夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

各位jm,蒙大家錯愛,小鳳過去兩篇故事\"誰的孽\"和\"寧靜.天朗\"喜得數萬點擊。
(未看的jm請多多捧場!先行致謝……)

秉承与眾同樂的宗旨,同時為回饋jm讀者,今重操故業,編撰膠故与大家分享……

先此聲明,故事半真不虛,內容乃集結本人十年居於井型屋邨之光怪陸離所見所聞、集腋成裘所得。對追求百分百真實故事的讀者恕未能滿足要求,望為包涵。

劣筆或見漏,雅俗共賞勿見笑,倘有高見歡迎賜教。
另小鳳身負c9俗務,稿期難測,如交稿步伐受阻,望耐心等候、盼為見諒……

閑話休提,開波!!

一、
\"一二三紅綠燈過馬路要小心!\" 小朋友的嬉笑玩樂聲,在井底下環迴式的傳開,這裡是兒童歡樂的空間,是他們成長的基地,也是無數井型屋邨父母賴以鬆一鬆綁的好幫手。

十歲的湘霜和十二歲的巧盈是兩個沒血緣的姊妹,湘霜的父親在她三歲時因病走了,母親兩年後帶著她改嫁了給巧盈的父親。對於母親再婚,當時只有剛五歲的湘霜完全摸不著是怎麼一回事,只知道,疼她疼入了心肝的爸爸沒了,換來一個不是她爸爸但又要叫他作爸爸的男人,和一個看來還算友善可愛的姐姐。

孩子擁有超強的適應能力,湘霜很快便接受了這個新的家庭組合,和新成員相處融洽,一年前一家四口領了一個小戶單位,搬進了這條井型屋邨。

母親正在懷孕,肚子像隻西瓜般大,平日在家裡由早到晚忙幹活,除了永遠幹不完的大小家事炊事,還有她不知從哪弄來一袋袋堆得比四五歲孩兒還要高的散件玩具,每日低首默默弄著弄著,賺算起來每隻幾毛錢的加工裝嵌工錢。 這可多得八十年代初香港塑膠製造業如雨後春筍之蓬勃興旺,為如他們一家的貧困家庭提供了一個賺取生活補貼的機會。

\"時間不早了,我和湘霜先走了!\"巧盈向兩姊妹的知心玩伴肥昆和日暉作別,兩人踏著四隻磨得幾乎穿了底的上學黑皮鞋急步離開……
(待續……)

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

回覆:鐵閘、門簾、一口井

好好睇 thank you

子爵府

引用:我用左3日時間先睇得晒,呢幾日都眼瞓加頭

原帖由 catcc2000 於 14-10-23 發表
我用左3日時間先睇得晒,呢幾日都眼瞓加頭痛,但又停唔到,不停追。不過大結局得太快,我覺得可以再講下湘 ...
多謝你支持!
以後多多撐場啊!
其實要寫仲有好多伸延的空間,不過咁就有排講,講重遇百感交雜再愛火重燃呢度起碼三五十集,嫁到豪門又一篇豪門恩怨外傳又另外三五七十集……
張c9比人認番個孫深受香燈無繼又一悲劇……
個仔認個新老豆又一篇何必有我……

應該三百集都寫唔完
小鳳講野係咁搞笑,唔好介意……

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

回覆:鐵閘、門簾、一口井 ...

我用左3日時間先睇得晒,呢幾日都眼瞓加頭痛,但又停唔到,不停追。不過大結局得太快,我覺得可以再講下湘霜同展輝會唔會一齊,會唔會認子倫,話晒突然有個仔成十歲先來認老豆,d有錢人更係驚你分家產,咁展輝亞媽先可以再走出來搞風搞雨。

子爵府

睇到曬!加油呀!

子爵府

尋晚睇完!超正!

子爵府

siufung 發表於 14-10-15 12:31
多謝你,幾時都在撐著我……
click count 超左14萬!

子爵府

引用:支持! 期待新作!

原帖由 michellewmwong 於 14-10-15 發表
支持! 期待新作!
多謝你,幾時都在撐著我……
click count 超左14萬!

子爵府

支持! 期待新作!

子爵府

谷下人氣先,有人支持就度下新故!
呢篇鉄閘正野呀!

未睇的快d捧下場啦!

子爵府

引用:等你

原帖由 doraemon_mk 於 14-10-07 發表
等你
多謝捧場!順手推一推,sell緊高清版……

大宅

回覆:siufung 的帖子

等你

子爵府

引用:太好睇了,一口氣睇完,小鳳姐你文筆真好

原帖由 doraemon_mk 於 14-10-07 發表
太好睇了,一口氣睇完,小鳳姐你文筆真好
多謝……
太過獎了,撩起我把火又想出稿寫新野……
有興趣睇埋其餘幾篇小說,賜教一下丫!

大宅

太好睇了,一口氣睇完,小鳳姐你文筆真好

子爵府

引用:我今日第一次睇你作品,好精彩。。我今日一

原帖由 todaysocold 於 14-09-25 發表
我今日第一次睇你作品,好精彩。。我今日一口氣睇晒。。正。。你其他作品,我都會追呀~支持你。。
...
有呀 仲有幾篇

……請多支持……

別墅

支持

男爵府

我今日第一次睇你作品,好精彩。。我今日一口氣睇晒。。正。。你其他作品,我都會追呀~支持你。。

好悶呀...

大宅

好媽媽勳章

終於又追完妳一篇舊作,肥昆的深情很感人,難怪佢能贏得一衆JM鐘愛,我遇然入夫妻版看了朱古力的故事,再看魔方,現在追完鐵閘,真係有停不了的感覺,我又要再繼續追你的舊作啦!

民房

支持您,繼續努力

子爵府

推!

首頁

尾頁

跳至