跳至

首頁

尾頁

別墅

我因為BOOK左法國同QE, 法國依家一個月睇一次, 次次都有做U/S, 但QE佢地就由上個月開始幫我BOOK 兩星期一次, 不過從來都唔會幫我做U/S喎, 乜咁快要開始兩星期睇一次架喇咩? 我開始覺得去政府醫院做產檢好O徒時間, 每次等1.5-2個鐘, 入去唔夠10分鐘就出返黎但無咩野做過.....

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我而家两星期見一次midwife, 驗下尿, check下血壓, 聽下bb心跳,
度下個肚size, 係咁多, 好耐冇做u/s, 下次appointment係9月23. 我10月28預產期

大宅

我都係28wk, sat 睇完私家, 都係話2wk之後番去檢查!

原文章由 EricaSin 於 07-8-7 10:10 發表
我而家 28週, 醫生話由而家開始要兩個禮拜檢查一次

大宅

今日剛做完產檢30w5d,下次開始兩星期一次

別墅

我現在31周,c+醫生約我兩星期覆診一次,心情開始有d緊張!

大宅

上星期 (差不多31 weeks) 分別去左 c+同政府檢查, 兩到都係約我 3 weeks 後再檢查, 點解 d 人成日話呢個時候應該係 2 weeks 一次, 但我就 3 weeks o既
政府仲話會安排我係 37 weeks 照一次 u/s, 如果係咁, 就要改一改 c+, 因為唔想照得太密.

民房

上一次就6星期,依家(29weeks)跳到2星期一次!:mrgreen:

別墅

我而家 28週, 醫生話由而家開始要兩個禮拜檢查一次

大宅

我28 weeks la, 尋日係QE覆診, QE開始約我2 weeks後返去見e生lu~

洋房

I am week 29. I will see my C+ bi-weekly. In the Public hospital, before week 28, every 6 weeks see the doctor. The doctor only listened the baby's heart beat. He never touched my tummy. I was waiting at least 90 minutes then having less that 5 minute-treatment. So disappointing!

男爵府

依家31weeks. 政府同私家都3weeks 見一次,不過政府就冇u/s.

別墅

政府就四星期一次,私家就三星期一次。不過話時話我睇私家等得耐過政府喎,政府通常一個鐘攪掂,私家要成等成兩三個鐘,但係睇得果五分鐘咋!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

4星期一次, 照下u/s, 睇下胎水夠唔夠, 位置ok 唔 ok 咁。

大宅

我都係剛剛去完健康院覆診, 由6week一次, 跳到下次2week一次, 唔知係咪在屯門仁愛分科診所無咁多人定我約得比較早呢, 我約9:15分, 通常10點or10點半到就攪掂架喎! 仲有得見醫生, 不過就真係無照超聲波, 聽朋友講話如果你唔係肥好多, 唔係高危, 會在後期d先會比你照超聲波架, 唉! 算啦! 唔使$係咁架啦!
我聽有d孕婦講而家連私家都要等好耐呀! 無計啦! 今年多人生麻! 我睇個個私家有時都係要等, 同政府等既時間差唔多, 所以都慣了! 你地係咪去d好旺既醫院呀, 如QE, 廣華個D呀!

別墅

我真係覺得去政府好o徒時間呢.... 等到好悶....
原文章由 MuiMuiBB 於 07-7-24 17:14 發表
我今朝10 am 去到健康院, 搞到12 pm 先走得 ....真係好多好多孕婦呀....入去見姑娘量血壓 5~ 10mins, 跟住去另一間房俾姑娘摸肚、check BB 心跳 5 mins...全個產檢過程真係得 10~ 15
mins 咋....但等等等.. ...

別墅

我上次見醫生都係28週, 應該都係時候轉2週一次架喇.....
原文章由 小桃桃 於 07-7-27 10:16 發表
請問幾 w開始要 2星期產檢 1次
我現在 28w

大宅

請問幾 w開始要 2星期產檢 1次
我現在 28w

水晶宮

現在已經開始 2weeks喇

大宅

政府:初頭6weeks一次,而家七個月,將會4weeks一次。
中間我會自己去私家check,因為政府無得照超聲波,所以要隔住去睇私家

男爵府

依家開始兩星期一次

首頁

尾頁

跳至