婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Keephope 發表於 22-4-30 22:41
回覆 kwhkwh 的帖子

嗯 我明嘅其實我自己心知冇可能靠老公

可以俾兩萬蚊家用父母,單數字睇你老公賺錢能力也不差,你向好一方面想,有些老人家係存心替後生儲錢的,他日老爺奶奶不在,這些家用又會返回老公手中,就算事實最終唔係咁樣,做老婆好難去干涉老公點樣俾家用父母,你自己嘅心思金錢就用在自己父母身上好了,自己就好好儲錢為自己打算。

仲有你嫁了搬咗入去住,現實啲講句佢哋唔會因為你而改變自己原有生活質素生活態度,所以唔好理佢哋,佢哋唔係用緊你嘅錢就得啦

大宅

親子王國係2002年起家,當年已經吸引左唔少家長,相信佢哋既子女現在都大,做得6299啦,好似樓上兩位咁。

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

6299係唔夠洗 所以不存在會儲起我相信我搞掂自己嘅安樂窩,有屬於自己嘅屋企,個人會無咁負面。依家覺得自己努力工作,又唔大洗,都要寄人蘺下

好多人呻6299有咪問題,其他人回覆係鬼叫你同6299住冇能力搬出去之類的,覺得心理有啲不平衡。。。
老公家姐疫情開始失業,兩年幾了….我都有啲壓力。

大宅

Keephope 發表於 22-4-30 23:34

6299係唔夠洗 所以不存在會儲起我相信我搞掂自己嘅安樂窩,有屬於自己 ...

其實你情況已經比其他姊妹好得多,你可以望見前路,首期又差不多足夠,搬出去係遲早嘅事。
你就少理其他人嘅事,唔好期望老爺奶奶為你慳一分一毫,自己生活自己打算,同老公多啲傾下計劃未來嘅路,正面啲生活會越來越好的!

好多時真係人夾人緣,我反而希望我奶奶食好啲住好啲用好啲,曾經同住時99好鍾意干涉我嘅嘢,覺得我對生話態度上要求多多,啲錢唔慳住使,其實只係大家生活質素需求不同,我又唔係用奶奶錢,所以我照過我嘅生活,唔會理佢講乜,亦唔會理佢任何野,之後梗係快快搬走

Keephope    發表於 22-5-1 00:03

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Keephope 發表於 22-4-30 23:34
回覆 jojocatjojo 的帖子其他人回覆係鬼叫你同6299住冇能力搬出去之類的,覺得心理有啲不平衡
老公家姐疫情開始失業,兩年幾了….我都有啲壓力 ...

好多人, 要同老人家住,背後種種原因, 但某些原因原可以避免既。不是個個好似JM 你咁有底氣,儲個首期回來。但如果係種種原因, 有冇能力都好, 要同老人家住既, 某程度上來說, 除左埋怨外可以做些什麼?除非搬走既姐。
JM, 你老公家姐, 關你咩事? 你不是要take care 埋佢掛?

還有, 「我自己就嚟草到首期啦」-->名字你有把握可以單名嗎? 無惡意, 擔心你6299 謀住你身家。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

疫情前,老公家姐都俾2萬家用,老公又係俾2萬。另老公阿哥俾8千至一萬兩老一年去幾次旅行現在失業冇得俾嘛,6299呻唔夠洗,老公家用加咗幾千。

佢哋呢,相信唔會謀我將來層樓嘅,因現住都係供滿嘅私樓。
但係之前99同老公講過:你哋富貴,佢哋弊”ai”

只係驚佢哋知道我儲到錢,又覺得老公有份嘅,待薄佢地,要加家用。。。

其實現在疫情,好多嘢都慳左,我先儲多左錢。
如果疫情後佢哋又想去旅行,冇咗老公家姐份家用,邊個埋單。99一句以前都會帶啲仔女去旋行,洗左好多錢,現在老了冇錢去旅行,咁啲仔女都要奉獻。。。

其實我自己諗野比較負面嘅,佢哋兩老唔係咩衰人,只係大洗嘅老人。我都同老公傾左,將來層樓只落我名,同佢地講話女家有份資助。

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 06:26

疫情前,老公家姐都俾2萬家用,老公又係俾2萬。另老公阿哥俾8千至一萬兩老一年去幾次 ...

