自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lavender_baby 發表於 16-5-18 16:38
兼收位係由社署去分發,而且要排,而我仔等緊嘅係S位即係特殊學校,有排排⋯而家入呢間幼稚園嘅話讀嘅會係 ...
我都認識的...
應該係老師的資源問題而已...
有兼收位的主流學校, 其實會有相關的老師額外替小朋友做其他支援: 包括訓練...但名額有限, 因此一定係排隊等, 唔會係你小朋友以正常途徑收咗, 就即時把額外資源撥到比你的小朋友...咁樣會對其他輪候的小朋友造成不公平。

但既然該校收咗你的小朋友,你絶對需要把小朋友的情況知會校方, 讓校方了解小朋友的需要,再互相溝通...家校合作,看看可否對你的小朋友有幫助,加油

男爵府

回覆:lavender_baby 的帖子

你小朋友需要特別照顧,應該盡快通知校方安排,可能下午班人數鬆動d,講真讀主流班真係對你小朋友幫助不大,希望你盡快排到i位

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

照讀,全日班老師可以好好照顧!不過你可以考慮去找專業教A的中心讀下午或上午,跟著轉半日!越早教越好!幫到好多!

伯爵府

畀面勳章

回覆 lavender_baby 的帖子

書記唔代表老師/校長.

本身這間幼稚園係收I位,咁你應該比仔仔讀住先,一路讀一路排I位,問定社工這間學校要排幾多個先到你仔仔(或排一間比較快),
到開學時先同班主任傾,就算未到仔仔I位,
兼收老師應該都會幫下手留意仔仔的.

大宅

引用:Quote:yauman76 發表於 16-5-18 16:27 如果

原帖由 lavender_baby 於 16-05-18 發表
做咗評估,言語表達同理解得1歲~歲半,認知都係咁上下,所以黎緊返呢間係K1仲要係全日班,我都好擔心佢應 ...
有無排政府啲s位?

男爵府

dxf920 發表於 16-5-19 08:15
如果金錢不是問題。做密集訓練當然好,不過不要從幼稚園退學,兩者可以同時進行。我侄當時一個星期才去做一 ...

我呢間學校唔係教會學校,所以唔知老師會唔會一樣有愛心密集訓練通常係一星期連續返五日,好似返學咁返,如果連埋幼稚園一齊讀,我又驚小朋友會好辛苦連午睡時間都無,但係聽過多方面意見都係講呢個先係對佢最大幫助嘅方法,所以我真係好爭扎

男爵府

hiumingruby 發表於 16-5-19 09:11
有無排政府啲s位?

排緊,當時個社工話最快都要年半或以上

大宅

其實可唔可以當冇評估過,當佢只係一個內向嘅小朋友,讀住愠,學校唔可以話你小朋友有問題

侯爵府

究竟你小朋友係A仔還是自閉?兩樣嘢喎。
兼收位政府有資助,好似同佢地買服務咁,什至有特別時段一對一同小朋友做訓練,可見舊錢都唔細,園長面口緊唔同啦。
協康白田果邊啲導師帶自閉兒好唔錯,你可以半日去上下佢啲訓練,半日主流幼稚園作為指標參考。

男爵府

引用:Quote:dxf920 發表於 16-5-19 08:15 如果金

原帖由 lavender_baby 於 16-05-19 發表
我呢間學校唔係教會學校,所以唔知老師會唔會一樣有愛心密集訓練通常係一星期連續返五日,好似返 ...
其實唔好咁安排, 小朋友會好攰, 上堂一定唔專注同發脾氣。你先客觀評估你仔情況同能力, 可以的話照上主流k1讀住先, 放學再上個別pst, 言語等訓練。若學校勸退你, 你先讀密集訓練, 再等政府排位s/i位; 若果能力差太遠, 直接讀密集訓練, 再等s位。

男爵府

引用:究竟你小朋友係A仔還是自閉?兩樣嘢喎。兼

原帖由 tutik 於 16-05-19 發表

究竟你小朋友係A仔還是自閉?兩樣嘢喎。
其實係同一樣嘢。autism spectrum disorder 即係普遍人講嘅自閉症光譜障礙。所以會叫佢地做A仔.

男爵府

yauman76 發表於 16-5-19 09:31
其實唔好咁安排, 小朋友會好攰, 上堂一定唔專注同發脾氣。你先客觀評估你仔情況同能力, 可以的話照上主流k1 ...

其實我原定都係計劃咁樣的,主流幼稚園+一星期一兩天的校外訓練,但而家知道原來學校會抗拒我仔呢種學生,所以即刻感到傍偟無措,好擔心到時佢要我退學嘅話,我唔知去邊度撲學位,就算係私人嘅密集訓練,都唔係話想讀就有位

大宅

回覆樓主:

其實聽電話個位老師,都唔代表係成間學校校長同老師嘅睇法,我覺得可以讀住先,直到老師覺得有需要同要求你先轉都得。

大宅

引用:Quote:hiumingruby 發表於 16-5-19 09:11

原帖由 lavender_baby 於 16-05-19 發表
排緊,當時個社工話最快都要年半或以上
我仔都讀兼收位,佢遲緩加自閉傾向。n班讀主流幼稚園,當時老師都叫我哋俾佢讀兼收,主流兼顧唔到佢嘅需要。呢家佢讀兼收,係有進步,我覺得切合到佢嘅需要。

男爵府

hiumingruby 發表於 16-5-19 10:06
我仔都讀兼收位,佢遲緩加自閉傾向。n班讀主流幼稚園,當時老師都叫我哋俾佢讀兼收,主流兼顧唔到佢嘅需要 ...

