自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

SaBB 發表於 17-5-13 20:31
你呢個case 睇中醫好喎,有無問過醫師?

西醫咋,中醫朋友都係愈飲藥愈多,我接受唔到

大宅

我同你一樣,戒口,中醫,做facial,驗荷爾蒙,睇西醫食抗生素,所有野都做晒⋯
最後食A酸好番曬,如果你未食過A酸,你可以試下,A酸傷身?傷過日日見住咁多暗瘡嗰種無曬自信既感覺?我就食完A酸再睇中醫調理番個身體,so far...而家無穿無爛。
我睇王志中既,醫生比藥前會同你講曬食藥有乜副作用,我覺得好細心,姑娘都無串串貢。

希望你早日皮膚靚靚

大宅

我十年前d暗瘡又係好勁,做激光、果酸、中醫、護膚品 etc都搞唔好,後來食避孕藥就好返,應該係荷爾蒙失調,雄激素太多,touchwood 到而家都無再爆過,市面上有隻避孕藥叫diane35,專醫暗瘡,係高劑量避孕藥

大宅

J.c.baby 發表於 17-3-31 02:08
唔好話我賣廣告,但有隻supplement真係得,有好多人做左食前食後對比,可以自己上網訂
...

請問邊隻呀?

大宅

回覆樓主:

我之前有個朋友皮膚又係好嚴重,成面瘡,之後我幫佢搵人配左個營養配方佢,試左三個月,好返好多,所以我唔太建議西醫中醫,因比較傷身,你可去試試營養調理

子爵府

zoie_w 發表於 17-3-31 00:03
我久唔久會出D好細粒既瘡瘡仔, 但有時會發D有濃既瘡, 會好痛同痕, 以左邊面情況較差, 右邊面本來無野的, ...

介奶及朱古力

大宅

zoie_w 發表於 17-3-31 01:22
有做足防曬, 保濕

同埋我真係無食熱氣熱毒野, 對上一次睇中醫時, 係月頭, 佢仲話我可以間唔中食下啦, 食 ...

其實分秘失調,壓力都會
http://bm58.com/index.php/暗瘡

公爵府

SaBB 發表於 17-5-13 23:31
黃X 明我睇過、斷錯症、之前手有粒粒佢話係蕁痲疹、等2個半鐘、收$7xx 、點知無好過。之後去搵個街坊老醫 ...

中途係有轉過醫師

公爵府

wrongmary 發表於 17-5-14 01:20
我十年前d暗瘡又係好勁,做激光、果酸、中醫、護膚品 etc都搞唔好,後來食避孕藥就好返,應該係荷爾蒙失調 ...

其實我都懷疑自己係內分泌/賀爾蒙失調,因為我真的已戒曬口,同埋睇去咁耐中醫食左咁耐中藥,醫師所説的腸胃濕毒/濕熱都已經清左好多啦!咁點解仲會照出瘡?

但是我唔知到底係睇中醫定西醫好?
西藥(避孕藥同A酸)係咪會有負作用?

侯爵府

wrongmary 發表於 17-5-14 01:20
我十年前d暗瘡又係好勁,做激光、果酸、中醫、護膚品 etc都搞唔好,後來食避孕藥就好返,應該係荷爾蒙失調 ...

diane我之前食過2日,食到作嘔,好辛苦
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

Miss_sy 發表於 17-5-14 02:44
我之前有個朋友皮膚又係好嚴重,成面瘡,之後我幫佢搵人配左個營養配方佢,試左三個月,好返好多,所以我唔 ...

營養配方咩黎嫁?根據身體體質找出問題去配一d營養飲品?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆樓主:

樓主,你有冇試過婦科檢查?照超聲波?可能係多囊症!我十幾歲就病發,又係突然好多暗瘡,睇皮膚睇中醫都唔得,最後去婦科check先知入多囊症,同時有內膜異位,食左避孕藥食左十幾年。
我都有擔心食藥個問題,但係醫生話依家d藥冇以前咁多副作用,而且,我食藥仲可以調整番m,反而令我容易有bb,因為本身多囊症好難有bb。

公爵府

chinyuetbb 發表於 17-5-14 09:45
樓主,你有冇試過婦科檢查?照超聲波?可能係多囊症!我十幾歲就病發,又係突然好多暗瘡,睇皮膚睇中醫都唔 ...
我之前試過照子宮超聲波咋! 照完無問題呀
我M都準時來的, 26-28天一個週期, 不過經量比以前小左, 近呢一兩次先多番小小, 但比以前真係小左呀!

大宅

SaBB 發表於 17-5-14 09:36
營養配方咩黎嫁?根據身體體質找出問題去配一d營養飲品?

係呀,要睇左咩事先,唔會個個都同一樣,因為如果做咁多野都好唔到,皮膚問題都係身體發出的信號
我有朋友食避孕藥,但治標不治本,同埋想有bb都唔食得啦,所以都係幫佢用營養著手

男爵府

happylife1210 發表於 17-5-13 23:48
A酸可以食幾3個療程咁多?每次隔幾耐?

每次食一個月,一停就皮膚好差,唔太記得隔左幾耐,因為好多年前
我記得要抽血驗肝功能,同簽同意書唔可以生bb

子爵府

引用:Quote:happylife1210+發表於+17-5-13+23:48

原帖由 blinkgogo 於 17-05-14 發表
每次食一個月,一停就皮膚好差,唔太記得隔左幾耐,因為好多年前
我記得要抽血驗肝功能,同簽同意書唔可以 ...
食完幾耐才可生?

大宅

zoie_w 發表於 17-5-14 07:30
其實我都懷疑自己係內分泌/賀爾蒙失調,因為我真的已戒曬口,同埋睇去咁耐中醫食左咁耐中藥,醫師所説的腸 ...

避孕藥副作用小過a酸好多,a酸會傷肝架,唔係去到最後一步都唔好食a酸,不過避孕藥都有睇夾唔夾,我食就無副作用,但有d人會頭痛、作嘔

水晶宮

畀面勳章

樓主不如試吓七子白面膜, 我尋晚第一晚用, 今朝早已經見倒效果, 好勁!
我都有上嚟求救過, 因為我之前用gel plus搞到皮膚敏感不停爆大大粒瘡, 左右兩邊面生滿晒. 睇過好多醫生試過無數skincare, 好似好咗少少, 但又有凹凸洞. 近呢個禮拜又開始敏感, 生咗好多細細粒瘡, 咁啱上網搵倒有人講七子白. 原來係之前徐淑敏介紹嗰隻. 我走去同仁堂嗰啲冇, 反而普通藥材舖有! 我買咗一包諗住試吓咋! 點知咁勁, 我又冇敏感喎. 嗰度啲人話濕疹用都好好.

男爵府

Miss_sy 發表於 17-5-14 02:44
我之前有個朋友皮膚又係好嚴重,成面瘡,之後我幫佢搵人配左個營養配方佢,試左三個月,好返好多,所以我唔 ...

我都有興趣了解下

大宅

jemappellec 發表於 17-5-14 14:04
我都有興趣了解下

你皮膚問題嚴重嗎?

首頁
45678...13

尾頁

跳至