自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

水晶宮

回覆樓主

$16000一啲都唔多,同埋睇吓包乜
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

姸媽 發表於 17-9-25 13:23
做你老婆都好慘下!家用得$16000,仲要養一對仔女!想買件衫都要靠打斧頭!仲要個老公咁小家!
...

子爵府

回覆樓主

其實個人物係唔係工人 寫錯做老婆

男爵府

回覆樓主

如果一家四口食飯水電煤,萬六并不多

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

幸好你最後都明白錢唔係一切,一家人開心先最重要。
其實有必要咁計嗎?
你請個工人全天候照顧仔女,甚少休息冇大假,都唔少錢呀!
萬六其實係「好抵」!  
唔可以咁樣用錢去衡量啦~
同埋女人呀,好多時RR埋埋咁多私己,為咩?
只係買個保障,好多時家裡有事發生,TOUCH WOOD你唔好彩重病,呢D所謂斧頭,其實係洗返落你度,仔女度,家庭裡呀!

可能你太太未必識好慳,但又唔好諗到佢講大話,騙你錢囉。
可能只係佢未必樣樣格價格都好精,同埋揀既野有點質素都唔定。
冇得咁樣計住計住,咁樣落去,你同佢都好辛苦。

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

回覆樓主:

16000蚊家用,唔係160000wor,仲要一家4口洗,你仲想點啊?
女人每月買下衫,扮下靚好正常啦。
你首先要問自己,你平時對你老婆態度如何,會唔會佢買下衫你又多多怨言呢?
而且你為咗個你老婆有冇打斧頭而去查你老婆,實在太恐怖。
我覺得你老婆嫁錯人多D囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

相信你老婆也知道你斤斤計較
才出此下策

用打斧頭形容太太用多左$

真的又cheap 又mean

做工人姐姐也好過做你太太

起碼有$4410

大宅

tommyxsarah 發表於 17-9-25 14:31
其實個人物係唔係工人 寫錯做老婆

樓主對太太比工人差

太太人工=$0 樓主認為先正確

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔使咁計較卦?!

我自己有返工,我老公都有每個月比家用我(多過$16000),佢從來冇過問我d錢點用。

男爵府

流浪的力般 發表於 17-9-25 12:50
唔知有冇男士會係呢到開帖,但我唔知係邊到講好,所以借左人ac開帖,事情係因為老婆上星期同我講話家用唔夠 ...

想問下,你一個人用了萬三,用了去邊呢?

男爵府

如果你比了1.6萬家用, 而家務又企理, 小朋友心智又健康咁你咪幸福囉... 萬6蚊話多唔多, 最緊要你冇手尾.

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

一家四口(不計住宿),$16000-點都不算多,如你老婆可以打咁多虎頭(做facial,買袋,衫褲等),咁要讚下你老婆精打細算,冇要你額外畀買

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

除了家用,你有冇另外比零用錢?工人出份人工都尚且可以鍾意點用就點用,唔通做人妻就只能為個家而洗錢,而唔可以買一d自己喜歡的東西?你自己會唔會有時剪個髮,買本雜誌,買件衫,或買d純粹自己鍾意的東西?作為人夫太計較,難怪老婆要儲私己了。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

mandy_ymm 發表於 17-9-25 13:13
點解老婆打虎頭買下自己鍾意嘅嘢都唔得?佢唔係你請返嚟嘅外傭,佢要照顧你同仔女先無得出去揾錢自己使
請 ...

公爵府

唔知有冇男士會係呢到開帖,但我唔知係邊到講好,所以借左人ac開帖,事情係因為老婆上星期同我講話家用唔夠 ...

會唔會牌子唔同價錢不同?你要知道有時因某種原因(例如出產地),女人仔情願買貴唔買平嗰種,又或是你老婆要儲啲私己,都係為個家,如果佢買手袋之類,你會見到架,咁你有冇見到佢身上有貴嘢吖?

禁止訪問

男爵府

你真係一個好老公!唔好忘記, 照顧屋企無人工架!家用同零用, 何必分得咁清楚呢?

首頁
45678...24

尾頁

跳至