自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Astra00 發表於 24-1-4 17:45
佢係樓齡新啲,但佢的size 及價錢未吸引到我。因為同佢差唔多價錢,我可以接受到香港仔中心,啲房大大間又 ...

你又唔係樓主,香港仔中心舊咁多,好似未大維修,又無地鐵。
香港仔隧道繁忙時間,依然塞車,出市區返工始終預計唔到時間。

鴨脷洲有地鐵。

水晶宮

caryfox 發表於 24-1-5 08:34
香港仔隧道繁忙時間,依然塞車,出市區返工始 ...

我不是樓主,但我都係呢區有少少認識,比啲真實的意見佢參考者。

香港仔中心係舊。呢個係事實。但不代表新樓一定比佢好。做人客觀少少,我當日換樓係將幾個心水屋苑,列個表出來,看邊一個優點多,我就去馬。

水晶宮

我沒話香港仔中心一定好。

佢暫時未有地鐵係事實。有巴直小巴轉黃竹坑地鐵站。

如果首期頂到,緊係海怡二房三房;真係不得,才考慮其。咁利東單支樓仔都可以係選擇,但預左將來換樓放樓時間長(成交少)。香港仔中心始終大屋苑,賣樓時間交投量多,放租都易,也是一個事實。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-4 19:29
香港仔中心間格真係唔錯,買野又方便!
如果我未結婚都可以考慮,但而家慣左港鐵出入就唔諗了!
...

希望佢遲下有地鐵。香港仔中心間格最差係廚房極細;海怡廚房真巨形。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-4 21:06
仲要上斜
我之前成日推輪椅去搭地鐵,簡直攞你命3000

我見呢區很多老人換左電動輪椅。你的情況,叫的士可能方便些。

水晶宮

咁香港仔中心買野、食野真心方便,同埋香港仔唔係只有香港仔中心,仲有好利群、單支嘅樓!
香港仔tunnel無mtr都有第二個choice嘅,坐van仔去黃竹坑站,或者街渡去大街行返上利東站!

水晶宮

Astra00 發表於 24-1-5 08:43
希望佢遲下有地鐵。香港仔中心間格最差係廚房極細;海怡廚房真巨形。

我睇過樓,印象中係三角形?

水晶宮

Astra00 發表於 24-1-5 08:39
我不是樓主,但我都係呢區有少少認識,比啲真實的意見佢參考者。

香港仔中心係舊。呢個係事實。但不代表 ...

我都係對香港仔有啲認識,香港仔中心淨係無地鐵已經扣減好多分,亦都係我嘅
意見。

水晶宮

Astra00 發表於 24-1-5 08:41

無錯,如比得起錢,一定揀海怡!
唔介意買居屋,其實鴨脷洲漁安苑都可以接受,但嗰度行去mtr都轉折,有樓梯又無lift!

水晶宮

就係大屋苑+舊,仲未做大維修,已經有個隱患。

香港現在舊大廈做大維修,已經爆出咁多單新聞,我都係提醒樓主。

水晶宮

caryfox 發表於 24-1-5 09:42
我都係對香港仔有啲認識,香港仔中心淨係無地鐵已經扣減好多分,亦都係我嘅
意見。

希望港島地鐵西延線可以成事。

香港仔中心沒地鐵站絕對有人為因素,比綠色小巴干擾多年。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

居屋仲有個逸港居, 大部份房都望海洋公園果邊海景, 樓下係海濱長廊, 有政府網球場.

食嘢、買嘢就要去香港仔、鴨脷洲

男爵府

回覆樓主:

睇大家留言,真係長唔少知識,好多野都冇諗過考慮過,真係感激不盡

水晶宮

gm147 發表於 24-1-5 11:30
睇大家留言,真係長唔少知識,好多野都冇諗過考慮過,真係感激不盡

買樓始終人生大事,要考慮好多野,有高堂、子女就要想清楚。生活圈及住的面積都要考慮清楚。(不好因為面子工程而做錯決定。我說過有人為左面子、會所而去買沒地鐵站,不近四大長老,不近子女上學,不近自己工作,又貴又不夠住的私樓。)

建議你實地看不同的樓,我建議係大屋苑、私樓;仲要視乎你十年八年後會唔會換樓。祝你有個好的決定。

男爵府

caryfox 發表於 24-1-5 09:47
就係大屋苑+舊,仲未做大維修,已經有個隱患。

大維修係一大考慮,我自己都經歷過,所以親人會諗置富

不過咁多年樓齡,又唔係單一諗大維修,因為大維修同換 lift 係兩件事,置富好似未換 lift,可能要預定筆錢

海怡就見佢大堂新淨,lift 保養得幾好,又後生十多年,不過外牆紙皮石就麻麻地,加上漏水問題都嚴重...

而香港仔中心應該都就快大執...

大宅

轉九運旺北水南山,你哋仲搬去南區咪調返轉南水北山破財局,如果一定要港島區,有得揀都揀港島北區啦,風水好好多。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 24-1-5 08:48
我見呢區很多老人換左電動輪椅。你的情況,叫的士可能方便些。

的士好貴,一程附加費$120
平時有叫嘅,尤其地鐵唔到根本無得揀,地鐵亦花多時間,但有時都想慳d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

親戚以前住漁安苑(利東居屋)
夜晚係幾乎無車無的士,有咩急事要call車或者行落大街至有車
夜晚好靜,靜到行步路都要輕輕咁
好處係靜同唔大塵

佢個廁所較有渠味,我親戚有潔癖所以唔會係清潔問題,係咪佢間屋特別唔好彩我就唔知

利東本身有商場,但無咩行
街市新裝修還好

親戚一年前搬咗去港島東,我問佢掛唔掛住利東(因為住咗好多年,利東漁安都住過),佢話唔掛,尤其有地鐵後好多巴士綫都cut咗,唔方便

王國長老

cyyiu 發表於 24-1-5 09:45
無錯,如比得起錢,一定揀海怡!
唔介意買居屋,其實鴨脷洲漁安苑都可以接受,但嗰度行去mtr都轉折,有樓 ...

都遠遠地
反而利東就地鐵「上蓋」,漁安就遠,有天橋,但又要等lift又要行,我覺得煩
行去搭巴士又係行天橋落山(部分有lift),行餐飽
夜晚幾乎無的士

交通麻麻

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-5 11:58
的士好貴,一程附加費$120
平時有叫嘅,尤其地鐵唔到根本無得揀,地鐵亦花多時間,但有時都想慳d

原來咁貴!因我家人有輪椅複診都係我老公駕駛車去。的士我都極少坐。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