自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

同意你老公,我亦係咁樣對阿仔。當然吾可以話吾理佢就吾理佢,佢補習亦吾足夠日常開支,所以我都幫補下佢,過年生日封大封d利是俾佢,佢自己前途佢自己決擇,有問題我會俾意見,之後佢自己分析決定

琥珀宮

華妹妹 發表於 24-1-20 13:02
慘架,不過又係佢自己攞黎,唔知驚佢阿媽啲乜嘢?比我一早搬走左

格食格,前世欠佢阿媽。

伯爵府

天貓 發表於 24-1-20 16:46
咁我都明,一個小朋友嘅本質好緊要,有啲真係本身性格馴良啲,有啲就算父母日日都去打麻雀啲仔女都好生性 ...

係呀, 所以我成日同人講唔係一定要讀band one學校, 而係要讀一間校風好的, 因為佢識嘅朋友仔好重要, 影響佢成個思維
早幾年真係好恐怖, 啲中學生全部都好似比人洗腦咁, 覺得應該要躺平, 仲要覺得應該父母係要比錢養佢哋一世, 先至係好, 要幫佢哋買樓, 有得靠父幹的就最威, 仲話父母生佢哋出嚟係冇問過佢哋,
總之父母永遠是錯的! 有聽過啲仔女永遠唔肯出嚟工作, 要父母一直養佢地, 搞到父母都唔敢退休, 真可憐!
其實第日到佢哋做人父母, 就明白點解父母有事要咁嚴, 要做衰人, 當然唔排除有啲父母係真正衰, 賭錢欠債唔理屋企, 老豆包小三阿媽日日打牌, 大部分都係成長了就明白父母的苦心!

珍珠宮

歌莉亞 發表於 24-1-20 18:41
係呀, 所以我成日同人講唔係一定要讀band one學校, 而係要讀一間校風好的, 因為佢識嘅朋友仔好重要, 影響 ...

好老實講,真係睇過細路仔本身性格,同埋佢哋入讀咩學校,識咩朋友,真係好緊要…

我身邊啲親戚有好多單親家庭長大,有啲父母真係好鍾意打麻雀,特別舊嗰啲年代,日日都四方城,咁當然有啲亦好勤力返工,做好父母嘅角色,但仔女大左好彩都係好生性,好錫父母…不過而家呢個年代,細路仔讀書壓力大咗,但似乎都聰明咗,駁嘴能力強咗好多,唔會好似舊嘅年代我哋個啲一味識哦哦哦….所以如果個細路仔唔難教,都係父母嘅福份

侯爵府

唔放手都要迫住你放手,孩子隨住佢哋長大,自己心裏面的心路歷程不住改變,佢哋細過你會陪佢地癲陪佢哋玩,佢哋漸漸長大,參與的活動愈來愈少。所以如果可以保持良好的關係,佢哋願意開放放自己的心,願意分享自己,彼此聆聽,珍惜一起的時刻,將來的事將來先算。所以現在半放手,還要憂心,半掌控的底下,當完全長大成人,可獨立自主,自己不知還可參與佢部分有幾多,所以更關注和佢哋還可以建立關係的日子,關係好甚麼事都可以傾

伯爵府

天貓 發表於 24-1-20 18:55
好老實講,真係睇過細路仔本身性格,同埋佢哋入讀咩學校,識咩朋友,真係好緊要…

我身邊啲親戚有好多單 ...

係呀! 以前我哋個年代, 唔好講話父母, 老師都可以打到你飛起, 但反而我哋訓練到內心非常強大, 而家做老師做父母唔打得唔鬧得, 話一句都唔得, 好多小朋友溫室長大, 都好玻璃心, 其實對佢哋亦都唔係一件好事, 當然我唔係話打鬧係好, 但有陣時小朋友太過寬鬆只會縱容到佢哋唔適合在社會生存, 因為當佢出嚟社會工作同人相處, 就明白老闆唔會就你, 同事唔會就你, 社會唔會就你!
同埋而家反叛期越嚟越早, 以前通常就中學開始, 而家好多朋友話四年班已經開始嚟料!

珍珠宮

歌莉亞 發表於 24-1-20 19:03
係呀! 以前我哋個年代, 唔好講話父母, 老師都可以打到你飛起, 但反而我哋訓練到內心非常強大, 而家做老師 ...

