自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

se6b03 發表於 16-9-29 17:01
我反而係調返轉諗,應該無信教既人可以多5分,咁先可以鼓勵無宗教信仰既人報讀有宗教既學校,學校又可以趁 ...
自行部份係俾有相同信仰理念嘅人去返同聲同氣學校,

你係佛教徒, 你都會想自己仔女入返佛教學校啦, 你唔信教,又唔係舊校友, 點解要冒昧去眼紅呢的位呢。

而另一方面, 50% 嘅位係大抽獎度大家抽, 你子女一樣有機係呢度攞到位架喎。

大宅

jannlly 發表於 16-9-29 15:12
我個女5年班領緊振的

你(emoji)女係學校定聖堂?如果聖堂你堂一定係好多人。

侯爵府

se6b03 發表於 16-9-29 17:01
我反而係調返轉諗,應該無信教既人可以多5分,咁先可以鼓勵無宗教信仰既人報讀有宗教既學校,學校又可以趁 ...

其實無需要, 傅統名校十間有八間都係有宗教背景, 而且爭崩頭, 其實可以拎到呢個宗教分的人係超級少, 想當年我讀書果時一級百幾個學生都係得十幾個係有天主教......不過好少人真係讀完會去信教, 至少我身邊D 朋友OR 同學都無

其實信唔信都唔係在意一張領洗紙, 我有個同事唔係教徒, 但係佢自己好奉行天主教既野, 仲個個星期去教堂

伯爵府

回覆樓主:

眼見好多例子領洗完都係徒勞無功,我認為是<因果>

wcpcelia    發表於 16-9-30 08:46

男爵府

brindlewin 發表於 16-9-29 17:13
自行部份係俾有相同信仰理念嘅人去返同聲同氣學校,

你係佛教徒, 你都會想自己仔女入返佛教學校啦, 你唔信 ...

我無眼紅,有宗教既照樣有宗教分5分,照可以報有宗教既學校,而無宗教既就另外整一項叫無宗教信仰人士,5分,咁就可以吸引多d無宗教信仰既人入讀從而認識該宗教。

禁止訪問

別墅

freestylesurf2k 發表於 16-9-29 08:38
真心想問,如果父母都唔係教徒,有咩方法幫細路領洗, 小兒剛入K1

我在將軍澳聖安德肋領洗同上堂的。我見當時有啲同學仔女過了三歲都可以同媽媽爸爸一齊去領洗,但已4-5年前了,不知現在是否一樣。

公爵府

好媽媽勳章

Bikecar 發表於 16-9-29 17:16
你(emoji)女係學校定聖堂?如果聖堂你堂一定係好多人。

聖堂呀!主日學係三年班係聖體班,5年班係聖振班

珍珠宮

se6b03 發表於 16-9-29 17:20
我無眼紅,有宗教既照樣有宗教分5分,照可以報有宗教既學校,而無宗教既就另外整一項叫無宗教信仰人士,5分 ...
學校都有無信仰的, 例如官小, 咁係咪"公平" 咗? 大抽獎時分抺光晒, 個個機會係平等的。

子爵府

醒目開學勳章

jannlly 發表於 16-9-29 17:30
聖堂呀!主日學係三年班係聖體班,5年班係聖振班

我們的堂區都是3年級初領聖體

男爵府

brindlewin 發表於 16-9-29 17:30
學校都有無信仰的, 例如官小, 咁係咪"公平" 咗? 大抽獎時分抺光晒, 個個機會係平等的。

真係平等 ? 我睇未必。

其實我有個好天真既問題,天主教又好基督教又好,唔係經常強調天父創造萬物,神愛世人,我地每個人都係天父既兒女,每個人都係平等既,但係果d乜乜天主教小學永遠都係最難入既,首先世襲已經蠶食左部分學位,到叩門校方又千挑萬選,揀最叻果位小朋友,果d差既小朋友就無機會讀你天主教學校,咁唔係同教義背道而馳咩?教會應該係包容任何人士架?一個資質差既小朋友都係天父創造,點解你天主教學校會拒人於千里?

