自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

超級特務 發表於 20-1-30 16:23
可能職業係問米

大宅

小小bb 發表於 20-1-30 23:40
8kg只夠我家8日

唔好意思, 十分好奇你家有幾人?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

somesome2020 發表於 20-1-31 00:22
唔好意思, 十分好奇你家有幾人?

我食好小。工人和兩個仔是飯桶。共五人,早晚兩餐。

大宅

小小bb 發表於 20-1-31 00:33
我食好小。工人和兩個仔是飯桶。共五人,早晚兩餐。

Thanks. 原來可以食得咁快.

我屋企個個都食好少.

其實HKTVmall 而家仲有米賣, 遲啲就唔知.
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E5%A4%A7%E8%A1%97%E5%B8%82/s/H0888001/%E8%B6%85%E7%B4%9A%E5%B7%BF%E5%A0%B4/%E8%B6%85%E7%B4%9A%E5%B8%82%E5%A0%B4/%E7%B1%B3-%E9%A3%9F%E6%B2%B9/%E7%B1%B3/%E5%85%B6%E4%BB%96%E9%A6%99%E7%B1%B3/%E9%A0%82%E4%B8%8A%E8%8C%89%E8%8E%89%E9%A6%99%E7%B1%B3-x2-/p/H0888001_S_10016911A

伯爵府

回覆樓主:

昨日見AEON都有米買,百佳都番了袋鼠牌。
我自己上年7月尾買了5Kg,食到早兩日,昨日買了包5kg 講真我唔係日日煮,不過真係無米要去街買,好容易被人誤會以為搶米

公爵府

我昨天早上九點前去惠long (大圍屋村仔)仲見到有米喎,主要係金象,我都買咗一包,但係蛋(除咗澳洲有機蛋外)丶午餐肉丶嘉X麵包就冇曬,同埋有人買一箱公仔麵囉

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小星星1 發表於 20-1-30 23:22
買六包?咪好重?
免費送貨。一般每個月都輪住買米,油,罐頭,飲品,厠紙。

珍珠宮

wmkcnw 發表於 20-1-31 09:32
免費送貨。一般每個月都輪住買米,油,罐頭,飲品,厠紙。

男爵府

剛剛去超市有米買, 不停補貨, 香港人不要自裝恐慌
街市無人同你爭, 無人搶物資,
農曆年假不嬲多人放假

侯爵府

呢個時勢,根據自己家庭需要買,唔會評論他人.

子爵府

講真, 真係會買定多D米放在家

我新年前先幫老人家在網上訂左4包8公升米送貨, 如果吾禁買, 佢地要拉車仔去買, 好辛苦

大宅

k_wong7 發表於 20-1-30 23:29
請問你點睇到針對公務員?只係講左一句,唔係個個係公務員,就係針對?如果你覺得係咁,唔好意思,只係想 ...

哦, 誤會你唔好意思。
知道你沒有針對公務員明白了

侯爵府

親子王國15週年勳章

其實有啲家庭真係食好多米。。。我舊工人都好鐘意食飯,餐餐1-2碗,一日食1.5嘜。。。唔食面。。。

我姑媽一家2老+大女一齊住+2女一家四口黎食晚飯晚晚煮。兩老又午餐唔出去食。咁已經講緊晚晚7人份量+午餐2人,我相信佢一星期一包8kg唔難

珍珠宮

焦糖媽 發表於 20-2-1 15:21
其實有啲家庭真係食好多米。。。我舊工人都好鐘意食飯,餐餐1-2碗,一日食1.5嘜。。。唔食面。。。

朋友老公3行師傅+ 佢發育中兩個仔+ 工人

平日都要買麻包袋, 餐廳個種size

邊得黎咁多餸放得, 一日煮3餐好頭痕

侯爵府

親子王國15週年勳章

sjnl43 發表於 20-2-1 15:29
朋友老公3行師傅+ 佢發育中兩個仔+ 工人

平日都要買麻包袋, 餐廳個種size

我妹夫做普通文職都可以晚餐2大碗飯(谷起成座山嗰種)。我表哥出街酒樓一圍圍淨係魚汁都可以撈一碗白飯

呢個時勢大家預少出街,買一個月份量其實唔算過份

大宅

到有貨來大家就不用擔心

大宅

回覆樓主:

我都買左兩包5kg米返歸
屋企老人家無米唔安樂,為左等佢地安心,點都抬兩包返去,日日煮飯……兩包米,好快食完

子爵府

好媽媽勳章

mimi222shi 發表於 20-1-31 12:51
呢個時勢,根據自己家庭需要買,唔會評論他人.
同意 ! 我自已就初四去supermarket買咗大約買咗十日到糧食, 主要吾係驚冇, 而係跟隨袁國勇指示, 少出外, 避免交义感染.......

希望香港平安渡過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今日去入貨
有個人買左好多牛奶,佢問超市職員幾時返貨,職員話唔知。佢攞曬,大約8/9(大盒)
我冇買米/公仔麵。屋企都有,係買左幾個蛋糕早餐食,有啲人真好誇張,點心雲吞水餃……都清曬架
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

paipaiguai 發表於 20-1-31 03:45
我買2包m巾排隊俾錢,後面阿嬏好大聲話,嘩姨媽巾都搶,使唔使啊!嬲到我火燒心
...

通常星期五六日超市有特價貨、又有兩件特價,
個個星期我都係咁搵有需要又特價嘅買定入貨,
年三十星期五我如常去超市⋯
洗潔精2支特價、梳打粉2盒特價、
衣物消毒液2支特價⋯
後面阿姑就同隔離阿女講:「啲人仲咁無文化,咩都買一餐⋯咁多清潔劑,洗唔洗咁驚呀⋯」

真係無言⋯個個當自己嗰套方式係正常,其他人唔一樣就批評,對人最基本尊重理念都無,個個思考只識複製

首頁

尾頁

跳至