自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

cksy_bb 發表於 13-4-27 23:34
仲有係餐餐自煮自食,一日屋企前後煮四餐,買油買到嘔,屋企用葡萄籽油x$70每支,即係禁講,有時都預左駛多 ...
Agree,
我地真正用緊工人先知我地嘅苦況

侯爵府

引用:我唔知你有冇宗教信仰,人地個教係唔食豬,

原帖由 PinPin 於 13-04-29 發表
我唔知你有冇宗教信仰,人地個教係唔食豬,食左個心過意唔去架!咁個姐姐估計海鮮炒飯冇豬架嘛,大大條腸放 ...
認同。咁人哋唔食豬,真係唔可以食嘛,點可以要佢將就食豬呢?! 下次點菜前問清楚,係咪真係一D豬都無,就okay~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PinPin+於+13-04-29+發表同埋

原帖由 cksy_bb 於 13-04-29 發表
我有朋友信觀音,去飲時有拼盤,其中一樣係牛,佢無食牛,但食左隔離既野食,禁即係話你守既信仰觀念同其他 ...
下次叫魚穩陣呀,我家姐姐都係食魚同雞多,下次你叫佢食,仲有好多印姐中英都唔識架,係睇圖比menu佢睇係睇唔出有冇豬既!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cksy_bb 發表於 13-4-27 21:10
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭 ...
咁人地有宗教信仰,你咁講又好唔尊重人喎
我問你呀,如果你係中國到打工,
你老細請你食飯,你碟飯有狗肉伴碟,
你肯唔肯食d飯?
就算老細堅持d飯同狗肉分開炒你都食唔落啦...

大宅

引用:樓主,唔好激氣,+好明白你的感受,+對工人唔

原帖由 叮叮噹. 於 13-04-29 發表
樓主,

唔好激氣, 好明白你的感受, 對工人唔孤寒, 但見佢咁浪費, 又好激心.
多謝你明白!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kuromi_kuromi 發表於 13-4-29 10:22
尾二
我無心機追,好多字,不過一FUN先

子爵府

引用:其實好多野都有豬肉,好似魚蛋、蝦膠呢d都

原帖由 redelmo 於 13-04-27 發表
其實好多野都有豬肉,好似魚蛋、蝦膠呢d都會加小量肥豬肉落去等佢香d,佢地唔知咪一樣照食! 下次落單前問 ...
比廿-卅蚊佢自己買嘢食,見到佢哋食嘢真係有d眼火爆

如對本人內容有意見, 不喜勿插!!! 謝謝!!!

子爵府

回覆 cksy_bb 的帖子

你好闊佬,佢係咪見到你咁唔計較便食住上呀

子爵府

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-29+發表我

明知人地唔食豬仲叫人食果碟炒飯咁都叫尊重?!我唔知你有冇野係唔食既,如果有人知道你叫錯野又叫你食,唔食 ...
你有冇睇晒內容架?頭幾句咪話個工人自己話要海鮮炒飯,係佢自己話order呢個飯,叫咗就要食架啦!同埋個問題不在樓主,係點解間餐廳咁多舊魚整條腸?仲有事實上自己叫完唔食又真係個工人唔啱喎,冇理由話樓主law

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

子爵府

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-29+發表我

明知人地唔食豬仲叫人食果碟炒飯咁都叫尊重?!我唔知你有冇野係唔食既,如果有人知道你叫錯野又叫你食,唔食 ...
引用樓主文章:
因為我每次出去都任工人叫野食,而且都會幫手留意野食有無豬肉。今日食outback,工人點左個海鮮炒飯。。。

唔該你睇清楚d字眼先話樓主

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PinPin+於+13-04-29+發表明知

原帖由 小米豬 於 13-04-29 發表
引用樓主文章:
因為我每次出去都任工人叫野食,而且都會幫手留意野食有無豬肉。今日食outback,工人點左個 ...
我緊係有睇清楚啦!個炒飯有條腸,在姐姐角度好難相信分開炒,人地宗教唔食豬咪好介意唔食囉,你估佢玩野唔食咩?!仲有係一早知佢係豬肉同煮就唔食,咁幫下眼睇清楚先叫,印姐好多中英都唔識架!

子爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

比3-40蚊佢自己出去買野食

大宅

小紅梅 發表於 13-4-29 08:41
所以呢,冇請工人的係唔會明我地作為僱主的實況,冇請過工人的又多多意見,又話你刻薄乜乜乜,收啦,笑死人 ...

agree

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

cksy_bb 發表於 13-4-29 11:13
多謝你明白!
經一事長一智,樓主唔好激心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

不過有件奇事, 講開又講.

我2010 Jan請過件好差嘅dirty丫烏工人, 我帶佢去媽度, 媽煲咗豬肉湯, 佢自己畢來飲, 我話湯有豬肉架, 佢上咗身咁同我講"鵝ng食豬郁"不停repeat. 但一路飲, 仲話好好飲

呢件混吉野我6日掃把咗.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:係,好硬頸 +

原帖由 cksy_bb 於 13-04-29 發表
係,好硬頸
咁都好啲~就咁睇呢個例子似足港女咁款呀

請勿打招呼~

公爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

我覺得唔係特登食豬。神唔會怪佢lor.我工人都係咁諗

水晶宮

carmen111 發表於 13-4-29 11:15
我無心機追,好多字,不過一FUN先

still cant findmouth:
Bye

水晶宮

kuromi_kuromi 發表於 13-4-29 10:22
尾二

撫摸一下個肺係粗口?!
Bye

首頁

尾頁

跳至