珍珠宮

freestylesurf2k 發表於 16-9-29 17:23
我係公務員,請問報官校有冇5分加?
如果你咁啱係果間官小工作, 你子女係必收生。

但公務員(除以聘用書列明事項外) 係領取公共服務上, 並無優先權。

珍珠宮

se6b03 發表於 16-9-29 17:36
真係平等 ? 我睇未必。其實我有個好天真既問題,天主教又好基督教又好,唔係經常強調天父創造萬物,神愛世 ...
個50 % 大抽獎, 冇比較成份喎, 唔會掛個叻字就先得頭籌啦。

你依家擔心係蝕咗底, 但個"底" 從來都冇話定係歸你在先。

你引用神嘅說話, 其實出於私心, 好似上面有網友提出, 就算所有位都抽獎, 但一樣有人入唔到, 你係咪要人包收你去印證"神愛世人"? 若本身係信徒都入唔到, 佢係咪要覺得被拋棄?

另外都有一句架, "GOD WORKS IN MYSTERIOUS WAY", 每個人嘅感召處不同。

PS, 我唔係信徒, 亦冇攞過呢5 分, 但我送我仔去基督教學校係我認同佢地理念, 而我仔跟同學返咗教堂, 一路係佢堅持去, 我地都冇去, 等佢大個先決定係咪入教。

侯爵府

se6b03 發表於 16-9-29 17:36
真係平等 ? 我睇未必。其實我有個好天真既問題,天主教又好基督教又好,唔係經常強調天父創造萬物,神愛世 ...
你攪錯一樣嘢, 神愛世人係教義, 學校收生係制度, 世襲係制度, 唔可以拉埋一齊講.正如人人講法律面前, 人人平等, 事實係唔係?

男爵府

katrinamama 發表於 16-9-29 18:05
你攪錯一樣嘢, 神愛世人係教義, 學校收生係制度, 世襲係制度, 唔可以拉埋一齊講.正如人人講法律面前, 人人 ...

我只係想指出,果d教會經常站在道德高地,講到神好偉大,但又唔見佢地肯收資質差、面試差既小朋友,少數族裔果d,一樣好需要幫助,好需要神既愛護。所以無論你教會講到自己幾咁偉大都好,現實歸現實,學校咪一樣係重視成績,一樣只揀最叻既小朋友入讀。如果你一間天主教名校叩門面試都肯收取唔同程度,唔同宗教,唔同性格及資質既小朋友,咁呢間學校就真係可以發揮到大愛精神。

侯爵府

se6b03 發表於 16-9-29 18:15
我只係想指出,果d教會經常站在道德高地,講到神好偉大,但又唔見佢地肯收資質差、面試差既小朋友,少數族 ...
相信你對天主/基督教唔太認識, 算把啦. 你都唔相信佢嘅存在, 又何來感受到佢嘅愛呢

男爵府

我只係想指出,果d教會經常站在道德高地,講到神好偉大,但又唔見佢地肯收資質差、面試差既小朋友,少數族 ...

其實天主教堂區有好多學校,包括人稱寶校同名校。唔係間間都難入。

子爵府

2018復活節勳章

freshrose 發表於 16-9-29 17:16
其實無需要, 傅統名校十間有八間都係有宗教背景, 而且爭崩頭, 其實可以拎到呢個宗教分的人係超級少, 想當 ...

同意.
我自己本身係基督徒, 當年同阿仔反而報左間心儀既天主教幼稚園, 到揀小學時, 又霎時身痕又係果5分宗教分, 走去問喺堅道主堂既老友問有關領洗既資料, 得到既如上jm既答案, 就放棄了, 有佢順天意.
又好彩比阿仔抽到第一志願. 如是者, 升中也幸運地抽到第二志願.
其實觀乎阿仔呢14年天主教學校既生涯 (今年F.5), 佢曾經有一日同我講過, 讀左咁耐都無真心信過天主教
但咁耐以黎宗教分數係有80分以上既, 不過不失.
結論: 作為家長既我, 無刻意要阿仔信我自己既宗教, 亦無強迫佢揀選, 順其自然.
Sammi話齋, 恩典。夠用。。就夠了

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

你始終係眼紅人地,明明大抽獎不論信仰,更冇分資質,大把你口中資質差、冇優勢的都可能抽中位,又當見唔到?
我姪女同學正正係呢啲,6歲隨母親來港團聚,英文字母/繁體中文都唔識,由社工教填表咋,社工同佢填咗自己母校咯,冇分加架,抽到入咗,是福是禍?“禍”係佢要追好多好多,一年班全年通紅,家境冇錢請人催谷,父母自己都唔識,點陪讀? “福”係學校發動同學仔互相幫忙,活動中認識師姐帶咯......細路仔世界冇成人的勢利眼挑,大家樂意幫佢調正廣東話,今年佢係“母校”升中了,唔係最標青嘅一批,但願佢感受到福氣。

首頁
45678...9

尾頁

跳至