自由講場

跳至

首頁
45678...27

尾頁

大宅

jennycc 發表於 15-10-2 10:27
識"引導學習,開拓思考"
就懂得"逼"小朋友係沒有用,只會得到反效果
曾經睇過一個德國定Austria 一個好出名的小提琴講何謂"迫"
佢的父都係一個好出名的小提琴家由4歳開始「迫」佢學琴

4歳自然乜都唔識,只係知道反覆練習

亦曾經摔小提琴丶甚至打呀媽發洩

但佢爸爸依然「迫」佢學小提琴甚至每日都要一齊演奏學習

高中攞好成績順利入當地最高學府之後以35歳之齡做Deutsche Bank 高層

佢先醒覺佢被迫的小提琴之路一路以來都係佢爸爸教佢抗壓丶排解丶解決問題的指引

所以佢爸爸走嗰年決心做一個小提琴家

迫一詞好空泛,何謂迫?如果一個小朋友打人唔認錯,你迫佢同人道歉又係唔係迫?

社會會唔會因為唔應該迫人太甚而少一分壓力?

迫的程度只有家長自行拿拿捏,冇唔代表一定好有亦唔代表一定啱,凡事不能單睇一面

yumui61    發表於 15-10-3 15:42
甄太太    發表於 15-10-2 15:48
方方媽媽    發表於 15-10-2 15:04

侯爵府

樓主,

你的post, 成功令家長讚同"興趣班"的重要性!

無興趣(班)的人生,視野窄到呢!有自己講,無人講(自己資料又不update)

人生除了數"a a b "去拋人(幸好bk jm), 還有什麼?

Superman-GF    發表於 15-10-2 16:52

男爵府

引用:大學生,這個看法太膚淺/功利!正如,學琴

原帖由 hker 於 15-10-02 發表

大學生,
非常認同你嘅睇法

複式洋房

回覆 hker 的帖子

我似乎覺得自己最大問題係觸動左好多人神經

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+15-10-2+10:27+不如你

原帖由 jennycc 於 15-10-02 發表
爭論呢d 詳細數字有意義嗎?

外國攞A* 比香港AL 攞A 或DSE 5** 易係事實
我同意外國攞A* 比香港AL 攞A 或DSE 5** 易,但不是如樓主所言像任何人肯讀就輕易拎到,事實都係都要讀得好叻先拎到(DSE可能係要讀得非常好叻先可以),普通讀書資質一樣拎唔到!

我只係唔想有家長被誤導,以為肯比錢送子女去英國讀中學,就好大機會non Jupas 入到本地神科。

Superman-GF    發表於 15-10-2 16:54
方方媽媽    發表於 15-10-2 15:04
99dogdog    發表於 15-10-2 12:20
wcandtt    發表於 15-10-2 11:36
cffw    發表於 15-10-2 11:16
mother904    發表於 15-10-2 11:00

大宅

SKYJUMPKICK 發表於 15-10-2 10:42
回覆 A.Yin 的帖子

唔需要神化外國
很可笑,請問我要神化乜嘢
A係鼓勵唔係label學生你唔明?

我已經講了我唔清楚香港的大學收生制度,此A是否彼A的水平

但大學有自己一套收生守則,正如有科要interview

或者香港的大學認為香港的A係死讀書的A因為香港考試風氣重相反外國簡單,變成真心喜歡嗰科的學生先可以攞到A所以收佢哋,可以嗎?

伯爵府

SKYJUMPKICK 發表於 15-10-2 09:17
我係九十後前排,眼見新聞成日報D虎爸虎媽洗一大堆錢逼自己仔女上一堆九唔答八既興趣班(如跳舞唱歌游水彈琴 ...
睇你定義咩叫前途同成功成龍啦.

子爵府

引用:回覆+jojoplanet+的帖子唔洗擔心1.字體撩草

原帖由 SKYJUMPKICK 於 15-10-02 發表
回覆 jojoplanet 的帖子

唔洗擔心
字體係完全可以影響公開考試分數架!
之前先有個電視節目(星期日檔案嗰d)話字體好醜影響唔止一個grade!

