自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fafakaikai 發表於 20-4-26 03:19
小女子同老公新婚,共同組織安樂窩,仲有4日就收樓

但係尋日上律師樓對數及交尾數時候,律師才說大廈管理 ...

你好似我的case, 事源我是買村屋,睇樓時無得入屋,前租客住緊,我地就咁睇表面同問代理整好化糞渠未,代理當時確認無問題已整好,到交樓前,我地打算全屋拆晒大修,諗住好心跟隔離鄰居比封信交代下,有咩嘈雜聲投訴搵我地,點知隔離屋真係搵左我地,才知化糞渠一直拖到我交收屋後完才要比3萬幾蚊,仲要一座3層,我地佔一半錢,(地下+1樓複式,我地2樓連天台),律師話叫我地問隔離屋詳情,如化糞渠發票,佢會出信跟對家傾,我跟代理發爛炸,代理知衰同埋好多都大話連篇,完全不負責任,最終律師幫手下扣了對方3萬幾蚊
如爭取唔到,我地局住跌

子爵府

fafakaikai 發表於 20-4-29 08:26
如果維修費係三萬幾... 唔會煩咁耐

但事實成個工程計埋扣晒市建局資助,要三萬幾幾倍喎!

咁個數幾時落實的?臨約前舊業主,臨約後係你。無野要爭論。
如果係舊業主負責,你其實都係要成交,但要律師樓hold起尾數,如果律師咁都做唔好,推三推四,你直接同佢講保留追究律師樓權利。要白紙黑字

象牙宮

回覆樓主:

up

男爵府

fafakaikai 發表於 20-4-29 08:26
如果維修費係三萬幾... 唔會煩咁耐

但事實成個工程計埋扣晒市建局資助,要三萬幾幾倍喎!

你 Stand firm 要全數,這是按買賣合約辦事,白紙黑字通知對家律師。

對家律師如果咁都放嗮錢俾賣家,就是他自己蠢,不還錢告律師,通知埋律師會,律師樓自己上身。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

之前都有咁既問題,又係管理處一拖再拖之禍。
我之前有買間二手樓,又係收到清防處通知,但唔係order黎,唔影響成交既,個律師樓又係好遲先通知,加上業主立案法團又未傾金額。所以律師樓都話,所有費用預我要承擔晒。

男爵府

回覆 lovelycats1 的帖子

其實係咪已經有個金額?同意樓上jm講,如賣樓前業主已知,應該係業主比,如果未有定案,全數應由新買家比

複式洋房

vickling 發表於 20-4-29 08:34

咁個數幾時落實的?臨約前舊業主,臨約後係你。無野要爭論 ...

Stake hold 對家唔肯!

禁止訪問

公爵府

fafakaikai 發表於 20-4-29 10:33
Stake hold 對家唔肯!

你律師而家點講?

男爵府

回覆樓主:

今日點?
成功嗎?

子爵府

fafakaikai 發表於 20-4-26 03:19
小女子同老公新婚,共同組織安樂窩,仲有4日就收樓

但係尋日上律師樓對數及交尾數時候,律師才說大廈管理 ...

其實而家維修費幾多錢?管理處已經確認左價錢?

複式洋房

龍貓車 發表於 20-4-29 20:29
今日點?
成功嗎?

多謝大家
希望我可以作為一個好好既例子比其他新手既買家借鑑

搵一個好好好好律師好重要!

記住!買舊樓簽正式買賣合約前
1/ 叫律師跟緊啲 (自己要問清楚律師問左屋苑既管理公司有關資料未)
2/ 如果業主立案法團已決各業主大維修或維修項目 (已可以和賣家商討-當然base on正式買賣合約的內容)
3/ 建議有疑問可以先前往屋苑查看佈告欄
4/ 聽多啲意見,唔好怕事去發問
5/ 未清楚條款下,不要簽任何文件 (始終有啲專業用詞,買家未必清晰理解
6/ 買樓前做功課唔好怕麻煩

P.S.點解會有以上忠告,原因不想新手買家買了單官司或糾紛,而是想大家買一個合心水既安樂窩
多謝大家多日來的建議

大宅

估計樓主被屈服接受2成方案既機會好大
第一agent 其實應該要知同你講(後續其實可以減佢佣)
第二律師咁遲先跟,加上求其只想盡快完(其實都可以減佢律師費)
第三對方and佢律師明顯識玩過樓主多d
第四樓主買30年左右既樓應該都要主動問各方維修既事

連中4元,只能怪自己黑仔,技不如人,當拎個教訓,下次幾樣野都小心d
當破財擋災算

複式洋房

天之驕子 發表於 20-4-29 21:37
估計樓主被屈服接受2成方案既機會好大
第一agent 其實應該要知同你講(後續其實可以減佢佣)
第二律師咁遲 ...

第4 我地問左幾次
賣家 AA 隱瞞~
只能怪自己新手
人地MVP 我新手 真係唔夠抽

男爵府

fafakaikai 發表於 20-4-29 21:43
第4 我地問左幾次
賣家 AA 隱瞞~
只能怪自己新手

same here, 幾年前買樓時遇到一模一樣既情況,比賣家同AA隱瞞消防order問題,落左細訂後才被律師告知情況
當時好意外又好灰,第一次買樓遇到咁既問題(我地仲要12年已經有order係身,仲要中途一直拖,無人搞維修,跟住全棟樓要釘契,釘左4-5年,最後消房處既人出律師信(要罰錢,罰左3次$5000+強行維修,罰左幾十萬,最尾18年尾才搞店)
當時層樓29年樓齡

補充返,當時律師同對方律師傾,話買家考慮踢契,因為aa同賣家有所隱瞞咁,最尾兇到對方,提出左2-3個方案,最尾揀左一個方案就係,賣家擺低一筆維修費(5位數)係律師樓,我地成交時就拎埋張支票)

有order唔影響自住同租出去既,層樓係你心儀既,當然照要啦

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

fafakaikai 發表於 20-4-29 21:43
第4 我地問左幾次
賣家 AA 隱瞞~
只能怪自己新手
因為佢地知你心急入伙,所以食住你。

你要強硬點,迫你自己律師扣起尾數。因為業主和AA有隱瞞或疏忽。你張臨約乜都無寫,加上你有主動提問但AA和業主無答你,加上佢地offer20%, 更加證明佢地身有屎。

我買2手樓, AA在簽臨約前,主動話我知,有筆大廈維修尾數,因業主立案法團和維修公司有爭拗而未有定案,最多3萬,問我是否接受。

你要兇佢地,爭取合理賠償。

首頁

尾頁

跳至