跳至

首頁
45678...26

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以quite左份工,做全職mama真係,可惜我都係唔做唔得果隻,遲d重可能要請工人,真係唔使指意可以唔撈,我老公叫我唔好發夢tim......
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

yeah yeah大家咁話!!!!
我嘛...d MPF又蝕到pk. d 股票更加啦.超.唔做到60歲先Retire ~~~ 都at least 59啦~~~~~

原帖由 BigPig阿花 於 09-1-14 09:34 發表
可以quite左份工,做全職mama真係,可惜我都係唔做唔得果隻,遲d重可能要請工人,真係唔使指意可以唔撈,我老公叫我唔好發夢tim......

民房

嘩, 做到60歲都係一個長遠考驗. 我既宏願係做到45退休. 不過呢個大計而家可能要提早. 視乎情況, 而家經濟咁差, quit份工幾年後都未必搵得返. 所以都係見一步行一步.

有時諗, 做我阿媽果代屋村c9其實係好幸福. 唔駛做, d細既係大果d幫手湊, 煮完餐lunch, 煲落湯就閃去打麻雀,打完返來即刻去買餸煮晚飯, 又唔駛幫手o弟功課+陪去學野.

而家自己果個: 菲姐o弟住,菲姐陪去學野, 放工返來辛苦到震都要同個囡沖下涼, 食飯, 跟住已經要訓覺. 電視都無機會開下...

借個機會呻下咋~

伯爵府

原帖由 Peace99 於 09-1-14 10:33 發表
嘩, 做到60歲都係一個長遠考驗. 我既宏願係做到45退休. 不過呢個大計而家可能要提早. 視乎情況, 而家經濟咁差, quit份工幾年後都未必搵得返. 所以都係見一步行一步.

有時諗, 做我阿媽果代屋村c9其實係好幸福. 唔駛 ...

我已經"退休"啦... 我99由一開始就叫我唔好做, 比心機湊好d仔女! 不過, 教育小朋友真係任重而道遠! 我可以自己教, 見証佢地的成長的每一步係我的福氣... 我都有好多朋友兩公婆要返工, 一樣可以教到乖巧的孩子...

呢兩年, 我都會步署做part-time... not for money, 為自己的興趣&價值!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jj

可以好似你咁嘆真係好正囉.....不過無得恨咁多嘅..嘻嘻..呢d係命水...

我地2公婆都返工.老公仲勁返shift.好多weekend都唔係度.new year + festival亦是.

不過同佢都有9年日子喇.我都get used to...係而家有個個仔..先想多d family Day囉...

原帖由 jjtseung 於 09-1-14 10:53 發表

我已經"退休"啦... 我99由一開始就叫我唔好做, 比心機湊好d仔女! 不過, 教育小朋友真係任重而道遠! 我可以自己教, 見証佢地的成長的每一步係我的福氣... 我都有好多朋友兩公婆要返工, 一樣可以教到乖巧的孩子...

...

男爵府

同你一樣
老公都係咁樣反應
你諗住請工人, 請印定賓好呀?
因為我都有諗過請呀

原帖由 BigPig阿花 於 09-1-14 09:34 發表

伯爵府

原帖由 高齡牛師奶 於 09-1-14 11:24 發表
我地2公婆都返工.老公仲勁返shift.好多weekend都唔係度.new year + festival亦是.

不過同佢都有9年日子喇.我都get used to...係而家有個 ...

返shift係辛苦好多... 你兩個9年咁耐啦, 真係好!

係呀! 有佐小朋友, 先會prefer family day... 以前, 我不知幾中意平日放假!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jj
呵呵..我地識左4個月都決定結婚.到真正結婚果日都係識左7個月咋..

其實我都家都係like放平日.因為老公shift關係.我地平日off.帶阿仔出街會無咁迫...

係噃.花花

你唸住搬去邊樹呀.....

原帖由 jjtseung 於 09-1-14 11:56 發表

返shift係辛苦好多... 你兩個9年咁耐啦, 真係好!

係呀! 有佐小朋友, 先會prefer family day... 以前, 我不知幾中意平日放假!

別墅

我都 update 吓先 ..

name----------1st bb-------2nd bb----EDD

jql--------------仔2005/10---10 wks--8/4
ying2-----------女2007/1----10 wks--8/6
adakitty--------仔2007/10---10 wks--8/6
tammy0419---仔2007/3----9wks4----8/8
Karie-----------仔2007/1----10wks-----8/8
chuchu_-------女2006/12----9wks-----8/09
Anita-----------仔2007/8-----9 wks---8/10
chunyatmama-仔2007/4-----9 wks---8/12
jjtseung--------女2006/12---9 Wks---8/12
joetangvisa----仔2008/07---8wls3d----8/18
Czeny----------女2005/7-----7 wks---8/19
牛師奶----------仔2007/6-----8 wks----8/19
szesiu14-------女2007/12----7wks4---8/23
carmen412----女2006/7-----7 wks----8/24
BigPig阿花-------仔2006/9----8wks----8/24(?)
monkiki-------仔2006/9----8wks----8/25
vivian_s-------女2008/4----7wks3d----8/26
kittyncat-------女2006/4----7wks3-----8/26
chunkiuBma---仔2006/1----7 wks------8/28
zoe98chan----女2007/11---6wks5-----8/29
Peace99--------女2005/4----7 wks-- 8/29
MNP------------仔 2007/4----7 wks--?
boboma -----女 2008/3-----11w-----8/4

伯爵府

monkiki
你好似好少留言架bor,你咁都記得我,好野!

