自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

男爵府

又一個怪獸
你答咗呢兩個問題先
1,雙非學童跨境嗰班炸彈
2,口罩,返學起碼1日兩個,那來罩?個個都負擔到炒價?有幾個仔女嘅家庭點頂?

男爵府

fasola 發表於 20-3-18 01:08
好似年紀越大, 死亡率越高,
即係仔女無病徵, 返到屋企傳俾大人.
到時樓主老公四大長老通通中晒就後悔

暫時以全球嘅死亡人數去睇,的確長者、長期病患者嘅比數最大。

abirdma    發表於 20-3-18 16:39

男爵府

無辦法啦,不停有外遊回港,真係唔知幾時會大爆發,點忍心推班中學生去死可憐我地呢班安份守己既一起提心吊膽

【星島日報報道】衞生防護中心晚上公布,再多10人確診染病新型冠狀病毒,包括25歲及43歲男子,9宗屬於曾經外遊、輸入病人相關個案,1宗屬於本地感染,累計167宗。
另外,機場今日晚上再有來港人士不適,由3輛救護車送往伊院檢查。醫管局指,昨日有21名不適人士送去9間醫院。
https://hk.mobi.yahoo.com/hottopic/增10人新冠確診9人曾外遊或接觸病人-機場多人不適送院-150000821.html

洋房

回覆樓主:

如果疫情持續,教育局應該會繼續停課,因為萬ㄧ有學童感染,局長會成為眾夭之的,他不會冒險,而且講緊的是學童的生命; 當然無風險,面對面教育總比視像理想,但高官似乎不會太進取。反正,社會上大多數學校都不贊成復課,因校長也有責任確保安全。

伯爵府

cccbaby 發表於 20-3-17 22:37
回覆 yiupigpig 的帖子

點解返學一定會中毒,唔明?社會很多人已正常生活上班出街,只要有適當措施,可以 ...

大把YC鬧政府唔駛旨意復課,話唔夠口罩供應

大宅

cccbaby 發表於 20-3-17 22:29
教局不可能無限期停課,長時間停課對小朋友影響很大。

你個標題都搞笑,教育局不可能無限期停課!你知唔知而家發生緊咩事呀! 全球都有疫症.仲要今日香港有新症,要復課要考慮好多因素,教育局係保護緊你小朋友呀!唔係每個家庭都夠口罩比小朋友每日一個返學,長時間停課對小朋友影響很大,啫係讀書仲緊要過健康,好多學校開始網上上堂,或者你可以教小朋友!

別墅

維仔媽媽 發表於 20-3-17 22:39
比時間外圍爆下,疫情始終會有放緩的時候,到時口罩供應多啲,就可以分批復課。
疫情影響唔止學生,好多行 ...

無錯 我做小學 小食部既 老實 就算復課 我都唔敢返住啦 健康要緊 中左就一世

男爵府

BK Milk勳章

台灣中小學首日復課578名學生發燒!
你敢唔敢攞自己小朋友條命黎搏?

子爵府

回覆樓主:

宜家第二波殺到黎,你估我好想返工?
老細唔肯home office, 我只能硬住頭皮出門冒險,無計,唔返工唔洗食呀?邊個交租水電媒?唔好講小朋友,任何學生唔返一年學會唔會死? 會唔會即刻智商歸零? 唔返工三個月我諗你都頭痕死。

中學生有自理能力? sorry, 以宜家嘅00後黎計,我唔可以百分百肯定佢地可以,既然係咁,麻煩唔好冒呢啲風險。

大宅

我覺得中學或以上可以先返半日,小學以下睇定d....

男爵府

回覆樓主:

而家呢個時勢梗係 無限期 停課!
太多人聚集一個地方, 梗係唔得啦!
一個課室幾十人......!
等疫情輕返啲先至再作打算啦.....

大宅

我小朋友讀私校,每月比緊學費,但我絶對唔想復課住...健康比任何野重要返學一班40人坐係一個細小既課室,同坐飛機風險差不多

子爵府

睇黎呢位家長覺得自己小朋友中左都唔係d咩大件事

子爵府

cccbaby 發表於 20-3-17 22:37
回覆 yiupigpig 的帖子

點解返學一定會中毒,唔明?社會很多人已正常生活上班出街,只要有適當措施,可以 ...
你都識講係大人 你大人同小朋智商會一樣?

大宅

無話可說 發表於 20-3-17 22:36
一係中學照返,小學幼稚園停囉! 一係取消暑假,我都覺唔可以一路停,唔通年尾先完,一直停咩
...

你又知中學生家長想嗎?我覺得健康比讀書更加重要。我是中學生家長,我唔想啦⋯⋯

公爵府

cccbaby 發表於 20-3-17 22:29
教局不可能無限期停課,長時間停課對小朋友影響很大。

中左好大獲,有機會影響一世

大宅

我囡高中 讀直資 口罩有180個 疫情未退我都唔想復課

男爵府

yiupigpig 發表於 20-3-17 22:31
中病毒疫症對小朋友影響更大
兩害取其輕,唔明?

學生背後是好多個家庭,香港又沒有完全封關,無論對內地還是歐美。可以培養小朋友自學

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實現階段祇要人多聚集在同一室環境都有危險,當中祇有一個帶菌者就交叉感染,就算中學復課都唔可能,咁相同迫D學生出去聚集

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Icecream17 發表於 20-3-18 02:41
我小朋友讀私校,每月比緊學費,但我絶對唔想復課住...健康比任何野重要返學一班40人坐係一個細小既 ...

講得冇錯,坐得咁密,一個帶病毒,全班一定中。 讀書可以讀一世,急不在一時。
我前面回覆樓主都有講,其實健康的人中左病毒未必會死,但肺部會有肺纖維化現象,功能以後會比正常差起碼30%, 行路都會氣喘,博唔博?!

首頁
45678...15

尾頁

跳至