自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ilovebb2019 發表於 23-4-6 09:33
Thanks!不過我唔係自駕,係另一位JM問咋。我未有車牌。第日去檳城住至學。
...

見你話由KL 經金馬倫上到檳城,以為你自駕

包車?都好長途跋涉

伯爵府

MM2H 發表於 23-4-6 14:08

包車?都好長途跋涉

KL 搭coach上金馬倫四個鐘左右。留兩日,玩完搭coach兩個鐘去怡保,留一日至去檳城。

翡翠宮

ilovebb2019 發表於 23-4-6 17:15
KL 搭coach上金馬倫四個鐘左右。留兩日,玩完搭coach兩個鐘去怡保,留一日至去檳城。
...

習慣揸車,坐大巴上金馬倫,真係冇諗過
玩得開心啲

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

MM2H 發表於 23-4-5 09:41
自駕記得做好TNG ewallet 同park@
去馬來西亞自駕的是我 多謝JM提點 但香港的 TNG ewallet 可以用於馬來西亞嗎? 另外 park@ 是什麼東西? 網上找不到資料

大宅

好多年前去過但係唔覺好好玩

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-4-6 09:31
啊,ENJOY! 會唔會有緣係大馬相遇呢?我行程係

9-11/4 KL
我與JM的行程剛剛相反, 應該未必有機會相遇

7/4 KL
8-10/4 Ipoh
11/4 Penang
12/4 Taiping
13-14/4 KL

大家各自enjoy

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 22:49
去馬來西亞自駕的是我 多謝JM提點 但香港的 TNG ewallet 可以用於馬來西亞嗎? 另外 park@ ...

唔係香港Tap and Go,係tollway 用開嘅Touch n Go,而家改左泊車都可以用埋

據我所知,泊街位而家只可以用app,冇得再用泊車票,如果只打算泊商場,就冇問題

你去呢個link睇睇
https://www.touchngo.com.my/consumer/parking/on-street-parking/

伯爵府

MM2H 發表於 23-4-6 23:08
唔係香港Tap and Go,係tollway 用開嘅Touch n Go,而家改左泊車都可以用埋

據我所知,泊街位而家只可以 ...
多謝JM咁夜都覆我 我真係誤會咗香港的Tap and Go 但我想問下香港人也可以download Touch n Go ewallet在馬來西亞用嗎? 我一向是打算到當地買張Touch n Go 卡, 剛睇到你附上的Link, 原來現在因欠缺晶片, 所以好多地方都無得賣

伯爵府

MM2H 發表於 23-4-6 23:08

據我所知,泊街位而家只可以 ...
剛剛嘗試download Touch n Go ewallet, 但要用馬來西亞電話登記. 我可以到步後在機場買一張旅客用的電話卡, 但我沒有馬來西亞銀行卡, 請問JM知否到時可以綁香港的信用卡嗎? 如果不行, 到時就只有每次過Toll也行人工通道

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 23:41
多謝JM咁夜都覆我 我真係誤會咗香港的Tap and Go 但我想問下香港人也可以download Touch ...

唔好意思,改制後,我都唔清楚遊客自駕應該點處理,TNG要綁電話同bank card

或者要選擇只泊商場,但而家大多都已轉為e-payment,contactless parking,touch n go card 周圍都會用,而且去到怡保、太平、檳城等地方,街位係方便好多,街位就用jompark 同 park@

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-6 23:49
剛剛嘗試download Touch n Go ewallet, 但要用馬來西亞電話登記. 我可以到步後在機場買一張旅客用的電話卡, ...

你攞車時問問租車公司,佢哋可能會知如冇當地電話同銀行卡,可以有咩途徑

伯爵府

MM2H 發表於 23-4-6 23:57
你攞車時問問租車公司,佢哋可能會知如冇當地電話同銀行卡,可以有咩途徑
...
好的好的, 到時或者再問問租車公司. 謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

MM2H 發表於 23-4-6 23:51
唔好意思,改制後,我都唔清楚遊客自駕應該點處理,TNG要綁電話同bank card

或者要選擇只泊商場,但而家 ...

jm 你分享好有閱讀性,

好過樓主個d 9588 內容

翡翠宮

jcstai 發表於 23-4-7 00:20
好的好的, 到時或者再問問租車公司. 謝謝!

旅途愉快
怡保、檳城好多美食,太平博物館,十八丁炭窯都值得睇

翡翠宮

一罐可樂 發表於 23-4-7 00:31
jm 你分享好有閱讀性,

好過樓主個d 9588 內容

多謝你
樓主嘅,係bk帶下歡樂啫

一罐可樂    發表於 23-4-7 00:46

大宅

我覺得去大馬應該體驗就是當地華人的熱情。
去過甘多有華人的地方:
印尼華人、泰國華人、内地人、香港人、台灣人、大馬華人……

只有大馬華人最特別,是一種關心,雖然互不相識,但你感覺到一種熱情,不會見到 “無錢收,連問路都唔理”。特別是檳城、馬六甲。

至於移居,我就不大贊成,就以泰國爲例,大量外國人入住後,宜家泰國人同 20年相差甚遠,以前是熱情友善,今日完全唔同,可能太多外來人來佔便宜搶資源。以前泰國是東南亞首選高性價比,今日泰國,好多生活成藥已經貴絕東南亞,甚至幾個月前連必理痛都缺貨。

我就認同大馬做法,限制外國人入住,因爲會破壞和諧、破壞文化、炒高樓價,對國家無益。

伯爵府

FeiLong 發表於 23-3-29 09:10
之前見過好多旅游博主,去了大馬玩,然後簽證到期前離境,但意猶未盡,相隔不足一個月再入境,結果被海關盤 ...

大馬D野真係好食又抵食

大宅

annie133 發表於 23-4-8 11:31
大馬D野真係好食又抵食

全亞洲我覺得美食天堂有 2 個地方:馬來西亞、台灣。
其實泰國都好好,但價格偏高而且份量不足,吃一餐二百蚊還要去麥當勞塞塊麵包不足爲奇。
馬來西亞同台灣係去完又想立即再去的。

馬來西亞,特別係檳城,我覺得美食最多,通街都係,檳城人特別友善,
最緊要係消費不高,單單享受高質食品低消費已經令人流連忘返。

下面呢家熟食檔檳城肉骨茶,雖然不是咩米芝蓮,但超級好味,d豬肉都是上乘品質,比得上吉隆坡個家米芝蓮,
老闆走來陪我傾計又請飲啤酒。過幾日後,Last day 去機場前再來光顧,不過老闆當日休息。

既然無開檔,走去隔離吃日式咖喱,港幣 21,又係超級有水準之作,然後吃埋甜品趕去機場。我一定回來。

大宅

MM2H 發表於 23-4-6 14:08

包車?都好長途跋涉

金馬倫不要自駕,路難行,撞損車要賠。
join 團或請司機最安全。

翡翠宮

FeiLong 發表於 23-4-8 23:19
金馬倫不要自駕,路難行,撞損車要賠。
join 團或請司機最安全。

睇嚟好想推鋪喎

首頁

尾頁

跳至