懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問係仁安 join o左佢 package, 咁走佬袋要帶 d 咩 ?
謝謝 !!

複式洋房

我住2人房, 比4人房貴$800, 係入醫院時講的, 2 人房無咁多大陸人住.

複式洋房

回覆 #1 cpb061126 的文章

二人房貴1000,四人房大d。姑娘話不能
book,到時有邊間房就比邊間。而頭等房就可以book。

洋房

有無mummy住過4人房,同2人房除人數外仲有乜分別?可否預先book定房架

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 eunices_07 於 08-4-12 22:02 發表
我都有唸响仁安打, 但好似好唔方便, 要走去醫院, 所以我依家睇緊邊間診所好,但我唸我唔會去健康院打

仁安好似仲有診所係荃灣及其他地區,你上他們的homepage
check下,平過去仁安醫院的。

複式洋房

bb 同媽媽各式各$500 一, 同一次產檢的價錢差不多! 仲有呀, 男醫生仲有一個好處, 就係摸肚時隻手唔會凍冰冰!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我都有唸响仁安打, 但好似好唔方便, 要走去醫院, 所以我依家睇緊邊間診所好,但我唸我唔會去健康院打

原文章由 milkybb 於 08-4-7 09:29 發表

我都有為這問題而煩了一陣子,因為在健康院打針不用錢,但係就要去多幾次,而且要浪費時間等候打針及見醫生。出院時,我啊b有少少黃,去健康院檢查都攪了我二﹑三個小時,都幾煩。而且入去見姑娘,她們都不會錫住bb,好似照黃,那個姑 ...

複式洋房

回覆 #63 joeywongmy 的文章

我都係在仁安生,順產,4日3夜二人房$16,880, 另加醫生費$10,000, 再加醫生巡(產科及兒科)每日$1,000, 我又join 了膳食套餐$7xx, 埋單3萬多d.
我個醫生係鍾炎午醫生,鍾醫生都幾好,佢好照顧d媽媽,好細心, 但我就無join 仁安的產檢計劃, 每次到卡美麗華商場的醫務所產檢,每次收費$430.
個人覺得男的產科醫生較女的細心及有耐心, 因為試過鐘醫生有手術,由其他女醫生檢查,她們好惡!
lokyee129 該用戶已被刪除

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

醒目開學勳章

想問係仁安打針要打幾多次, 係健康院又要打幾多次, 係唔係一定返大圍打, 仁安D分科診所得唔得, 因為返醫院個路程對我黎講唔係近...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我都打算响仁安做哂全套服務,包括bb,因為我對政府醫院一d信心都冇。

原文章由 lokyee129 於 08-4-7 20:07 發表

呢個問題我都考慮緊一排
但因為未去問費用,所以未有決定
加埋bb仲未出世~
不過聽完妳咁講之後
我都係決定俾bb join 仁安既package
始終都係想bb健康同俾人鍚住
始終打針已經痛架啦^_^ ...

大宅

原文章由 hoken 於 08-4-6 11:20 發表
朝日太太 ,

請問您住一人room出院埋單要$$$,順產定開刀?

順產
--bb+我一共9萬, 7日既價錢
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

原文章由 la5711 於 08-4-7 00:19 發表
講到食奶問題, 其實係要預多d奶架, 例如bb食2安, 你起碼開3安,
唔好俾bb食清d奶, 起碼留半安在奶樽度, 因為最後個半安cover 唔晒個奶咀位(你斜斜地放個奶樽睇下就明),如果任得bb食清奶, 佢會食好多風落肚, 就會好易 ...

唉........因為姑娘親口同我講:[對唔住, 我地開錯左, 應該開xx安就得].......仲要個姑娘唔係後生, 係老資格o個隻....都唔知搞乜....

我o係屋企都唔會比bb飲到最後一啖, 所以如果叫我睇實bb唔好飲到尾食風, 定多開左咁多又叫我出去買一多入院罐, 我會揀我睇緊d喇, 因為當時無人幫到我出去買, 又只得2餐奶就出院.....再加上佢地話開左又過期倒哂d奶, 我就真係覺得好mouth: 所以本身應該夠又攪到最後失左預算, 我就唔係幾happy啦

不過, 其實除左呢樣野, 其他一切都好好, 育嬰室既姑娘好nice架, 一次我bb口鼻嘖奶, 嚇死我, 不過我好冷靜咁幫佢抹左佢, 又即刻幫佢掃風, 諗住自己攪掂, 有一個姑娘o係附近, 好快handle佢既mama, 其他mama叫佢都唔理住, 走埋黎幫我同教我, 隔左2餐佢又埋黎問候,(我都差d唔認得佢喇)
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 eunices_07 於 08-4-6 14:52 發表
咁就好啦, 我唔想响醫院過多晚. 係呢, 咁你係咪唔可以食嘢?? 之前一晚要注意d乜????

我10:00入院,早上5:00後不可飲食,我沒有特別在5:00前起身食野,因我想瞓多過食 至手術後一直至晚上8:00我先食過少少稀粥

大宅

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 eunices_07 於 08-4-6 14:50 發表
milkybb,

你唸住俾bb响健康院打針定係去私家打針, 因為健康院打針bb要打多好多針. 我想問吓你意見.

我都有為這問題而煩了一陣子,因為在健康院打針不用錢,但係就要去多幾次,而且要浪費時間等候打針及見醫生。出院時,我啊b有少少黃,去健康院檢查都攪了我二﹑三個小時,都幾煩。而且入去見姑娘,她們都不會錫住bb,好似照黃,那個姑娘就好用力用照黃儀器放在啊b的頭上,聽到「磅」一聲,啊b就大哭,雖然可能是無心,但我啊b那時只得7日大,我和老公見到都好心痛。醫生就比較細心及溫柔,都可以的。
最後,我都決定在join仁安既健康寶寶全面計劃,都要6400,包5次檢查打針,另我再加了輪狀病毒疫苗,要800元,全數7200。原因係唔想浪費時間在等候之上,而且可以自己約時間打針,不用請假,最令我選擇在仁安打針的原因係啊b可以跟返佢出生時幫佢檢查的醫生,這樣我覺得比較清楚啊b的成長情況,那個兒科醫生給我的印象都不錯,所以都唔鏗那些錢了

大宅

講到食奶問題, 其實係要預多d奶架, 例如bb食2安, 你起碼開3安,
唔好俾bb食清d奶, 起碼留半安在奶樽度, 因為最後個半安cover 唔晒個奶咀位(你斜斜地放個奶樽睇下就明),如果任得bb食清奶, 佢會食好多風落肚, 就會好易肚痛同嘔奶, 所以呢d奶係唔慳得架.

首頁

尾頁

跳至