自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

佢地真係未係太識驚架,諗住有得玩o麻

原帖由 阿藍2006 於 09-5-10 22:07 發表
我細妹試過一次由屋企行出去吉之島,由屋企樓下行過去,係要經過幾條馬路,但係無人發現呢個小朋友係無大人睇住,我地搵返佢個時嚇到死死下呀,佢見返我地個時,佢都唔知咩事,但係我地個個都驚到咩咁呀,個次真係嚇到我地個 ...

侯爵府

我果下真係失控咁喊呀,搵返佢開心過我得到任何野

原帖由 skybbjoey 於 09-5-10 23:10 發表
睇到你揾到佢你喊嗰度,我都感動到有滴眼淚

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都好驚, 個囡開始鐘意自己走黎走去. 動作太快.

侯爵府

唉!! 點解d仔係特別愛喪跑o既呢

原帖由 easonkinki 於 09-5-11 02:28 發表
走咁遠实嚇死,我仔4歲半仲係同你仔一样

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tupytupy 於 09-5-11 09:48 發表
佢地d動作實在快得驚人,我終於明白點解當年有單新聞話有個阿媽要用條鎖鍊拖住個仔出街喇

係丫..佢地d動作真係好鬼快..尤其佢地又唔識驚...跑去d危險既地方..
所以我仔細個時..我都有用學行帶果d拖住佢...有時佢甩左我手...都重有條帶拉住佢唔跑得遠嘛..
到佢大d..慣左去邊都要拖實..先唔用咋....同佢怕r烏 出街唔拖住大人..曳既小朋友會比r烏捉...所以佢到依家6歲幾..都好乖咁去邊都拖住

珊瑚宮

原帖由 tupytupy 於 09-5-11 09:12 發表
唉!! 最弊我仔自識講佢自己&父母o既名,電話號碼佢就未得喇,even叫廣播佢都係明d唔明d,只知有人嗌佢,嗌佢做咩就唔知囉,所以我先至咁驚囉。

佢個牌仔佢袋住..寫晒父母,姓及電話囉..
我仔細個都係咁..依家都重有keep住張卡係八達通套入面...我同佢講..真係走失左..要企定定..唔好走..要等我去搵佢..而唔係佢走黎走去搵我...見到警察叔叔可以比張卡佢睇..或者附近有商店入去比d職員睇..咁人地就會幫佢搵我..
不過so far一次都未用過..依家大個仔就更冇機會用..都唔希望有機會用

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好彩揾得番咋
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

一路睇樓主既POST...一路"鄧"你驚/焦急

上次我向街市...有個婆婆唔見左個孫...點知..原來個孫行左公園玩...(最奇係個公園同街市都有段路...點會走失)

男爵府

好媽媽勳章

好彩搵得返 果邊又多人 真係好危險~~
我囡囡細個都未識唔見左會驚 而家佢一走開睇野 我都會扮走 但我自己會搵個見到佢既位先呢埋 佢就好驚驚到喊 以後都唔敢走開好遠~~不過都係要拖實 有時真係好想搵條繩駁住佢 但又怕比人話虐兒~haha~我係怕比人捉左佢多~

禁止訪問

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

睇到我想cry,好彩揾返咋^^真係要感恩!
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

侯爵府

我諗我都要埋返條學行帶黎拖實佢呀
我仔無用過學行帶,但估唔到等到佢識行先要買學行帶

原帖由 月希 於 09-5-11 11:35 發表

係丫..佢地d動作真係好鬼快..尤其佢地又唔識驚...跑去d危險既地方..
所以我仔細個時..我都有用學行帶果d拖住佢...有時佢甩左我手...都重有條帶拉住佢唔跑得遠嘛..
到佢大d..慣左去邊都要拖實..先唔用咋....同佢怕r ...

侯爵府

我而家開始會咁做喇 ,thanks

原帖由 月希 於 09-5-11 11:41 發表

佢個牌仔佢袋住..寫晒父母,姓及電話囉..
我仔細個都係咁..依家都重有keep住張卡係八達通套入面...我同佢講..真係走失左..要企定定..唔好走..要等我去搵佢..而唔係佢走黎走去搵我...見到警察叔叔可以比張卡佢睇..或 ...

侯爵府

唉!! 我地真係估佢唔到架,我仔當日咪就係由葵涌廣場自己走左去新都會廣場囉,仲要自己搭電梯落多一層添........真係諗返到嚇破膽呀

原帖由 PINK0717 於 09-5-11 15:26 發表
一路睇樓主既POST...一路"鄧"你驚/焦急

上次我向街市...有個婆婆唔見左個孫...點知..原來個孫行左公園玩...(最奇係個公園同街市都有段路...點會走失) ...

珊瑚宮

原帖由 tupytupy 於 09-5-12 09:31 發表
我諗我都要埋返條學行帶黎拖實佢呀
我仔無用過學行帶,但估唔到等到佢識行先要買學行帶

依家咁大個先黎用學行帶...唔係咁好喎
不如買d防走失背包比佢啦...揹好個背包後,前面有安全扣緊..sure佢唔會甩袋....個背包頂有條防走失帶..可以扣係大人手...咁平日佢揹住背包..你再拖住佢..冇咁外眼 我見好多鬼仔鬼妹都有用依d

大宅

我覺得防走失帶幾好用,雖然同小朋友行街是會要求他們拖實大人,但總有放有的時候,有果條帶就萬無一失。 不過有啲人就真係接受唔到。

子爵府

樓主, 你經过今次教訓, 真係要好好睇住個仔啦, 有時小朋友百厭, 大人一定激氣架, 但點都好, 返左屋企先教訓佢, 否則係街度, 佢同你鬥氣, 你又同佢鬥氣, 最終蝕底係你自己咋....
你都知, 而家出面好多坏人啦, 我都教個仔, 出街一定要跟實我, 有時可能我比錢或攞住野, 無手拖佢, 佢一定要'蚊'住我件衫或褲一齊行.....
所以佢而家都會自動波咁做架.....

侯爵府

係呀,真係thank God

原帖由 monchui 於 09-5-11 19:07 發表
睇到我想cry,好彩揾返咋^^真係要感恩!

侯爵府

有d咁o既背包架 我唔知呀,請問o係邊度有得賣呀?

原帖由 月希 於 09-5-12 09:51 發表

依家咁大個先黎用學行帶...唔係咁好喎
不如買d防走失背包比佢啦...揹好個背包後,前面有安全扣緊..sure佢唔會甩袋....個背包頂有條防走失帶..可以扣係大人手...咁平日佢揹住背包..你再拖住佢..冇咁外眼 我見 ...

首頁

尾頁

跳至