自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

athruzala 發表於 19-9-23 20:09
聽佢講,一個星期有3-4晚無飯食,要自己解決!個小朋友多數買M記!我個女問,點解會無飯食?佢講佢阿媽唔 ...

睇得出個細路囡好渴望家庭溫暖!

男爵府

樓主心地好好

不過好心同時都要有避忌,希望唔係菟絲花。

大宅

_candy_ 發表於 19-9-23 22:28
中四就成日要自己煮畀自己食,咪冇時間溫書?

噤又係啵……你岩,希望佢悟洗上山斬柴、或者由村頭行去村尾擔水致可以煮到餐飯食喇

水晶宮

回覆樓主:

睇晒咁多留言,發覺現代人冇乜同理心,疑心重

大宅

cattz288 發表於 19-9-23 20:51
咁都可以約埋屋企附近食架啫!爭在亞媽有無心啫!日日叫個女自己搞掂, 感覺幾慘囉!
...

係囉。。。
個囡一星期有三至四晚無飯食,
搞到要食麥記,唔覺得慘咩?
細囡又一星期有三至四日都要學嘢?
感覺父母好偏心

水晶宮

heilok 發表於 19-9-23 20:20
我仔都無飲螺頭湯,因為我唔識煲。
佢唔係無得食,只係要出街食而已。
如果屋企無工人,亞媽要帶細嘅去學嘢 ...

同感!
我屋企有工人, 天天有飯開, 但我仔唔識咩叫螺頭, 因為屋企少㷛。

中四女, 一星期幾晩自己照顧自晚餐其實都好平常。我仔好多時想跟同學食, 唔想吃住家飯。

公爵府

回覆樓主:

其實可能係無食螺頭,只飲湯呢~
至於晚上無煮飯,我又覺得中四自己出街食都無乜問題,屋企人又唔係唔俾錢佢食飯,又唔係煮左得阿爸阿媽阿妹自己食,淨係得佢無得食。有時唔需要放大件事黎睇,其實在我眼中,都係小問題

大宅

athruzala 發表於 19-9-23 21:23
我係甘諗,生左兩個,都起碼兩個都甘上下,唔好偏細偏到咁緊要,大就唔理!
...

我都覺得係咁!
雖然個大女已經讀中四,係青少年,
但係心底裡都仲係好想得到父母愛錫同重視

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁慘...樓主好好心,戥個細路女難過,最親的人不愛錫自己,同一個人孤零零係世界一樣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Fion710 發表於 19-9-23 22:47

家庭溫暖唔係家家有!
放下自在

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

自己幫到幾多就幫幾多,呢個年紀,如果唔係缺乏家庭溫暖,根本就唔會鍾意食煮家飯,有錢寧願食m記或外賣,其實佢鍾意上你屋企食飯,可能係想搵到少少屋企比唔到嘅溫暖佢

樓主你真係一個大好人

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

athruzala 發表於 19-9-23 21:36
我就係甘諗吖,唔使唔理個大嘅!但有人話我無限放大,我只係講我個人感受!
...

樓主欣賞你,呢到依家同香港形勢一樣,總有人對立,只要樓主覺得啱唔使理其他人

禁止訪問

侯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-9-23 22:58
自己幫到幾多就幫幾多,呢個年紀,如果唔係缺乏家庭溫暖,根本就唔會鍾意食煮家飯,有錢寧願食m記或外賣, ...

x2
樓主心地好
就係平時缺乏家庭溫暖冇住家飯食, 先會鍾意去人哋屋企食住家飯, 感受一家人坐埋一齊嘅溫暖
我好明白亦見過好多呢啲人
我自己細個都係呢啲人
總之樓主, 佢品行良好而且對你個女係有正面影響, 唔使驚佢教壞你個女就得啦
祝樓主好心有好報

水晶宮

athruzala 發表於 19-9-23 19:56
呢個細路女好乖,佢經常來我屋企玩!佢讀中四,佢大我一年級!
佢問我個囡,點解我會對佢甘好?
我完全唔明 ...

講1個故事比你聽,好多年前識1家人因男主人想追仔的原故於是連生6個細路,特別在第4個細路,樣子不討好,佢爸爸,媽媽都唔鐘意佢,就算出街成家人出都唔帶呢個細路而呢個細路幼稚園階段已學識如何討好大人的1點點的關愛而變得超成熟,可有可無的存在感更加令人心痛,佢從不要求大人買野比佢,被打唔會找爸媽哭訴因佢爸媽從不理會,病了更不會照顧佢

所以就算親生也會偏心

子爵府

athruzala 發表於 19-9-23 21:23
我係甘諗,生左兩個,都起碼兩個都甘上下,唔好偏細偏到咁緊要,大就唔理!
...

純粹個人認為,兩姊妹年紀應該差好遠,個細仲要阿媽湊出湊入,應該小學生吧。

如果樓主真係錫呢位女同學,應該教佢點同屋企人溝通。既然想同媽媽&妹妹食飯,咪自己安排,打個電話唔難,再唔係阿媽唔得閒煮,買埋飯盒返屋企一齊食又得。

我中學都係同屋企人關係唔好,無咩溝通,屋企係重男輕女,所以我永遠係被忽略嗰個。出黎社會工作,先知父母辛苦,家下做埋媽媽就知做人父母甚艱難。

做你女女好幸福,因為有一對心地好好既父母

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

annlee 發表於 19-9-23 22:58
樓主欣賞你,呢到依家同香港形勢一樣,總有人對立,只要樓主覺得啱唔使理其他人
...

同意,我覺得樓主比到家庭溫暖小朋友係一件好事黎
而且住家飯點都比外賣有益啦

伯爵府

我都有一個年齡相約嘅女,佢絕對知道有住家飯食,同自己一個人買飯食嘅分別

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Fion710 發表於 19-9-23 22:47

直頭大開眼界

珊瑚宮

BB.Mummy 發表於 19-9-23 20:25
應該屋企有一個故事,外人未必明白

對!不應只聽個女仔講嘅故仔 要了解多些先啱

首頁
45678...9

尾頁