我地又真係幾橋wor!

原帖由 monkiki 於 09-1-13 11:28 發表
有無媽咪向仁安生呀, 有無好0既醫生可以介紹俾我呀?

BigPig阿花,
唔知你記唔記得我, 估唔到兩個都同妳一樣 :)
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

牛c9
我地都係搬番麗城區,已經睇過晒d樓,係等價錢姐!因為我地想要大d地方,新樓又貴又冇咁實用,d管理費重貴好多tim!

原帖由 高齡牛師奶 於 09-1-14 12:05 發表
jj
呵呵..我地識左4個月都決定結婚.到真正結婚果日都係識左7個月咋..

其實我都家都係like放平日.因為老公shift關係.我地平日off.帶阿仔出街會無咁迫...

係噃.花花

你唸住搬去邊樹呀.....

...

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

哦...ic ic ...咁你仔仔返學都好方便啫...

原帖由 BigPig阿花 於 09-1-14 12:23 發表
牛c9
我地都係搬番麗城區,已經睇過晒d樓,係等價錢姐!因為我地想要大d地方,新樓又貴又冇咁實用,d管理費重貴好多tim!

大宅

我無時無刻都同我老公提住呢個"提早"退休計劃,
但佢都無乜反應咁, 我等緊有日佢同我講你留係屋企好好
同我照顧住我既寶貝啦. 但唔知呢日幾時黎..哈

講真放工返到屋企真係好好好攰架,
好多時都郁到唔想郁, 但見到個寶貝囡...又覺得巳經返工無哂同佢一齊玩既時間, 所以幾攰都好都要同佢玩下先得.

我呢個星期好左好多, 早上同中午都可以食到野, 但到夜晚個餐就乜都食唔到lu....

我想問大家如果奶又飲唔到, e生開個d...維他命丸又食唔到, 咁可以食d乜,多d營養比阿小b呢, 我nownow.係最like食d無益既野, 同飲可樂......唉:;pppp:

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

chuchu
你女女好靚女呀....

呵呵.飲coke...my favourite.....同埋Vita lemon tea..
點解你食唔到vitamins ?

我都無飲奶架噃...

原帖由 chuchu_ 於 09-1-14 13:55 發表

好多時都郁到唔想郁, 但見到 ...

伯爵府

原帖由 chuchu_ 於 09-1-14 13:55 發表

好多時都郁到唔想郁, 但見到 ...

我都係呢個星期覺得好佐dd...

點解食唔到維他命丸? 如果係便秘, 就叫醫生轉過只... 不過來緊BB生好佐胎盤, 會係母體中吸收營養, 真係要健康飲食!

我都係like無益野, 好想飲可樂, 次次都叫老公買可樂, 我搭單飲幾啖!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 MNP 於 09-1-14 15:28 發表
成日都肚餓FEEL 喎. 食完個人又呆呆哋...
總知呢排好無心機咁! 真的想快D過呀.
公司呢排又靜過鬼.

我好咗少少嘞,早餐食到蛋+麵包又飲到水! yeah~ 以前只食蛋就冇嘞!
反胃已經冇咁明顯,但仲好多胃氣,夜晚胃ロ一般,魚/雞仲係唔想食. 捱多1星期我就12wks應該好好多~~ 大家耐心d等吓~~

別墅

我朝早可以食好多, 响公司仲會不斷想食嘢, 但係一到夜晚d胃口就差晒... 我都係有好多胃氣呀...

原帖由 ying2 於 09-1-14 15:44 發表

我好咗少少嘞,早餐食到蛋+麵包又飲到水! yeah~ 以前只食蛋就冇嘞!
反胃已經冇咁明顯,但仲好多胃氣,夜晚胃ロ一般,魚/雞仲係唔想食. 捱多1星期我就12wks應該好好多~~ 大家耐心d等吓~~ ...

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-1-14 15:44 發表

反胃已經冇咁明顯,但仲好多胃氣,夜晚胃ロ一般,魚/雞仲係唔想食. 捱多1星期我就12wks應該好好多~~ 大家耐心d等吓~~ ...

睇來大家都有好返些的進展! 你仲有1個week, 好快過到... 我仲有2個weeks啊!

伯爵府

原帖由 高齡牛師奶 於 09-1-14 12:05 發表
jj

哈哈... 睇你出post就知你係個性情中人!

我地同你地都差不多... 識佐個幾月就決定結婚, 5個月行禮擺酒... 快到d朋友以為我大佐肚所以先咁急, 哈哈...

我因為女女返學的原因, 所以要weekend先可以周圍玩!

首頁
45678...26

尾頁

跳至