自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

19801980 發表於 23-11-23 19:06
睇完你所有留言,情況真係好嚴重。其實你應該一早發現佢英文不理想,重拖到小四?現階段不適合強攻,你不如 ...

我件大毒姑都係咁啦,ftm懶到一日三餐有1-2餐外賣,又不是收入高,得一個仔,好細個有讀寫問題都懶理。而家話就來有呈分試想派間好啲的中學才發力去補救。(band 3 料子要變band 1?難!)

要去理要干預,最好係8歲前。家長搞不定就找外援。盡晒力就唯有認命,中三比佢轉職業學校。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

一杯凍奶茶 發表於 23-11-24 13:24
求pm 介紹拼音班

唔好介意,當務之急仔仔直接補習仲實際,同埋1星期上多幾1,2堂至見成効

大宅

媽媽嘅Phonic識唔識?如果識嘅話可以平日陪佢reading。我覺得讀故事書係好重要嘅。搵一啲佢有興趣嘅內容,每日陪佢跟住捱佢讀出嚟。我個仔K3嗰時唔鍾意讀故事書嘅?跟住到咗小學唔知係唔係同學仔介紹一個書之後佢就有興趣。佢而家八歲已經睇Harry Potter。

利申:佢phonice係冇學完!所以我覺得讀書係好重要嘅

珍珠宮

一杯凍奶茶 發表於 23-11-23 14:55
我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串
又發唔到音(好似日本人咁捲唔 ...

我覺得比錢人私補啦,難教就梗係唔會自己教到,如教到就唔會甘

子爵府

一杯凍奶茶 發表於 23-11-23 22:52
佢好逆來順受好乖仔
不過佢寫字真係好慢
我諗佢讀又讀唔到,抄又慢真係好辛苦

幾肯定你個仔有讀寫障礙
我女小學有個同學 二年級時又係咁
佢仔中文都唔係好 但無咁差
佢媽帶佢去評估 就係讀寫障礙
最後佢媽都認命
好彩佢仔鐘意運動 高小時係呢方面發展
話第時讀唔到書 運動勁都可做教練
起碼有一技之長

珍珠宮

小四都咁,睇黎要外判,搵專業補習老師。

男爵府

我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串

你係全職媽媽? 呢d時候梗係打蛇隨棍上,叫佢教

水晶宮

我仔,小四

英文一係好叻一係好差,真是少見中間

大宅

我仔,小四

小四已经比较遲。学英文最好階段係兩、三岁時培養阅读兴趣,用点读笔、上phonics 班。已小四,如有宗敎信仰,就參加吓英文团契, 搵班英文为母语嘅小朋友,又有共同兴趣嘅一齐玩,又或直情送外国读寄宿学校。BTW, 点解你老公責承你教好亞仔英文?佢冇责任吗?另外,现今点解要英文好,唔係应该要先学好中文、普通话同简体字吗?

男爵府

CorHo 發表於 23-11-24 19:21
小四已经比较遲。学英文最好階段係兩、三岁時培養阅读兴趣,用点读笔、上phonics 班。已小四,如有宗敎信仰, ...

無責承,純粹愛莫能助多

因為香港升中好殘忍,英文衰左,就拉低左好多平均分

子爵府

一杯凍奶茶 發表於 23-11-24 22:30
無責承,純粹愛莫能助多

因為香港升中好殘忍,英文衰左,就拉低左好多平均分

我覺得你都係快啲揾專業人士評估下啦

男爵府

妹豬媽媽 發表於 23-11-25 10:12
我覺得你都係快啲揾專業人士評估下啦

我都聽左你咁講,立即搵班主任介紹學校d 教育心理學家,謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

一杯凍奶茶 發表於 23-11-25 10:24

介紹了私家?
班主任肯介紹咁好。

子爵府

一杯凍奶茶 發表於 23-11-25 10:24

我估你個仔唔算勁嚴重
如果唔係初小已被發現
就好似我女個同學咁
不過如果係讀寫
上面姐妹提議嘅都無乜用
因為佢哋以常人學習嚟睇
所以你都係快快評估下
先可以諗下一步點做

男爵府

Fishqqma 發表於 23-11-25 11:03
介紹了私家?
班主任肯介紹咁好。

學校有教育心理學家,等一個月到

大宅

一杯凍奶茶 發表於 23-11-23 16:23
我老公英文唔好,工時都好長,我係ftm 咁我覺得我責任幾大既,始終佢養我

我仔小一至小三英文就 ...

呢個方法唔work, 我從來唔同佢地串字,你要同佢睇書,佢唔睇就你捉住佢讀比佢聽,慢慢到佢肯自己睇,睇得多自然識串,不用刻意串字

珊瑚宮

一杯凍奶茶 發表於 23-11-25 12:18
學校有教育心理學家,等一個月到

教育心理學家可以幫到乜嘢?

侯爵府

我覺得係因為用得少,所以咪唔記得,中文就算用得多都會有字唔記得點寫啦,唯有係用多d嫁咋
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

英文差有咩問題,我女都係咁,英文從來都無合格過,其他科拉返平均分合格就算啦,佢都學過併音,唔識都無計,就好似讀寫 障礙係英文咁樣 開心味得囉,又唔係要考名校,而家都係大陸人嘅天下啦,識中文味得囉,反而好多大陸同學,普通話自學到添。
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

小平媽媽 發表於 23-11-25 14:50
英文差有咩問題,我女都係咁,英文從來都無合格過,其他科拉返平均分合格就算啦,佢都學過併音,唔識都無計 ...

你個concept又有啲唔係好啱wor

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