自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非你知佢俾其他人係大封d,如果唔係你點解可以斷言佢地睇你唔起呢? 可能佢根本封封都$10,咁就唔關事啦。一年見一次,算啦,覺得委屈既咪索性避年唔去,又唔會有咩損失

水晶宮

回覆:點睇

當年第1年結婚,未有小朋友,我都是每封一律20元,因為無得收,不知市價,後來有小孩,才知親疏有別,有市價,才懂得跟大隊,樓主的朋友可能不清楚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

megng888 發表於 17-2-2 22:00
可能我媽比較重錢銀,所以由細聽到大有關利是人地比幾多我地就要封番幾多比人。親戚長輩大多$100@,但我確 ...

我媽都係話禮尚往來既人,但我有個疑問,我同老公d老表仔女,我一律$50x2..
但我自己d老表由我未結婚到比我仔女都係封$100x2 比我地。
我老公果邊有d $50x2, 有d $10x2 (唔係無錢的)。

咁我應該點做?我唔通個個唔同銀碼?好似仲肉酸。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

利事只是心意,𣎴用想太多,況且人地有無錢,(老實講)亦唔關你事。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

點解會咁諗...........
完全無點睇,就係利是一封。

珍珠宮

回覆:點睇???

樓主諗多咗!

水晶宮

回覆:點睇

專業人士就要比多d 利是錢,呢個係咩道理?
人地有冇錢,係人地嘅事
我封幾多錢比人,係我自己可唔可以afford得到嘅事,計較人地比幾多你,只會令自己唔開心,何必呢?

大宅

charmaine_1 發表於 17-2-2 20:25
其實真係唔想見,新年拜年見下長輩,佢亞女媽講埋D好(銀)耳既說話.....

其實如非必要,唔想見就唔好見了,生活上冇同佢地來往又唔會死,探佢會比說話妳聽,如果唔探都係有說話比妳聽。 橫掂一樣咁唔探了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實都係錢,比者無心,收者有意,利利是是,何苦自己鑽牛角尖。
話時話,學樓上jm所講,幾時取消,超無通謂,又唔環保,新年浪費一大堆食物紙品。

子爵府

charmaine_1 發表於 17-2-2 19:46
兩公婆都係專業人任,冇仔女得仔狗,一年見一次,我會買盒糖果比佢,而佢就比兩封$10利事比我女,我覺得佢 ...

利是係心意喎,唔通多過十蚊就睇得起你?

大宅

回覆樓主:

無謂太上心,我收利是係一次過放入櫃桶,過完年就拆,所以都唔知邊個封幾錢。都係心意

水晶宮

封利士幾錢唔關係咪專業人事事既,我有個親戚係老細,都年年封十蚊俾我,而家我生左仔就年年封十蚊俾阿仔,仲要唔係好疏既親戚,不過利士幾多錢就唔好計較喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MariaTsui 發表於 17-2-3 07:33
當年第1年結婚,未有小朋友,我都是每封一律20元,因為無得收,不知市價,後來有小孩,才知親疏有別,有市 ...
想請教一下點為之市價?在下見識少,未聽過封利是都有市價

子爵府

回覆樓主:

20一封你會感覺良好嗎
人地搵到錢都關事?
未經本人同意,請勿轉載內容!

公爵府

我覺得佢地係孤寒, 唔識人情世故
既然收左禮, 在情在理都應該有等對反應...

利是既野, 祝福係一部份, 但更大部份係對人情世故往來..
唔通人地年年封$100比你, 你好意思封返$10比人咩...

你既然有感覺就唔去羅...

伯爵府

俾20蚊是俾唔熟嘅人,朋友兒子我一定封最少200,因為大家熟,都想小朋友收到後覺得開心,不過我唔會勉強人地封幾多俾我小朋友。
芭芭拉

男爵府

回覆樓主:

係封得少,起碼封返糖嘅價錢。 我自己封利是就親疏有别,我覺得大部份人係咁

大宅

回覆樓主:

係咁架喎,只俾冇得收差唔多拉,利是呢家野心意啫
不過如果佢地仲有機會有小朋友,妳結婚後派利是俾佢地小朋友妳咪識做囉

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點解會覺得係睇唔起?不過樓主你既情況係對方無仔女,我覺得都OK,而我試過封比表哥個女係$100 x 2,佢封比我女$50 x 2,我表哥表嫂又咁岩係專業人仕,平時好慳,咁無奶油我一個窮人出手闊卓過專業人仕架嘛,所以之後我都封番$50 x 2比佢,禮尚往來

男爵府

vivibabyvivi 發表於 17-2-3 08:30
想請教一下點為之市價?在下見識少,未聽過封利是都有市價
上網search 下

首頁
45678...10

尾頁

跳至