自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個月所有食得用得嘅嘢日日唔同價,究竟真係貴定被人托價?

ex:罐頭鯪魚去到19.9一罐.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

我都係咁諗 ... 寧願自己辛苦o的,都不願任人宰割 ...

原文章由 bmimi 於 08-4-4 23:21 發表
所以都係去藥房買:尿片/洗頭水/沐浴露/洗衣粉...
街市凍肉鋪買:厨師牌腸仔/盒裝粟米湯/肉丸...等等
總之唔去超市!!

大宅

所以都係去藥房買:尿片/洗頭水/沐浴露/洗衣粉...
街市凍肉鋪買:厨師牌腸仔/盒裝粟米湯/肉丸...等等
總之唔去超市!!

原文章由 renren 於 08-4-3 09:39 發表
佢地收所謂上架費,郁下十幾萬,越大品牌越收得多,供應商d錢邊度黎呀?咪又係我地囉,成本轉移消者.咁你要唔要你個理據呀?無錯,做廣告要俾錢但要個價合理囉!
佢地就係持住大戶,連俾貨佢賣既都買佢怕,我地小市民點會唔死 ...

大宅

之前5蚊3條咋!!:-(

原文章由 gillian19 於 08-4-1 21:03 發表
ex; 粟米$5-6for one

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我會覺得係有一少部份人(店舖/批發商/代理商)襯亂搏大霧賺多d囉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

我就係覺得d豬肉好鬼貴,$20得好小

子爵府

好媽媽勳章

佢地收所謂上架費,郁下十幾萬,越大品牌越收得多,供應商d錢邊度黎呀?咪又係我地囉,成本轉移消者.咁你要唔要你個理據呀?無錯,做廣告要俾錢但要個價合理囉!
佢地就係持住大戶,連俾貨佢賣既都買佢怕,我地小市民點會唔死得.

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 15:40 發表
佢地係大連鎖型式經營
有個廣告效應
我覺得佢地係有理據收上架費

[ 本文章最後由 renren 於 08-4-3 09:40 編輯 ]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

伯爵府

好媽媽勳章

唉 !小巴車費短短一年唔夠都加幾次啦 !
上年7,8月搭去旺角都是 $7 唔知幾時 變 $8 ,而家 $9 去佐敦又係 本來 $7 而家 $10 青山道又係 $10
一個人就冇咩所謂,放假一家人出去的話就好金,所以而家都留在家多 !
惠康一盒壽司4件本是 $10 (果時我間中買比亞女食) 上星期加到 $12 ,尋日又睇下居然變左 $15
麥當奴而家食個餐都話要 $24.x 尋日諗住買 ,因有張 $ 5 coupon,諗諗下減左$5都要成 $20 我就冇買 !

[ 本文章最後由 kitty 於 08-4-3 09:35 編輯 ]
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-4-2 15:47 發表

我覺得賣咁多廣告係多餘ge,只要多分店,賣得夠平,d人就會幫襯,再加上而家後生一代個個都上網,有好野好快就一傳十十傳百(當然有d係唔係'媒'我唔敢講)。 ...

e.g. 價真俴

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 登!登!登! 於 08-4-2 16:50 發表
有托市成分, d野真是貴得好離譜, 但品質好差, 買唔落手

Agree

伯爵府

有托市成分, d野真是貴得好離譜, 但品質好差, 買唔落手

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我抵制左豆豉鯪魚同五香肉丁好耐喇

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 03:40 PM 發表
佢地係大連鎖型式經營
有個廣告效應
我覺得佢地係有理據收上架費

我覺得賣咁多廣告係多餘ge,只要多分店,賣得夠平,d人就會幫襯,再加上而家後生一代個個都上網,有好野好快就一傳十十傳百(當然有d係唔係'媒'我唔敢講)。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 03:05 PM 發表
我唔係話佢冇機會賺多左
而係你話係批髮商個本一定低過超市
你估批髮同士多仔係好人咩?

起碼佢地唔會兩頭賺丫!
盡我一己之力,發放正能量!

洋房

原文章由 a1234 於 08-4-2 15:14 發表
一定係被人托價啦

傳聞: 有個係xx地產商果度做的sales (果時樓價冇透明度架) 佢話: 上頭只係講最低樓價, 即賣樓唔可以低過果個價就得. 到時執生, 人家愈想買樓, 就 say 個價愈高 ...

唔記得講, xx地產商 同 xx 超市 係有dd 關係

洋房

一定係被人托價啦

傳聞: 有個係xx地產商果度做的sales (果時樓價冇透明度架) 佢話: 上頭只係講最低樓價, 即賣樓唔可以低過果個價就得. 到時執生, 人家愈想買樓, 就 say 個價愈高

[ 本文章最後由 a1234 於 08-4-2 15:27 編輯 ]

別墅

原文章由 麟媽媽 於 08-4-1 21:10 發表
d 超市標價日日都唔同,
而且仲可以差得好鬼遠!!
琴日我買左蒙牛盒裝奶,
6 盒250ml 賣$19.90,
我見有手拎,買左2 pack。
點知頭先入番呢間超市買對手套,
亞仔見到一模一樣既蒙牛盒裝奶,
已經由琴日既$19.90變成$38.90!!
真係離晒 ...

真係離晒大譜!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至