而家呢班細路真係難教咗,講打,細個我小學阿媽都有打我,邊敢嘈,或話返轉頭咁大膽。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Herobear 發表於 24-1-20 01:00
我認同你老公話要放手
但唔認同大學要佢一定做part time搵生活費
我自己高中已經同人補習搵錢

你啱,雖然我大學係外國讀,但屋企唔係有錢,有做pt 搵生活費,我覺得missed 好多野。所以我計劃係比適當錢供到仔女大學畢業。

公爵府

兒孫自有兒孫福,順其自然

大宅

熱媽 發表於 24-1-20 08:45
我C 6有同個女買教育基金,但可能未必夠佢讀囉,其實阿女都有私己,佢想買啲特別野已經係唔問我哋自己比錢 ...
我唔認同要求佢係仲讀緊書既時候做part time,要佢知道搵食辛苦都唔差在大學幾年吧?要專注係學業定做part time,俾佢自己選擇唔係更好嗎。佢自己選擇做part time係另一回事,父母唔干涉佢做part time既決定已經係放手 (我相信有父母會認為學生就應該專注係學業)。

如果我媽當年要求我返part time導致影響我成績,我估我會埋怨佢。當然有唔緊張讀書既同學,就算返唔返part time上堂既時候都係唔見人,根本就唔係黎讀書。

珍珠宮

Herobear 發表於 24-1-20 09:00
我認同你老公話要放手
但唔認同大學要佢一定做part time搵生活費
我自己高中已經同人補習搵錢

呢點生我認同!
而且,恕我得罪講句,就算要做part time或者intern搵外快,都做啲高增值啲嘅工作啦,唔明點解香港人咁中意同人補習?補習對年輕人吸收社會經驗根本好有限,就算要做都應該想辦法去公司做啦(我個人認為)

珍珠宮

我愛Corina 發表於 24-1-20 19:29
你啱,雖然我大學係外國讀,但屋企唔係有錢,有做pt 搵生活費,我覺得missed 好多野。所以我計劃係比適當 ...

對!我讀大學時就是掛住搵外快,錢係搵到呀,但回想起來覺得錯失咗好多大學生活,讀大學只佔人生四年,仲要再分時間去兼職,都唔知為乜?!不如唔好讀!

大宅

天貓 發表於 24-1-20 18:55

我身邊啲親戚有好多單 ...
而家上網對網友多過對父母. 點會聽父母支笛

大宅

歌莉亞 發表於 24-1-20 18:41
係呀, 所以我成日同人講唔係一定要讀band one學校, 而係要讀一間校風好的, 因為佢識嘅朋友仔好重要, 影響 ...

珊瑚宮

熱媽 發表於 24-1-20 07:58
有孩子到1 8歲其實父母真係應該放手等孩子過佢自已的人生,不要為佢大學學費,住屋首期,有冇工返,是否能 ...

你老公讲得啱 先放手,有问题自然会同你讲

珍珠宮

somesome2020 發表於 24-1-20 21:45
而家上網對網友多過對父母. 點會聽父母支笛

所以身邊接觸嘅人影響最多…

男爵府

Onlok 發表於 24-1-20 08:21
我老豆由我哋細已講明,唔好學壞,除非貪到一世唔洗做,否則唔好貪小便宜。讀到書,借錢都供我哋讀,讀唔 ...

欣賞你老豆教育子女的道理,非常好

侯爵府

2024年龍年勳章

我都同小朋友講,到18歲/ 讀左大學就環搵兼職做

珍珠宮

一早跟仔女講,供到佢哋大學畢業
已經準備好畀佢哋香港或者外國讀大學嘅學費和生活費,隨佢哋喜歡

另外已經為自己和老公準備好退休生活
唔會拖累仔女

其餘佢哋自己諗掂

珍珠宮

redhot 發表於 24-1-20 20:53
呢點生我認同!
而且,恕我得罪講句,就算要做part time或者intern搵外快,都做啲高增值啲嘅工作啦,唔明 ...

十分同意
我大學時絕對唔幫人補習
搵嘅兼職全部寫得落CV,好得體

補習只係搵到錢,但其實浪費時間精神,幫唔到日後工作,無見識可言

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