其實你真係想多咗干涉多了,老爺奶奶點樣用錢、點樣過佢哋生活係佢哋嘅嘅事, 佢哋有仔女俾錢佢哋用,確實係佢哋嘅福氣, 而佢哋懂唔懂得為仔女慳錢亦唔係你控制範圍之內,至於你老公點樣對待佢父母,你就自己睇情況啦,如你講得多老公會反感就無謂再說了,你可以做嘅就係守住自己嘅錢。
如果講得衰啲,你老公一句答你我父母點用錢關你咩事,咁你就冇癮啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Keephope 發表於 22-5-1 06:26

疫情前,老公家姐都俾2萬家用,老公又係俾2萬。另老公阿哥俾8千至一萬兩老一年去幾次 ...

JM 你老公家姐同阿哥願意俾錢,你執到啦!出面幾多係5理老人家, 要其他兄弟姐妹埋單!
你老人家只謀你老公, 不謀你, 算5話得。
講真, 只要你老公不會因為俾家用導致你生活質素低左/補貼, 老公俾幾多家用, 你5好加咀。
最緊要keep 好錢財。你儲幾多有幾多, 關老人家咩事,尤其你明知佢地怕你地有錢。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

但係佢哋喺老公到攞 我生活質素點都都間接降低。
你哋真係可以完全唔理老公啲錢?

大宅

依家同住只係心理有唔平衡第時搬走就唔知啦 99話搬走唔可以減家用

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 11:45

你意思你婚後嘅生活質素降低左? 抑話老公突然比多左家用以至改變你嘅生活質素?

唔係完全唔理, 係唔會干涉,大家會有溝通,等於頭先老公上網,我問佢睇緊乜,佢話睇緊電動廁所板約$3-4000左右,佢打算買俾老爺,咁我聽完就算,除非自己對嗰樣嘢比較熟悉就會比啲意見,之後老公買唔買我就真係唔會理,或者轉頭佢又改買咗第二樣嘢都唔出奇。

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 11:49

依家同住只係心理有唔平衡第時搬走就唔知啦 99話搬走唔可以減家用

老公同我搬出去都係冇減家用,不過奶奶嘅家用就佔我哋人工不算多,所以不會有太大影響,但搬咗出去儲蓄實少咗,冇辦法架,有得必有失,冇理由要影响老人家嘅生活而增加自己儲蓄,咁咪慢慢儲囉。

cathngai    發表於 22-5-1 14:31

大宅

想問下JM 搬左出嚟啲住屋供樓洗費會點分配?仲有小朋友啲洗費?(暫時未有)

我同老公依家人工差唔多
佢俾2萬幾家用,我俾8千父母,所以每個月多佢15000

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 12:18

想問下JM 搬左出嚟啲住屋供樓洗費會點分配?仲有小朋友啲洗費?(暫時未有)

每個家庭經濟唔同好難比較,最緊要大家有共識,而我係冇問老公攞家用嘅,但家中所有開支都係老公俾,我人工就自己用,但我亦會用錢消費係家中,我唔會走去買個電器就問老公攞返錢,如果兩公婆開口埋口都講錢唔多唔少會影響感情。
其實你老公對於比二萬蚊家用奶奶,佢自己覺得有冇空間可以調整?

大宅

JM好幸福,老公俾絕大部分開支。或者如果你係我,一諗起錢,就頭痛啦。。。

大宅

最慘係老公家姐失業兩年幾,佢40歲,現在做freelance養自己。所以依家應該冇俾家用。原本同老公講搬咗出去不如由2萬幾減到2萬,但老公同99同家姐傾完話唔得。

希望老公家姐搵返份工,咁搬出後應該可以減少少。

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 12:31

JM好幸福,老公俾絕大部分開支。或者如果你係我,一諗起錢,就頭痛啦。。。

其實係睇你自己點樣過生活,我係斷捨離生活模式,衫褲鞋襪最長可以一年無買過,從來亦不好什麼名牌包包,只係對護膚品及吃落口嘅食物及比較有要求,着重有機天然等等,所以我每月基本係無乜大消費。

大宅

Sorry,睇幾次先睇到你真正問題。喺老公角度,有冇調整喺睇佢媽,99話冇就冇啦。
依家因為99真係收少左一份,所以冇。
如果佢家姐俾返家用,搬出去我會力爭減幾千。
起碼由2萬幾變返2萬

大宅

Keephope 發表於 22-5-1 12:39

最慘係老公家姐失業兩年幾,佢40歲,現在做freelance養自己。所以依家應該冇俾家 ...

如果你老公家用上感到壓力,佢一定會再找父母商量,最重要老公肯同你溝通,你亦要體諒老公,佢比你更加苦惱,開口同父母講減家用相信佢都唔好受,比啲時間,一步步同老公有商有量

大宅

我依家生活都一樣呀除咗食有啲要求,會週圍食好嘢。唔買名牌。

食係唯一堅持,因為我工作有壓力有時都要ot,食好嘢係我工作嘅動力。

首頁

尾頁

跳至