒,沒有試用期,一來如果不合意的話要炒掉就要給機票和一個月的代通知金,來一天也要給。還要中介費。(頭痛)香港的勞工還要一個月到三個月的試用期。沒有補貼。你說外庸是不是騎在我想港人的頭上。根本就是不合理。香港政府你有什麽能耐。簡直就是無能。

男爵府

我會找番個number...... 重有一個問題, 係勞工署/ 審裁署/ 入境署都簽唔到我, 個妹自己走佬, 佢d行李可以無了期寄存係我屋企, 你估我屋企係特首辦, 地方無限大咩, 但一只二只所謂官, 只係話我無權去處理佢嘅物件, 咁係我屋企d嘢都無權, 唔通要我請佢入嚟我度, 隨便探訪? 洗唔洗我煮埋飯招呼佢呀!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Yea...I am working in Central.... hope I can sneak out before official business hours.

開門見山、winnie、fa、ellie, Thank you again all of your work and time!!

複式洋房

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

FA8866,

請CHECK PM

複式洋房

Re: 【緊急呼籲】請提供真實CASE及正面議案,準備與勞工局進行會議並商討外傭政策

我想請問:我個外傭講好似要加薪到 $3,800,是否真的? 幾時?因我正準備與工人續約。

大宅

努力!努力

大宅

各位...今日我地算做有一個好開始.. 詳程由fa post出啦...個.....署...長...比我地打到暈咗 :mrgreen: 要個副署長幫拖....一味揭書揾points打返我地...可惜...打唔到呀 :-( ...又騰哂雞....而我地首先既目標係要取消$9600既外傭徵款...我地會再約見有關既官員...那那那...好預備喇...我都話我地並非一般師奶 咪當我地係lulu先得架

首頁
34567...16

尾頁

跳至