懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

例如m記, 碗仔'次', 炸chicken wing, 朱古力, 柯華田, 西多士, 糖水, 總之屋企飯就唔想食:( . 但呀b 出黎ok ga? 唔該唔該!!:D

伯爵府

好多媽咪都會比未駝 bb 前輕ga, 你唔駛驚
我都係咁
家下19 weeks 喇
一d 都無重度
但我唔係咁擔心
so, 你都放鬆 d 啦

大宅

我都係呀, 現在都13週,阿媽一煮飯聞都不想吃, 初時m記係最愛, 現在連m記都吃不下了...都唔知想吃咩, 同e生講, 她話垃圾食物食得到就食住先好過無...人地話生冷野唔好食, 但我又只可以飲凍先奶和凍橙汁才好點, 但..明知不好又吃不下都要食...因為比未有之前仲要輕, 但我無嘔架, 咁都輕了...點算

伯爵府

我少食左零食,不過用果仁...草梅乾...biscuit 代替,間吾中都會飲少少汽水...叫老公留d俾我咁喇.始終食少d零食會好d既.

至於便秘,需要時食醫生俾既便秘丸.

伯爵府

我由大概 8week開始嘔, 持續 3 個星期

你睇下呢條 link help 唔help 到你小小:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1322556

係撮要姐, 我無咩都照抄出黎, 因為最初諗住預備比8月預產d mami 睇既

民房

回覆 #33 準媽咪 的文章

我最近都食咗朱古力, 甜餅乾, 蝦餅咁... 我一向都鍾意食呢d 零食架啦...

但我習慣將食咗嘅食物紀錄低, 咁樣可以記得自己食過d mug, 有助控制不會過量食junk food..

聽你地話會嘔, 其實幾時先開始嘔架? 我而家先有咗1個月, touchwood 什麼唔舒服都未有, 除了有時個肚扯住痛, 想知大概幾時會不適呢?

伯爵府

你地都明啦
家下要小食多餐ga ma
咁, 好自然正餐食唔多, 咪好多時要下午茶, 什至宵夜囉

最近食左:
急凍雲吞
急凍水餃
急凍小lung包
印尼蝦片
朱古力..........嘩!

總之就放肆咁食
尋日仲買左包薯片tim!!

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 準媽咪 於 08-3-1 23:09 發表
唔知各位對於 "急凍" 食品有咩意見呢?
好似湯圓呀, 水餃之類......

自從有番胃口之後, 間中都食宵夜
咁咪買左好多, 右食左唔小囉

我個陣成日食叮叮燒賣架..
仲有雲吞水餃牛肉..

別墅

唔係食得太多唔怕啦!我都唔係齌食有營養嘅嘢,我有時都會食呢d junk food㗎,最緊要唔係食太多,我都係拉上補下咋!食兩塊薯片之後又食粒番茄仔咁囉。你一日食一餐半餐我諗唔怕嘅!
原文章由 準媽咪 於 08-3-2 00:02 發表

我都知係無mug 益既
只係一肚餓起上黎, 就好想即刻食野
仲要係"濃味"果d

你提到果d, 我都有買過ga

呢幾日, 個腦仲成日諗住 "薯片" tim

[ 本文章最後由 貓仔貓女 於 08-3-2 00:22 編輯 ]

伯爵府

原文章由 貓仔貓女 於 08-3-1 23:50 發表
你最好睇吓成份,睇吓有冇防腐滯呀果d,同埋可能又過高鹽份/糖份,味精等等,我諗食少少ok嘅,唔好食咁多。不如你自己整,呢兩樣嘢都唔難。
我肚餓時通常食吓yoghurt, 番茄仔,生果,菜汁,不過間唔中都想食d junk food,不過唔係好多。
..
.

我都知係無mug 益既
只係一肚餓起上黎, 就好想即刻食野
仲要係"濃味"果d

你提到果d, 我都有買過ga

呢幾日, 個腦仲成日諗住 "薯片" tim

別墅

你最好睇吓成份,睇吓有冇防腐滯呀果d,同埋可能又過高鹽份/糖份,味精等等,我諗食少少ok嘅,唔好食咁多。不如你自己整,呢兩樣嘢都唔難。
我肚餓時通常食吓yoghurt, 番茄仔,生果,菜汁,不過間唔中都想食d junk food,不過唔係好多。

其實食少少冇所謂啦!最緊要唔好過量,同揾其他有營養嘅嘢均衡返啫!
原文章由 準媽咪 於 08-3-1 23:09 發表

伯爵府

伯爵府

剛剛食左一大'look' 番薯, hope今晚有反應啦

伯爵府

原文章由 Creamie 於 08-2-1 18:20 發表
我仲以為天氣凍所以身痕咋, mug有關係架咩?

係呀, 我中醫話既. 如果果日順利去大既話, 我個肚真係無咁痕ga. 唔知呢d 係咪叫 "熱" 呢!?

別墅

我仲以為天氣凍所以身痕咋, mug有關係架咩?

原文章由 準媽咪 於 08-2-1 17:56 發表
仲有呀, 中醫話一便祕身"恨"就會+劇, 呢幾日不知幾慘! 間直係內外"兼供"!!

伯爵府

仲有呀, 中醫話一便祕身"恨"就會+劇, 呢幾日不知幾慘! 間直係內外"兼供"!!
lokyee129 該用戶已被刪除

別墅

我第1胎時, 咩都食唔到, 食咩嘔咩, 連水都唔得, 直至5月個才慢慢減少, 那時候, 我都有看e 生拿止嘔藥, 因為我的體重不但沒有增, 反而減輕左, 所以惟有止嘔藥. 但我個仔出生後就沒什麼特別, 唔夠2個月就戒左夜奶, 而且又唔會整日喊及要抱, 佢而家3歲幾.

現在我有懷孕了太約6 weeks, 就好過第1胎, 除了晨吐外, 隔中都食到咩, 但5-6 hrs 就會嘔出來, 好辛苦, 這次也是連水都飲唔到, 要飲凍野才會舒服.

伯爵府

原文章由 Creamie 於 08-2-1 17:35 發表
準媽咪,

我都有呢個問題呀(便祕), 我以前日日都有架, 所以而家一日無都周身唔自在咁.

我一向有便祕問題. 以前返工果陣, 頂唔順早餐去飲杯奶茶, 午飯就有咧. 以為唔駛返工, 個人無咁緊張會好d, 點知都係咁. 家下右唔飲得奶茶. 早輪無咁凍, 日日兩個橙, 情況有好d. 但呢個week太凍喇, 食唔到生果呀!!:(

別墅

準媽咪,

我都有呢個問題呀(便祕), 我以前日日都有架, 所以而家一日無都周身唔自在咁.

首頁

尾頁

跳至