自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我只係坤吓,今日經過附近間餐廳見到請洗碗,一日做十一小時,月薪6500蚊,再見到財爺派錢出雙糧,明白到點解的人情願攞綜援都唔返工.

因為返工都末必有雙糧.

睇個班後生遙遙,四肢健全嘅癈物,仲要生埋一個,二個全家靠政府開飯,點解報紙頭條唔登吓,睇下我地班市民幾苦,我地交稅,唔係幫亞公,亞婆,唔係幫無錢醫絕症嘅病人,唔係幫有需要暫時受助嘅人,唔係用嚟建設H.K.而係幫呢班癈物.

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

男爵府

甘辛苦做社會服務! 不如出來做野, 拒攞綜緩, 唔冼做寄生虫.
費事做社會服務既寄生虫要辦唔舒服, 又要叫十字車.

原文章由 acbeans 於 08-2-27 21:05 發表
咁就唔好一竹蒿打一船人,當中係有害群之馬,但都有
生活迫人嘅家庭,你估比人話,會好受咩!攞綜緩係要做
社會服務架,若然你覺得政府無優待你,你都可以辭咗
份工,走去攞綜緩架! ...

男爵府

好媽媽勳章

我真係越睇越頭痛... 現在個頭好痛呀 ~~~

我都好想唔返工返屋企湊仔... 剛剛在公司又俾人屈

別墅

最憎d生3,4,5個細路來取公援d人..........
政府應該增加老人金, 減那些只懂生仔的家庭錢.............
建議每生多1個要扣錢,睇下他們還敢生嗎???

珍珠宮

我都好同意你的講法,無錢唔該請滾返大陸去啦,搶我地的錢。唔好生咁多啦,養唔起要政府養的廢物。你估想証明你地好生養呀。。。我地都得架。。。只不過你地有無能政府養先得詐,你靠自己去養,未出世己死左好耐啦。。。:;pppp:
原文章由 kary23122003 於 08-2-28 01:33 發表
香港人好勤力,只要仲有能力都會搵工做,點解我地納稅D辛苦錢會去左果班大陸人度,無飯開就返大陸啦!!!!!!!!!唔該!:;pppp:

珍珠宮

經濟唔好,唔止係美國個面唔店而影響,仲係個啲囉綜媛唔做野的廢棄物,可能佢地以為自己係好叻囉。。。有錢囉又唔做野的廢人。。。

珍珠宮

好讚成你們的講法,領願幫老人家或公公婆婆都好,都唔應幫廢物囉...有手有腳又唔做野,仲囉綜媛去飲茶不知幾豪氣.反邢我地要返工的都無去一星期飲茶一次,都唔知咩世界...如唔係我地啲人有野做有納稅,啲廢物有無綜媛囉,連政府生計都有問題...到時仲可唔可以去幫...政府係助長啲廢柴唔做野...大把人學歷唔好咪一樣要做....

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

飯錢都有津貼麻
自已煮=自已俾

學校訂=政府俾:;pppp:

原文章由 洛婷 於 08-2-28 01:19 發表

攞綜援褔利都好好架,我識得有一個人,

如果你唔識佢呢,就咁睇佢真係好富裕架,

起碼你見到佢小朋友學咩學咩咁,以為好有咁款,

佢住公屋,生咗3個小朋友,2個讀小學,1個讀幼稚園,

大果個呢,就學鋼琴,畫畫,游泳同補習,

中間果個呢,就學畫畫,游泳同補習,

細果個呢,就仲細,所以未有嘢學住,

2個讀小學既,返學就坐校車,但係行路15分鐘可以到學校,

仲有2個係學校訂飯呀,(但其實如果自己"主"應該會平D)

就咁睇都唔少開支啦,

另外仲有好多好多福利......

書薄津貼,眼鏡津貼,車船津貼,校服津貼,(依家仲有雙糧)

興趣班津貼(小童群益會,明愛......團體機構,好似半免收費)

有咁好褔利,果D人點會想做嘢吖

就算做都未必搵到咁多錢,同埋咁多褔利啦........

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-2-28 20:05 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

唉, 我地納稅, 班癈人享福...
都唔知咩世界 ...
癈人嘅下一代, 又係我地下一代養...
政府可唔可以反省下.......
香港人無了期養佢地....
諗起真係好想喊... 好激氣

子爵府

畀面勳章

I think the government should fix the amount of $$ they can get. That means even they have more children in the future, they won't have more $$.

睇下仲生唔生
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

男爵府

原文章由 EVA222 於 08-2-28 12:17 發表

因為佢地勢力大,政府無甜頭俾佢地,班議員社工又出黎多多野嘈.

點解從來無一份報紙會出嚟講關於打擊綜援的問題
嚟股惡勢力只會越嚟越横行無道 我地仲有掟企0既????

禁止訪問

男爵府

政府盈餘又關綜援乜差事
佢地又有份分喎, 政府簡直係想養肥班懶人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都覺得係, 香港有盈餘就還富於民是合理的, , 領綜援的人對今日的成果又付出過D乜?佢哋真係無本生利、坐享其成喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

原文章由 whoareyou 於 08-2-27 21:39 發表
我地唔係鬧真正有需要的人,係鬧果d呃綜緩的人,尤其係生埋一"dull"又唔理嗰d....如果學似你話辭咗份工,個個走去攞綜緩,咁無人做野,到時邊個交稅? 到時政府無錢俾,咁一齊食屎呀?

...

agree with whoareyou , you are speaking out my feeling,I hate some of the china people are lazy bone in the world.

男爵府

畀面勳章

回覆 #12 veronna 的文章

同意. 如果真係有需要的家庭, 出雙糧亦無可口非. 但至於一班社會上的寄生蟲, 只會助長惡風.

我識得1家5口, 大仔讀中學, 細(孖胎)的2個讀小學, 2公婆攞公援至少10年. 2人健全 只是男的有少少糖尿, 但仍飲可樂, 食萬寶路. 舊時就話冇辦法要照顧2個細路仔, 而家2個都上小學, 根本上全部係多餘時間. 男的日頭瞓到3,4點, 半夜就睇電視在2,3點. 閒時就帶2個細路食下午茶 (大仔冇仔, 因為父母極討厭大仔). 每個月應該至少有成萬公援. 今次派糖, 益晒呢班垃圾, 有雙糧, 又省$1800電費, 又免1年差餉. 真係

我覺得有錢多, 都放多D係長期病患者, 特別係有父/母要放棄工作照顧(特別係)小朋友的一群. 佢地的負擔都好大. 唔醫又唔得, 冇錢又唔得.

希望下年唔好再出雙糧比呢班"垃圾".

首頁

尾頁

跳至