自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

samantha392 發表於 15-11-1 20:11
其實我問下佢係咪突然之間唔撈,所以前家長拖糧啫.....我有話拖糧唔啱....
但既然之前價錢已經傾好左,而你自己又願意去接受offer,我唔覺得你又啱曬。
呢句野你又點得黎呢?

allah    發表於 15-11-2 00:05

大宅

引用:Quote:samantha392+發表於+15-11-1+20:11+

原帖由 bkteapot 於 15-11-01 發表
但既然之前價錢已經傾好左,而你自己又願意去接受offer,我唔覺得你又啱曬。
呢句野你又點得黎呢?
...
咪係😹我都想問呢句野點解?😂

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

samantha392 發表於 15-11-1 17:50
借問樓主係咪補完第一堂即刻唔撈呢?

雖然該名家長到而家未比$的確唔啱,但既然之前價錢已經傾好左,而你 ...
你啲理論咁得意嘅 . . . 關90後之私補導師咩事 . . .

話補完一堂唔補,你過數比唔同人你都咪話唔煩
-> 煩,如果成日換老師當然煩,但係點解唔係即時俾錢,要過數 ?

如果你去返份新工,返咗一日就 resign,咁老闆應唔應該俾人工 ?

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 seaman1982 於 15-11-01 發表

原帖由 samantha392 於 15-11-01 發表
其實我問下佢係咪突然之間唔撈,所以前家長拖糧啫.....我有話拖糧唔啱....
第一堂都拖糧仲撈?你諗野咁得意。
誰是因誰是果會分嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 seaman1982 於 15-11-01 發表

原帖由 samantha392 於 15-11-01 發表
其實樓主係第一堂之後就話唔補,就算突然之間唔撈,家長都要比錢。

而且唔需要下下標籤90後,多d 見下世面,就會發現其他年齡層既人做野都可以好差。

Miga3    發表於 15-11-2 21:31
wcpcelia    發表於 15-11-2 08:41

珍珠宮

引用:網上過數要全名,唔使咁大反應

原帖由 yusostupid 於 15-11-01 發表
網上過數要全名,唔使咁大反應
网上过數肯定唔駛耍全名。。其實知道姓及名的頭一個英文字已好準確。

我成日叫人网上过數俾我, 從来不用給全名。

過唔過到數, 唔係收款人願唔願俾名, 而係付款人願唔願俾錢!

Miga3    發表於 15-11-2 21:31

珍珠宮

引用:Quote:samantha392 發表於 15-11-1 20:11

呢句野你又點得黎呢?
...
同問,佢有d 9588。

樓主,咁個家長到今日過左數比你未??

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:教育王國搵既補習唔俾錢啊,$100都厄 附whatsapp對話

:

珍珠宮

引用:我只知匯豐網上過數唔需要名,有尸口號碼就

原帖由 小虎豬媽媽 於 15-11-01 發表
我只知匯豐網上過數唔需要名,有尸口號碼就過到,其他銀行就唔知要唔要名

...
唔駛㗎。。只是, 若想穩陣, 俾全個姓及名的頭一個英文字已很準。。起碼4大銀行都係咁。

伯爵府

回覆:教育王國搵既補習唔俾錢啊,$100都厄 附whatsapp對話

試下報警!

嗰家長享受咗服務,但唔肯俾錢,即是走數!

佢有可能干犯了應當塲付款而不付款離去罪ㄑMaking off without payment〉

子爵府

樓主下次寄住補完即收cash, 人cheap起上黎真係一蚊都會扼架

禁止訪問

大宅

choco_soup 發表於 15-11-1 20:22
同問,佢有d 9588。

樓主,咁個家長到今日過左數比你未??
緊係未啦 你睇下佢whatsapp點鬧我😓我已經係第一頁開左佢會員名

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bulubulu 於 15-11-01 發表千

原帖由 Monstereasy 於 15-11-01 發表
我仔個補習都係90後,非常好。但我有時唔記得放底錢,所以有時幾堂先比。提過預付,但老師覺得唔好意思…… ...
平時準時俾慣, 偶爾一次半次唔係問題。。因大家已建立信任。

我仔一開始已是月付。。我多數月尾放低一個信封叫仔代交老師。有時早一堂俾, 有時唔記得放低就下一堂一定俾。。但都會先whatsapp 老師say sorry 打個底

大宅

db7mu23 發表於 15-11-1 20:26
試下報警!

嗰家長享受咗服務,但唔肯俾錢,即是走數!
多謝你! 呢個資訊非常有用! 感激!

大宅

引用:Quote:samantha392+發表於+15-11-1+20:11+

呢句野你又點得黎呢?
...
我係見到樓主話佢收開百二蚊,僱主還價95蚊,最終實收一百。

我覺得一百蚊一個鐘係大家共同商討的價格,既然返得工,即係接受offer,咁樓主要呻價錢低,我覺得佢有不著。

咁當然...唔出糧比人係極之唔啱,同埋犯法。

我之前順帶講緊請私人補習經歷,可能係我近期發生,所以感受好深,回post中無意得罪一眾90後,亦好欣賞啲靠自己做工作,自食其力的年輕人。

至於點解我唔再取用佢地,因為我個人黑仔,請極都.....(唔駛懷疑我難相處,補習時我係唔會在場--只有工人,返工亦唔可以講電話點人做野)

在此...如果本人之言論,令人有所誤會,我講聲不好意思。

cc_tse    發表於 15-11-2 00:55

男爵府

睇完,其實樓主開名好D,因覺得個女人係有心唔比錢!籍口多多!

免再有學生哥被騙!提醒其他人,開名亦無可厚非!

子爵府

BK Milk勳章

cheap爆

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cheap 精

首頁
45678...18

尾頁

跳至