自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

男爵府

回覆:惹上官非

好驚,婆婆65歲,有時都幫手湊b推車去supermarket....真係好驚婆婆大意

加油樓主,揾下議員試下

子爵府

你要明白,一切睇證據!
你要考慮,因為bb令你忙亂,可唔可以成為你唔認罪嘅實質證據?
但你無比錢呢個係確確實實擺左喺眼前!
忙亂中無比錢得你一個知!
客觀去睇,忙亂中無比錢係疏忽!
事實係要為疏忽負責!
cctv都睇唔到你內心諗乜!
你要衡量!
當然,搵律師俾意見係必須嘅!
但唔擔保你會唔會搵著啲律師,為左賺錢,叫你唔認罪,搏你要打官師!
如果有相熟律師俾會較好,希望可以客觀啲!
或者先問下啲免費法律諮詢!
記得衡量一樣野,辨解理由,喺法庭上嘅接納程度!
「我無做過,唔認罪!」
你要諗,你無做過咩?
係,你深信你無意圖去偷!
但無比錢係事實!
疏忽駛唔駛負責任?
法例上係需要!

伯爵府

我咁睇法,樓主
有犯罪行為
但冇犯罪意圖

所以我個人覺得
樓主獲判無罪機會十分高!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有次我係百佳買完野,全部係膠袋裡面,跟住出去個陣個防盜響,保安黎CHECK,話有件貨無比錢,但係個保安淨係叫我去比番錢,又無多問。。。

個保安真係好不近人情,希望樓主無事

大宅

畀面勳章

試下搵d 區議員,有d 係做律師,會幫到下手嫁

男爵府

我信你
因為帶住個女我都好驚忙起上黎唔記得比錢
要偷野都唔會比3樣錢 唔比1樣 仲要放得咁明顯 d職員好不近人情
我諗我無刻意要偷野 只係大意 我唔會認罪
唔想一世有案底
唔知可唔可以申請法緩 代你答辨呢

男爵府

好媽媽勳章

引用:現在警方同你落咗警戒供詞未?警方正式起訴

原帖由 Mamamia 於 15-10-10 發表
現在警方同你落咗警戒供詞未?警方正式起訴了你?你如果初犯(即冇任何案底),你可選擇同意案情但不認罪,但 ...
落左警戒詞,而家起訴我盜竊罪,排左下個星期五上庭答辯!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-10-09+

原帖由 Choby 於 15-10-10 發表
明白你的情況,我仔細時,我帶他出街都係「荒失失」咁,經常有忘記落車,漏東西咁。而家認罪,可能輕判,但 ...
唉,我就係最擔心呢樣野,我自己有案底唔緊要,最怕影響到小朋友!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Mamamia 於 15-10-10 發表現

原帖由 applewingyi411 於 15-10-10 發表
落左警戒詞,而家起訴我盜竊罪,排左下個星期五上庭答辯!
咁警誡後,你有冇講嘢?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Choby+於+15-10-10+發表明白

原帖由 applewingyi411 於 15-10-10 發表
唉,我就係最擔心呢樣野,我自己有案底唔緊要,最怕影響到小朋友!
第一庭只是過堂,你可以當聆訊當日或之前找當值律師幫你。監守行為之申請可以當日聆訊向檢控官提出。

子爵府

同樓主相同嘅情況,今年我都聽過兩次,不同之處,在於事主係將物件放入自備環保袋,諗住方便 d 去收銀處俾錢,點知就係唔記得俾錢俾職員截停,繼而報警,被控盜竊...

呢類情況,真係好坦白,因為 「不付款而離去」已係刑事罪行,即使你當時被人發現而想補回貨款,對方一定係拒絕接納。反而,刑罰輕重視乎樓主有冇不誠實意圖,例如 cctv 影到當時嘅你係鬼鬼鼠鼠,定係動作自然。其實,呢個個案唯一方法只有認罪,樓主可嘗試搵人寫求情信。呢 d 個案都唔需要搵法援,樓主只需要喺裁判法院首次審訊前,搵當值律師,代表你進行訴訟,第一堂免費,如果不認罪要第二堂或以後,先要收錢

另外,提供埋刑罰資料參考一下 👇

有條件或無條件釋放:法庭可將犯人定罪後,不判處任何刑罰而將其釋放,但法庭較少頒布此項命令。當裁判官考慮過犯人的個別情況後(例如其本性、身世背景、年齡、健康狀況),或基於罪行輕微或認為犯案是情有可原,便可下令釋放犯人(可參考《裁判官條例》(第227章)第36條)。
在無條件下釋放,犯人仍會留有案底。如裁判官判處有條件釋放,犯人會被要求以不超過2,000 元作擔保(以自簽方式或以其他保證人擔保),為期最多三年。於擔保期內,犯人須承諾保持行為良好及不再干犯任何罪行,並在有需要時被傳召出庭應訊。如在擔保期內再犯案,該犯人便要支付擔保金額,或根據原本之罪行而重新被判刑。

