自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18
我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多 ...

我仔而家中三,先開始有同同學打機,以前佢都無興趣呢樣,我都有啲擔心,唯有密切監察。
佢有搞掂晒啲功課,唔係每日打,但書一定睇少咗。
我哋由佢幼稚園,有時週末,都有一家人打機。

我一向對仔女「點解人哋得?」呢條問題,都係答,每個家庭家規都唔同,唔好比較,再同佢哋講唔得嘅原因,同佢哋分析商討。

男爵府

回覆樓主:

第二波左右我就買左遊戲機俾阿女玩解悶,佢好開心但無沉迷,我只限佢星期日先可以玩,重點係我淘個舊式電視遊戲機,畫質動感都無switch/ps5咁吸引,玩返我地細個時game boy嗰啲games多再加小小體育games都係唔吸引嘅,我自己玩都無咩mood,但佢就好興奮,不過唔係每星期日都提出話要玩。

我女都喺朋友屋企玩過switch,佢都有問我點解唔買switch,我話佢知唔係人有我就要有,既然我地都有電視遊戲機就玩住先,至於switch我要研究下適唔適合先,佢之後都無再問

我女小一

珍珠宮

回覆樓主:

有時越唔俾可能越危險,佢都要同同學交流,個個講 game,自己一句都搭唔上,咁唔太好,好易會俾人吸引咗去。大家商量一個限制會好啲,例如 keep 住考幾多分就可以容許多幾耐機,最好可以一齊玩,咁你就唔怕打埋啲古怪 game或上網唔知做咩。

有一排興玩殺人 game,咁講明果啲唔適合玩,解釋原因,大家協商會好啲。

別墅

回覆 Flyingelephant 的帖子

最近都遇到同樣問題,個仔三年班,話老師問有冇人冇打機,全班得我仔。我意識到有時大勢所趨,真係好難避免。唔俾佢打,朋輩之間會有比較,佢會俾人歧視當係怪物,遲啲可能仲會俾人欺凌。所以後來同佢約法三章,只可以星期五、六日玩半個鐘,so far 都ok。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18
我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多 ...

我一直唔反對人打機,但要事先約法三章,講明唔可以影響成績,如果打機令到成績下跌好多就唔畀玩。

男爵府

auhiyo 發表於 22-5-23 21:16
我睇過報導話打機1個鐘比睇電視YouTube更加腦部發展更好,有時我仔睇d垃圾YouTube我都寧願佢打機一 ...

係呀,我都係BK頁面睇到

子爵府

回覆樓主:

我會答很易患近視。其實父母都唔打機, 只因人生很多健康又有意義的事去做, 我們作最明智抉擇。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

真係唔好開始,我接放學見果啲自己搭車嘅小朋友,好多手指已經打到變哂型啦,好恐怖
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

我係放長假,考完試先打。平時做完功課溫完書就睇電影,睇YouTube。機唔準打。

因為係勁心散,放完長假收機每次都嬲幾日(如果平時都打仲可怕)唔關成績好唔好事,而係佢地未控制到自律(小五了)

公爵府

BK Milk勳章

花花b 發表於 22-5-24 10:43
我係放長假,考完試先打。平時做完功課溫完書就睇電影,睇YouTube。機唔準打。

因為係勁心散,放完長假收 ...

我寧願同佢一起打機好過睇垃圾YouTube,我小朋友睇個d打機YouTube學左粗口我即刻唔比佢睇呢類,起碼我陪住佢一起打都會同佢共同話題唔使佢亂嚟。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家年代完全唔打機,真係同朋友冇咩話題,我自己都打機所以我都俾仔打,我只有兩條件,要做哂功課同埋態度要好,打機發脾氣或者我叫佢停佢唔停就唔駛旨意再打

水晶宮

畀面勳章

禁得一時,禁唔得一世
与其斩脚趾避沙蟲
不如教佢好好分配時間同自律

你都要站在佢角度谂谂,同侪关系都好重要,個個男仔有共同话题但佢冇,俾你都唔好受

水晶宮

畀面勳章

auhiyo 發表於 22-5-24 10:54
我寧願同佢一起打機好過睇垃圾YouTube,我小朋友睇個d打機YouTube學左粗口我即刻唔比佢睇呢類,起 ...

exactly
电视、utube好多嘢更加兒童不宜

水晶宮

畀面勳章

pearlintheocean 發表於 22-5-24 02:03
回覆 Flyingelephant 的帖子

最近都遇到同樣問題,個仔三年班,話老師問有冇人冇打機,全班得我仔。我意識 ...

同意!

珍珠宮

回覆樓主:

完成某d野就比玩。我對2個女係咁。 練完琴可以玩半個鐘,做埋練習玩半個鐘。 如果果日懶咪無得玩。

男爵府

因見好多 ...

小朋友越大真係越難完全唔畀佢打機,
大仔五年級,放假都會約同學一齊打機,
平日就收iPad,星期六日都要做曬功課溫完書先可以打,玩之前傾好晒條件,做唔到就冇下次,
可以訓練埋佢自制能力,仔暫時都控制到自己,
成績冇退步

侯爵府

auhiyo 發表於 22-5-24 10:54
我寧願同佢一起打機好過睇垃圾YouTube,我小朋友睇個d打機YouTube學左粗口我即刻唔比佢睇呢類,起 ...

咁YouTube 佢都係禁歌聽,同埋睇卡通片學英文垃圾無聊果d佢又無睇既。

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-5-24 11:03
exactly
电视、utube好多嘢更加兒童不宜

睇電視我又覺得好好,佢揀英文台睇卡通學埋英文

大宅

沉迷

大宅

我女都係~ 我會同佢講...因為大家媽媽睇法唔同囉....之後會重申我關注嘅點,仲有我地會安排比佢玩而其他同學無嘅野,唔係人人要一樣。
不過爸爸會選合適遊戲,間中做好功課,又溫好書會比佢玩。
有D底線要守,不然後悔莫及。

首頁
45678...9

尾頁

跳至