自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

出多一個月我都已經覺得離譜!而家仲要出多兩個月!真係冇天理呀!!!個個綜援得啦!等政府養好過,起碼出糧准!唔會冇糧出

男爵府

回覆 #1 pinky_929 的文章

MY SALARY INCREASE $200 ONLY. I SPEDN WHOLE DAY IN WORKING OUTSIDE. I HAVE NO TIME TO LOOK AFTER MY SON. MY DAUGHTER STAY AT HOME AT SUMMER BY HIMSELF. I ALSO WORRY HER TO HAVE ACCIDENT AT HOME FOR NOBODY HERE. WHAT FOR, FOR EARN A LIVING ???

I EARN NOT MUCH. I SUFFER FROM INFLATION. I PAY LITTLE TAX TO GOVERNMENT ( BECAUSE I EARN NOT MUCH). AS A RESULT, THE GOVERNMENT WILL GATHER OUR LITTLE TAX INTO A BIG ONE TO OFFER THE 綜援.

I DON'T THINK MR. TSANG IS A GOOD LEADER.

男爵府

醒目開學勳章

yes啦, 我地日日番工, 又無資格住公屋, so 唔可以享有免租一個月(前後係兩個月), 又唔可以出多一個月糧(前後亦係兩個月), 書簿費又過額, 跨區車費又過額無得申請. 大佬呀, 我個工人去接個女都要車錢來回架, 就算係申請到都係幫補少少咋, 書簿費亞仔一個學期要成1800蚊咁滯, 加埋亞女再x2................唉..........交稅既人就係得到d咁既野!!!

我只可benefit到差餉, 1800蚊電費, 400蚊工人既levy!!! 無啦, 唔駛做既人仲好過我地好多!!!

有mug理由佢地唔駛做仲有多2個月呢? 佢地唔駛做要捱窮係應該的呀!!! 我地做野既都要捱窮啦, 天理何在!!!

男爵府

回覆 #1 com7hk 的文章

PAY TAX PEOPLE (WORKING PEOPLE) SUFER FROM THE INFLATION, THE 綜援 (LAZY PEOPLE) HAVE EXTRA DOUBLE PAY TO AGAINST THE INFLATION.

WHAT A FAIR WORLD IN HONG KONG !!!!!

LAZY GUY = NO WORKING = STAY HOME WITH THEIR CHILDREN = HAVE DOUBLE PAY AGAINST THE INFLATION

STRUGGLE GUY = WORKING ALL DAY = WORRY THEIR CHILDREN AT HOME = SUFFER THE INFLATION = BURDEN THE TAX TO GOVERNMENT

AS A RESULT, SOME WORKING GUY WILL BE POORER THAN THE 綜援.

THIS THANKS WHAT MR TSANG TO HONG KONG.

男爵府

回覆 #2 AndyRain 的文章

THE HARD WORKING PEOPLE WILL HAVE NO BENEFIT ENDING.

THE 綜援 PEOPLE ENJOY THE BENEFIT ALL THE TIMES. THEIR BENEFIT INCLUDE THEIR CHILDREN'S EYE GLASSES FEE, SCHOOL UNIFORM FEE, STUDY FEE FOR EXAMPLE FOR SWIMMING, OR FOR MUSIC, TRANSPORATION FEE, MANY ETC.

大宅

我地無份囉都算! 政府派錢都要合理架! 應鼓勵多D現取綜綬家庭成員找工作, 如搵到工的車船費用有津貼...等, 唔係而家做一D治標唔治本的方法, 鼓勵更多懶人去申請綜綬!

我老公都係一個專材, 在經濟低迷時都曾失業, 找不到工作, 一係要上大陸五天工作, 星期六返, 星期日又走那種, 老公當然唔會留低老婆同BB自己走咗去做呢D工啦! 所以在這幾年都只可幫朋友做一些同自己行業無關的工作, 由收入2萬幾元趺到得幾千元人工, 當然每個月收入應付不到所支出的, 唔夠用就要用VISA!
最大開支就係住的問題, 都試過申請公屋, 但等得幾年派到屋時, 都搵到工作做嘞, 又話唔合資格, 重要還錢比銀行找VISA數!

大宅

原文章由 happymamma 於 08-7-17 00:05 發表
我地無份囉都算! 政府派錢都要合理架! 應鼓勵多D現取綜綬家庭成員找工作, 如搵到工的車船費用有津貼...等, 唔係而家做一D治標唔治本的方法, 鼓勵更多懶人去申請綜綬!

我老公都係一個專材, 在經濟低迷時都曾失業, 找 ...

agree, 無我份都算, 但養埋班大懶虫.........:;pppp: (呃綜綬o個d)
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

好媽媽勳章

原文章由 丁丁* 於 08-7-12 04:32 PM 發表
請問要咩資格先可以攞綜援啊. 我都想要 14 個月糧啊 係唔係要住公屋先有資格攞啊
我同老公做生做死都係合共得一萬多左右既收入 不過想深一層, 阿仔阿女就可以抬高頭做人 ...

yes.........

大宅

原來只是空歡喜一場!

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

我地中間夾心階層,又要交稅又要交雜費,無政府幫,又無福利攞,又無資格攞综援,唔公平!
唔公平呀!

首頁

尾頁

跳至