我都想我仔入兼收位,可惜社署係幫我排S位,我唔知我仔其實係咪属於好嚴重

伯爵府

希望你唔好介意我咁講.......
其實排得S位, 讀主流幼稚園對你小朋友幫助不大....
S位唔代表將來都一定嚴重..
只係現階段, 需要進步的距離同空間, 比I位的小朋友更大...

或者咁睇......
即管有I位都好, 都要等一段時間....
而I位都睇返老師係咪有經驗同愛心同知識架.....
有I位不代表一定對你小朋友有幫助...
現實係好多學校無能力去處理特殊學生...
原因係佢地本身就唔係呢類幼稚園....
對的小朋友要去對的學校...

建議報多幾個不同機構的針對性課程或活動小組會更好....
現段係媽媽你要學多D呢方面知識...
你自己去教你小朋友點面對轉變 / 情緒管理/ 社交技巧等等..
比起由學校教更有用....

另外, 同小朋友學習相處...
呢個係你期望, 不等於小朋友期望....
好多A仔都喜歡自處...

我覺得...
你可以多了解小朋友特性先...
A仔, 有些愛用圖畫溝通,有些用字, 有些用聽, ...
有些愛跑, 有些愛跳, 有些愛靜 ,有些愛玩水, 有些愛拍手, 有些愛快快手, 有些要慢吞吞, 有些為食, 有些唔鍾意食, 有些愛坐係到咩都唔做, 有些則想人留意但又用錯方法,,...

針對佢既喜好去安排每日流程....
係教導時要一步一步的STEP咁, 用圖畫表逹佢知佢要做咩....
你將對小朋友的期望, 先定下短期目標, 個目標係你覺得有需要同小朋友或者做到...

當然專業意見最好問返OT...
因為小朋友性格唔同, 大家俾既意見未必個個有用....
同你可以去教育王國到睇返A仔個PART...
有好多同路人可以幫到你...

大宅

lavender_baby 發表於 16-5-18 16:18
之前喺呢度開過post講阿仔被評估咗係自閉,呢段其間係咁搵訓練之餘都聽咗唔同方面嘅意見

有中心主任建議我 ...

有得讀就入學先。我仔評估係懷疑輕微自閉,吾多同人玩。但學習能力無問題。我就揀左早期訓練。學校係間兼收學校,交咗報告可以得到到校服務。不過我覺得幫助吾大,而家同佢轉半日,放學自己教另外讀一些班。我仲有個家庭教師係屋企上堂,教埋我點訓練佢。
同埋你自己先最清楚自己個仔咩情況,最需要咩幫助。不要太擔心,媽媽要對自己有信心。加油,共勉之!

侯爵府

lavender_baby 發表於 16-5-18 16:18
之前喺呢度開過post講阿仔被評估咗係自閉,呢段其間係咁搵訓練之餘都聽咗唔同方面嘅意見

有中心主任建議我 ...
讀左先
如果讀讀下唔對路先轉

而到時幼稚園要幫你做轉介

公爵府

lavender_baby 發表於 16-5-18 16:25
從果個人口吻覺得佢哋好嫌棄⋯果下感覺好難受,我打果個電話果陣係搭緊地鐵,都好想喊出黎⋯
...
唔洗理佢, 大家立場不同姐, 咁站在佢地立場, 平時工作都做到死下死下, 如要理埋特別教育需要小朋友, 佢地又真係好難做, 咁唯有唔收啦, 現實係咁都無辦法
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

你小朋友有特別需要,我覺得你一定要同學校講!!一間學校如果因為小朋友有特別需要而唔比你地讀,呢間學校好極有限啦,就算真係比你入去讀,如果真係跟唔上,其實家長同小朋友都會有壓力。

過來人經驗係,我屋企人個小朋友有類似問題.只當時冇正視,又或者佢地冇諗過咁嚴重,就照比佢地個仔讀一般學校.最後搞到學校日日投訴讀唔到書,又有行為問題,多次要求轉校。家長小朋友齊齊受壓,家長唯有迫個小朋友讀書,迫迫下壓力大一冒衝動郁左手,最後搞到家長要留案底...不過亦因為咁佢地終於正視個問題,小朋友而家要食藥同住宿舍。但同時同學校講明佢有呢個問題,而家學校將個小朋友擺左係一班特別班,人少D,照顧多D。而家考到名列前矛,一路有其他資源.訓練比個小朋友。對症下藥真係差好遠架

加油呀JM

首頁
45678...9

尾頁

跳至