侯爵府

回覆 jt824 的帖子

謝謝!
像種花一樣,無肥料一樣會開花的!點解又要除蟲,又要肥料,又要因應不同季節放不同方位/ 種不同的東西?

never say never!

今天,我幾十歲識彈琴下棋,覺得自己好威威架!(非一般c 9 ) 反而,當年的會考/ 高考/ 大學,忘了!(我只是拿了職場的入場卷)

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子第一,真人就識人讀GCSE

原帖由 SKYJUMPKICK 於 15-10-02 發表
回覆 木土土 的帖子

第一,真人就識人讀GCSE 入中大醫,你冇睇錯gcse
我都識人係咁!

GCSE係等同中學會考,拎8A*或以上,係像中學全考狀元6A*以上循拔尖途徑入U,而家應該無咗呢條路,U仲有收都係rare 當exception case,對將來升學家長無乜參考價值!

禁止訪問

引用:Quote:jennycc 發表於 15-10-2 10:27 識\"引

大宅

回覆:大學生想同中產家長講,做虎爸媽對子女前途幫助有限

身邊好多所謂外國番黎既大學生,都係搵唔多,投資好大。

水晶宮

好想知中大医科AL最低收多少A*?另理工物理冶療AL收多少?

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

講緊比較概念姐
gce遠比本地hkale/dse容易基本上係公認事實

mbbs 3a* 比起本地hkdse 33分如何?

HKU ARCHI 2A1C 比hkdse 29分如何?

IBGM 2A* 2A比dse 31分如何?

男爵府

樓主太計算了,連識女仔都要計埋運動叻D會受歡迎過畫畫叻D嗰個

Superman-GF    發表於 15-10-2 16:56
方方媽媽    發表於 15-10-2 15:09
99dogdog    發表於 15-10-2 13:03

伯爵府

cloudyjess 發表於 15-10-2 09:25
其實我都唔明學一大堆興趣班有咩用?好似溜冰le d .....游水就要學,求生技能ma~

...
興趣咪就係要嚟玩囉~~仲想點

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

我可以同你講,果個人考dse 時得27分

大宅

Gerard 發表於 15-10-2 10:55
我都睇到Vanessa Mae係好叻,好成功,但佢好仇恨佢媽媽,佢話佢童年唔快樂,對我來說幾成功都無用,我寧願 ...
所以迫係好空泛
我認為家長應該唔好抗拒亦唔需要百份百認同

事實社會亦壓力處處

小朋友或多或少都要學習受迫受壓,做家長要好好拿捏

複式洋房

hotingmum 發表於 15-10-2 10:54
字體係完全可以影響公開考試分數架!
之前先有個電視節目(星期日檔案嗰d)話字體好醜影響唔止一個grade!

...
呢點其實睇考評局官方資料最客觀最現實。
呢個係考評局提供通識卷拎5級或以上既人既水平參照

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/lib_st/2013-Sample-LS-Level5-C.pdf

好多篇handwriting 都唔算"好睇"甚至核突。照樣拎到好grade

所以個人認為唔一定係決定性因素

別墅

引用:Quote:jennycc 發表於 15-10-2 10:27 識\"引

原帖由 A.Yin 於 15-10-02 發表
曾經睇過一個德國定Austria 一個好出名的小提琴講何謂"迫"
佢的父都係一個好出名的小提琴家由4歳開始「迫」 ...
你呢個例子令我諗起早幾年父母被逆子殺害嘅新聞,他從小也是被父母迫學琴。結果。。其實有啲嘢有係冇得迫的,好多嘢都係啲怪獸家長一廂情願。就算叻那又如何?他們只是滿足自己父母嘅欲望吧了!並不真是為興趣!隨緣吧!

首頁
45678...27

尾頁

跳至