自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

侯爵府

畀面勳章

waic 發表於 22-6-26 08:56
no, 姓蕭

蕭X生???是她嗎?

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 11:18
我book左,佢要我由天光等到天黑等起碼3個鐘,我同佢講醫生咁日咁忙我改第二日,呢啲叫被放棄booking, 姑 ...

你又知馬醫生冇時間休息,可能人哋識得分配呢,講真人哋揸刀緊張過我哋十萬倍啦,有咩事個朵係臭曬喎,會唔會咁樣犯埋啲低級錯誤!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

十一哥 發表於 22-6-25 22:03
我都係馬醫生嘅病人,佢幾多歲我冇問,不過我可以講佢真係乳腺科聖手,係一個有醫德,細心問症,耐性解答 ...

我都係馬醫生病人,同樣呢幾天定期返去覆診,同樣會到政府覆診,每當被話手術做得好靚,我就好感恩遇到馬醫生

大宅

littlehoneymum 發表於 22-6-26 11:26
是馬醫生唔志在你做follow up嗎?

我覺得係。我都曾經係佢既新客,我第一次打比佢去約,講左我既情況,佢問我可唔可以即日去睇,當日仲做埋抽針,做晒所有野出去都係有好多人等緊,我當時係既得利益者,等既唔係我,我當然好感恩馬醫生比我打尖睇。但依家我變左做follow up既客人,我就變左比人打尖嗰個。講真,做外科醫生,緊係做手術先賺得多錢,唔通靠睇舊客咩,但係接幾多新客,睇下個醫生想賺幾多囉。

你諗下,新客可以打尖,舊客就由你等3個鐘以上,你轉醫生佢都唔care嫁,無打過比我follow up問點解嫁,可能我睇過其他專科醫生太好,太大對比。

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 11:37
你又知馬醫生冇時間休息,可能人哋識得分配呢,講真人哋揸刀緊張過我哋十萬倍啦,有咩事個朵係臭曬喎,會 ...

我之前聽住醫生同姑娘講嫁,係佢自己講無時間休息。

珍珠宮

有時癌症病人剛剛先係真係好手忙腳亂,真係重複同一個問題十幾次,佢哋不自覺,有時醫生本身好叻,好難明白病人處境,咪煩厭!

我家人之前睇另外一個私家醫生、政府抽針四次都話吾係癌症

馬醫生同我哋再研究下冇論size 、病人年紀都值得做,同埋之後切片都confirm 係癌

所以一定要睇多個醫生second opinion,比多個機會病人去揀,癌呢啲嘢變得太快,速戰速決

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 11:42
我之前聽住醫生同姑娘講嫁,係佢自己講無時間休息。

唔知前文後理下好難知道佢講呢個說話嘅意思, 既然你都轉咗第二個醫生就算啦!

大宅

十一哥 發表於 22-6-26 11:49
唔知前文後理下好難知道佢講呢個說話嘅意思, 既然你都轉咗第二個醫生就算啦!
...

我緊係聽晒佢地既對話先咁講啦。同一段對話,有人覺得佢為左病人唔理自己身體,係個仁醫;我都可以覺得係使唔使賺到咁盡收咁多病人?One coin has two sides.

你可以當佢係神醫,我可以覺得佢唔係,唔同人有唔同睇法,無問題嫁。

公爵府

虎到金來勳章

惡人bb 發表於 22-6-26 11:56
我緊係聽晒佢地既對話先咁講啦。同一段對話,有人覺得佢為左病人唔理自己身體,係個仁醫;我都可以覺得係 ...

又未去到神醫咁嚴重,但係又未去到冇醫德咁樣囉!

子爵府

咁東張個事主係講緊邊個醫生呀

子爵府

惡人bb 發表於 22-6-26 10:56
邊個兒科要等3個鐘以上咁誇張?我自己接受唔到等3個鐘以上,咁實有善信當神咁拜願意等。張淑儀醫生係乳腺 ...

張醫生, 病人唔係確診左乳癌,應該係唔會比期,我舊年問過。

公爵府

惡人bb 發表於 22-6-26 11:40
我覺得係。我都曾經係佢既新客,我第一次打比佢去約,講左我既情況,佢問我可唔可以即日去睇,當日仲做埋 ...

請問可唔可以介紹你嗰啲好好醫生俾我?
因為我身體多病,時時都要睇醫生,
多謝你!

公爵府

Wishsss 發表於 22-6-26 11:26
我都明等三個鐘嗰種心情, 好多專科醫生都係咁
怪就怪啲姑娘約booking太密
...

姑娘冇醫生同意,點敢book得咁密!

我知道有啲醫生規定姑娘一日接幾多個病人

侯爵府

惡人bb 發表於 22-6-26 10:56
邊個兒科要等3個鐘以上咁誇張?我自己接受唔到等3個鐘以上,咁實有善信當神咁拜願意等。張淑儀醫生係乳腺 ...

雖然我冇睇過依個醫生,等3個鐘係長少少,但都幫你轉期,姑娘講有改再通知好正常喎。姑娘點知醫生會否突然有手術/急症?
我小朋友睇私家眼科,都試過9點幾等到1點,平時基本上都要預兩小時。

珍珠宮

玩具勳章

waic 發表於 22-6-25 20:19
我幾年前都試過一次比個所謂女名醫斷錯症,照超聲波話我有子宮瘜肉要切除,book 埋醫院。後尾我覺得佢太貴 ...

真,大吉利是有咩事唔好淨信1個醫生,醫生都會錯,早幾年個醫生話我子宮有息肉要我每半年照一次,近年轉左另一醫生,bk介紹,照埋陰照都話唔見,可能好彩消左啦

子爵府

littlehoneymum 發表於 22-6-26 11:26
是馬醫生唔志在你做follow up嗎?
我都好驚book咗私家醫生,仲要等三個鐘!
其實病人嘅時間,都係時間:thi ...

其實出名多人睇嘅醫生都係咁上下,始終有啲會確診係癌,唔係普通傷風感冒,解釋安撫真係要時間,你急佢幫你插,好返無咁著緊好正常,急症唔優先處理,唔幫病人争取時間,呢啲醫生敢比佢睇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 22-6-26 11:24
但係你講到好似所有私家醫生都係咁樣.

係你對號入坐啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

selinako^^ 發表於 22-6-26 12:43
係你對號入坐啫

不關我事,我又不是醫生

子爵府

十一哥 發表於 22-6-26 07:33
對,好 full,最近有新症朋友book, 最快都要9月!不過姑娘會問有咩唔舒服,如果緊要,佢地都盡量安排最快 ...

新症真係好難book
我之前照完3D同夾胸懷疑有野想book 馬醫生
姑娘比咗個2年後嘅期
最後睇咗同診所另一個女醫生
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

首頁
45678...9

尾頁

跳至