簽保守行為:簽保守行為並非一種刑罰,而是一種預防措施。被要求簽保守行為的人須透過擔保方式(以某個金額並以自簽方式或其他保證人作擔保),承諾保持行為良好及遵守法紀,擔保期不超過三年。終審法院曾在Lau Wai Wo v HKSAR之案例中,指出保持行為良好及遵守法紀之要求太過空泛,因此,簽保守行為命令亦須列明犯人在擔保期內不能做的事情。舉例,一名脾氣暴躁的人在公眾地方襲擊他人後,法庭可判處該人「以1,000元簽保守行為 一年,期間須保持行為良好及不得在公眾地方打架」。如該人在一年內再於公眾地方打架,便要繳付1,000元擔保金。法庭可在定罪或不定罪之情況下,判處被告簽保守行為,此項判決亦適用於在審訊中行為不檢之證人或申訴人。
如被告沒有案底而所犯之罪亦較為輕微(例如普通襲擊,或無持有武器下在公眾地方打架),控方或會選擇在被告同意簽保守行為下不提證供起訴(英文簡稱為 \"O.N.E. Bind Over\")。對被告來說,此安排的可取之處是被告沒有被正式定罪,亦即是沒有留案底。另一方面,法庭亦可透過此安排而防止被告再犯,從而亦維護了公義。一般來說,不提證供起訴而被告簽保守行為之安排,需要控辯雙方同意並獲得裁判官之批准才可實行。

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

大宅

要證明盗竊,犯罪意圖好緊要,要證明存心永遠剝奪物主所有,惠long有CC丅V,如你所講因仔扭計令到你手忙腳亂,而你無俾錢嘅嘢又無刻意收藏就在購物籃度,到你岀咗門口幾步,就俾保安截住,可以無心之失作抗辯理由唔認罪,法官會去睇CCTV睇吓與你所講事實是否相符,如法官信納會判無罪,因寧放生一千個都唔想判錯一個,如你所說真是無心,無做過就唔好認罪,簽保守行為都要你承認控罪即是認咗罪先做得,唔好以為簽保守行為無案底,因盜竊是刑事,當你要申請移民提供良民証一樣有依個記錄。
所以如你無心唔喺有心,見議你唔認,你最好問下有無朋友識D律師問下或試下搵區議員問下攞下意見,就嚟區議會選舉應該會落力D同你去揾答案。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:樓主我相信你係無辜架,希望件事快d解決我

原帖由 kaseywong 於 15-10-09 發表
樓主我相信你係無辜架,希望件事快d解決我有次出左門口行左一半先發覺BB車有支麻油未俾錢,即刻 ...
睇完樓主個case 我直情唔想再推bb 車入超市,我聽日會再提下我阿媽

大宅

我早排都試過掛左袋2kg嘅米響bb車,唔記得比錢,差唔多行到屋企先發現,即刻叫老公返去比返錢,睇嚟我以後行超市要小心d,臨比錢前要check清楚

樓主,祝你好運,我信你係唔小心架

大宅

引用:今日食完午餐推住bb車同細仔去惠康買野,我

原帖由 applewingyi411 於 15-10-09 發表
今日食完午餐推住bb車同細仔去惠康買野,我首先拎左3樣野,之後再去拎埋洗衣液,因為太重既關係我放左係bb ...
聽好多案件、認罪係罰錢-唔洗擔心

大宅

引用:今日食完午餐推住bb車同細仔去惠康買野,我

原帖由 applewingyi411 於 15-10-09 發表
今日食完午餐推住bb車同細仔去惠康買野,我首先拎左3樣野,之後再去拎埋洗衣液,因為太重既關係我放左係bb ...
如首次係罰錢

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kaseywong+於+15-10-09+發表

原帖由 LedTV 於 15-10-10 發表
睇完樓主個case 我直情唔想再推bb 車入超市,我聽日會再提下我阿媽
無錯就算迫不得已都千奇唔好放bb藍!點會記得!其實放自己環保袋都係會惹人嫌疑同埋自己會唔記得,再要響環保袋拎出黎啫咪仲麻煩!最好都係推超巿車仔or 購物藍!
希望樓主無事,我無朋友有le d case

伯爵府

引用:Quote:LittleRoxie 發表於 15-10-9 20:32

原帖由 dndoomostt 於 15-10-09 發表
哇,呢下過份左喎

伯爵府

引用:好奇一問,如果小朋友於超市手抓了一個東西

原帖由 lhybebe 於 15-10-09 發表
好奇一問,如果小朋友於超市手抓了一個東西父母沒注意沒有付款出了門口,被抓了是否也會報警?這真的有可能 ...
應該會報,如果照其他jm所講,一律報警處理ge話…但未夠十歲冇刑事責任,你講個情況應該吾會出現係好細嗰啲身上

珍珠宮

引用:今日見龍小菌都因高賣認罪,自簽守行為一年

原帖由 tester5 於 15-10-09 發表
今日見龍小菌都因高賣認罪,自簽守行為一年

唔知你今天的case是否也類似,你可參考
自簽守行為會唔會有案底架?如果冇案底,只是較輕刑罰咁比人罰就算啦,如果有案底就死都唔認罪呀!

首頁
45678...19

尾頁

跳至