跳至

首頁
45678...19

尾頁

侯爵府

各位媽咪:

今日INTERVIEW問過D咩呀??

我囡話老師叫唱英文歌, 串英文字, 捉旗(飛行旗)4個小朋大一齊捉, 4個老師圍住佢地捉旗.

囡囡話識答呀, 全部答晒喎! 返到屋企再問阿囡, 原來佢話有問時間, 我囡唔識答, 仲有問如果你唔見左媽咪會點算, 佢話我唔識落電睇搵SECURITY(因我HOME個商場得地下有食蕉), 囡話會入商鋪搵SALES話比佢地知我唔知左媽咪(因以前我試過係屋企附近商場1/F LATE埋, 嚇到囡囡鼻哥孔都冇肉, 女問如果真係唔知媽咪點算, 我話你搵食蕉囉, 但佢話我都唔敢搭電梯, 我就答你去是但一間SHOP搵 女既SALES幫你, 所以佢就咁答,不過我諗佢組織可能唔係咁清晰.

做媽咪既我仲差過阿女, 唔預早做定份問卷, 臨場發揮都唔係好知自己寫咩.

大宅

畀面勳章

引用:各位媽咪:今日INTERVIEW問過D咩呀??我囡話

原帖由 29XX86 於 11-09-24 發表
各位媽咪:

今日INTERVIEW問過D咩呀??
我囡囡就老師講故事,答問題,玩跳飛機,都有捉旗,畫畫,寫英文生字,同老師傾計!
我反而擔心我份問卷唔得!

侯爵府

bchan928 發表於 11-9-24 18:32
我囡囡就老師講故事,答問題,玩跳飛機,都有捉旗,畫畫,寫英文生字,同老師傾計!
我反而擔心我份問卷唔 ...
我囡好衰, 講好少比我聽, 岩岩睇左你話畫畫同跳飛機, 我囡話有, 佢話畫羊, 我囡話唔係好識畫, 我話咁你唔好畫羊麻, 佢話老師規定架, 但我囡話冇寫生字喎.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:bchan928+發表於+11-9-24+18:32+我囡

我囡好衰, 講好少比我聽, 岩岩睇左你話畫畫同跳飛機, 我囡話有, 佢話畫羊, 我囡話唔係好識畫, 我話咁你唔好 ...
我囡囡話同畫畫同一part, 佢抽中畫咩之後,老師就叫佢寫相關嘅英文生字!

大宅

回覆:bchan928 的帖子

我個女話玩飛行棋,畫白兔仔同寫生字!仲有講故事

侯爵府

你就好喇, 你囡咩都同你講, 我囡問十句先答一句, 我想問畫畫呢PART係點, 係咪抽中文字卡, 如羊字, 叫你畫羊, 畫完叫你默返個英文字呀, 因為岩岩睇完你咁形容我問返我囡佢就開始唔耐煩唔肯答喇, 佢話佢串左SEEP, 但佢又話卡又有SHEEP呢個字, 所以我想知佢夠竟係跟住寫定係默出黎.

死喇! 佢唔識睇鐘, 默字又錯左, 點算, 要OUT???

大宅

回覆:29XX86 的帖子

但我個女串錯左rabbit

侯爵府

串字呢PART我知實死硬, 因我冇教佢串字. 但老師另外就口頭問佢 CAT, DOG, FOX點串.

大宅

畀面勳章

引用:你就好喇,+你囡咩都同你講,+我囡問十句先答

你就好喇, 你囡咩都同你講, 我囡問十句先答一句, 我想問畫畫呢PART係點, 係咪抽中文字卡, 如羊字, 叫你畫 ...
我囡囡話抽完,張咭上面只有圖畫,老師剩係串英文生字,要佢自己寫返出嚟,再畫畫油顏色!

侯爵府

串英文生字? 即老師串比佢聽, 如串得比佢聽應該唔會串錯架?

bchan928 發表於 11-9-24 19:05

我囡囡話抽完,張咭上面只有圖畫,老師剩係串英文生字,要佢自己寫返出嚟,再畫畫油顏色!

大宅

畀面勳章

引用:串字呢PART我知實死硬,+因我冇教佢串字.+但

串字呢PART我知實死硬, 因我冇教佢串字. 但老師另外就口頭問佢 CAT, DOG, FOX點串. ...
宜家真係無咩信心,好擔心!!

大宅

其中一樣考小朋友於限時內,要寫自己中及英文名,照佢幅圖畫隻豬及照圖寫PIG(^^)

大宅

我個女應該唔得law

侯爵府

bchan928,

你囡講都講得咁清楚比你聽, 佢一定sure win. 我初初都以為囡囡sure win, 我一帶佢出去, 佢就好自信話岩晒既, 佢識答晒呀! 問下問下就唔係好對路. 希望唔得都有waiting list喇!

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+29XX86+於+11-9-24+19:07+編輯

我囡囡話老師串左俾佢聽之後,要佢即時默寫,唔係一邊串一邊寫,所以都有可能會錯!我宜家問返我囡囡個生字點串,佢都錯,真係都好擔心!

大宅

回覆:29XX86 的帖子

我問個女佢又話要寫自己中英文名,問佢咩都話"係",都唔知佢真係識唔識!我預左佢唔得了

大宅

畀面勳章

引用:其中一樣考小朋友於限時內,要寫自己中及英

原帖由 Danielng 於 11-09-24 發表
其中一樣考小朋友於限時內,要寫自己中及英文名,照佢幅圖畫隻豬及照圖寫PIG(^^) ...
我問返我囡囡,佢話剩係寫左佢自己個英文nick name(唔係全名),無寫中名!!!

大宅

我個女話串左英文全名!你份問卷填成點呀?

侯爵府

哦! 我囡答我話佢識呀! seep!

今日見完問囡中唔意呢間學校, 佢話好中意呀, 仲不停係籃球場度跑圈.

不過對有些老師感覺麻麻, 尤其第一個登記既miss, 幾鬼寸, 我岩岩入校門時聽到佢宣佈, 但聽唔到佢講咩, 咁我就去登記, 阿囡就未黎過, daddy就同佢周圍行下, 咁我行埋去登記時, 佢話小朋友呢? 我話岩岩行開左, 佢幾寸態度好差話 "咁你帶埋佢黎先得架" 我幾想鬧佢, 我岩岩行入黎渣我跟本聽唔到你宣報, 呢個女人好似m come咁, 都唔方對小朋友有愛心.

大宅

畀面勳章

引用:bchan928,你囡講都講得咁清楚比你聽,+佢一

bchan928,

你囡講都講得咁清楚比你聽, 佢一定sure win. 我初初都以為囡囡sure win, 我一帶佢出去, 佢就好 ...
我都想,但唔係,佢都唔係好得,特別同老師傾計,老師問:你撞跌左個小朋友你會點?...佢識答:對唔住,不過加多一句:唔緊要啦,我唔小心唧!寫名都只係寫左英文nick name,我都好擔心唔得!

首頁
45678...19

尾頁

跳至